Αν κάνετε αυτή τη δουλειά πρέπει υποχρεωτικά να κάνετε τεστ

Αν κάνετε αυτή τη δουλειά πρέπει υποχρεωτικά να κάνετε τεστ

Όλες οι λεπτομέρειες - Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά τεστ αυτή την εβδομάδα

Διευκρινίσεις σχετικά με ποιοι πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν rapid τεστ δίνει το Υπουργείο Υγείας μετά τις ανακοινώσεις των χαλαρώσεων που θα ισχύουν από την αύριο Δευτέρα.

>>> Που γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα Κυριακή

Ουσιαστικά το τεστ για αυτή την εβδομάδα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ για όλους όσους επιστρέφουν από αύριο Δευτέρα στις δουλειές τους (φροντιστήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κτλ).

Υποχρεωτικό κάθε εβδομάδα για όλους τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στα σχολεία

Επιπλέον σύμφωνα με νεότερη απόφαση, όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό σχολικών μονάδων υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου, αρχής γενομένης από αύριο. Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων μπορούν να διενεργήσουν το τεστ είτε δωρεάν στα σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας είτε ιδιωτικά με ιδία έξοδα. Τονίζεται ότι το πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή τους στον χώρο εργασίας τους από την 1η Μαρτίου και θα πρέπει να παρουσιάζεται κατά τους ελέγχους που θα εντατικοποιηθούν από τη Δευτέρα.

Γίνεται, παράλληλα, αυστηρή σύσταση προς τους μαθητές όπως διενεργήσουν rapid test, με τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.

Επιπλέον το Υπουργείο θυμίζει τα ποσοστά εργαζομένων που πρέπει να κάνουν το τεστ εβδομαδιαίως. 

Είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ (PCR ή rapidtest);

Η διενέργεια τεστ (PCR ή rapid test) είναι υποχρεωτική αρχικά για όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν από την 1η Μαρτίου (ωδεία, φροντιστήρια, εκπαιδευτικά κέντρα, γυμναστήρια, σχολές χορού, αθλητικές εγκαταστάσεις, κοκ).

Στη συνέχεια, σε εβδομαδιαία βάση, είναι υποχρεωτική η διενέργεια εξέτασης των εργαζομένων, όπως ισχύει για τους εργαζόμενους σε οποιαδήποτε επιχείρηση.

Ποιοι οφείλουν να υποβάλλονται σε rapidtest αντιγόνου;

Όλοι οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις/κλάδους που επαναλειτουργούν από την 1η Μαρτίου, οφείλουν να υποβληθούν σε εξέταση rapidtest αντιγόνου, πριν την επιστροφή τους στον χώρο εργασίας τους, είτε δωρεάν μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, είτε ιδιωτικά με ιδία έξοδα. Σημειώνεται ότι και οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό σχολικών μονάδων που θα επαναλειτουργήσουν την 1η και 8η Μαρτίου, οφείλουν να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις/κλάδους οφείλουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο rapid test αντιγόνου.

Πόση χρονική ισχύ έχει το αποτέλεσμα του rapidtest; Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται από τους εργαζόμενους;

Το αποτέλεσμα του rapid test έχει χρονική ισχύ εφτά (7) ημερών, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα το άτομα εκδηλώσει συμπτώματα ή χαρακτηριστεί επαφή και θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που καθορίζει Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Ο εργοδότης/επιχείρηση έχει την ευθύνη για τον συντονισμό επανάληψης του ελέγχου των εργαζομένων, ώστε ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία βάση να έχουν σε ισχύ rapid test όπως καθορίζεται πιο κάτω:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

 

Home