Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κάνουν παράπονα στο Υπ. Μεταφορών για αεροπορικές των κατεχομένων

Του Χαράλαμπου Ζάκου -
28.11.2019 - 06:30

Κάνουν παράπονα στο Υπ. Μεταφορών για αεροπορικές των κατεχομένων

Thumbnail
Ελληνοκύπριοι παραπονιούνται στο Υπουργείο Μεταφορών της ΚΔ για αεροπορικές που τους εξυπηρετούν... στα κατεχόμενα

Και όμως γίνεται και αυτό. Ελληνοκύπριοι - και όχι μόνο - τηλεφωνούν στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για να παραπονεθούν για εταιρείες που τους εξυπηρέτησαν – ή πιο σωστά που δεν τους εξυπηρέτησαν – και σχετίζονται με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου

Τα παράπονα ποικίλουν σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρονται από εταιρείες στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, είτε για πτήσεις που ακυρώθηκαν, είτε για κακή εξυπηρέτηση.

Ωστόσο, το κοινό σημείο για όσους τηλεφωνούν στο Υπουργείο Μεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διαμαρτυρηθούν για τέτοια ζητήματα, είναι ότι δεν φαίνεται να κατανοούν πως πρόκειται για παράνομο αεροδρόμιο, σε ένα κατεχόμενο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αφορμή για τα πιο πάνω ήταν η επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Μεταφορών μετά την αναστολή του πτητικού προγράμματος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας «Atlas» που πραγματοποιούσε πτήσεις και στα κατεχόμενα. Όπως μας αναφέρθηκε μέχρι στιγμής δεν έχουν δεχθεί τηλεφωνήματα από πολίτες, είτε για ερωτήσεις σχετικά με τα ζήτημα, είτε για παράπονα, ωστόσο όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τέτοια περιστατικά - όπως αναφέρουμε πιο πάνω - έχουν παρατηρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. 

Καταβάλλει εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις το κράτος

Μάλιστα, όχι μόνο το εν λόγω αεροδρόμιο δραστηριοποιείται παράνομα αλλά και το κράτος καλείται να πληρώνει πολλά εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις στην Hermes, την διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. 

Πιο συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε χρόνο από 5 μέχρι 8 εκατομμύρια ευρώ στη Hermes ως αποζημίωση για τη χρήση του αεροδρομίου της Τύμπου από επισκέπτες που διαφορετικά θα χρησιμοποιούσαν τα δύο αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Hermes.

Να σημειώσουμε πως μέχρι στιγμής η Hermes έλαβε περίπου 45 εκατ. ευρώ από το κράτος ως αποζημιώσεις, ενώ διεκδικεί και άλλα για διαφορετικές χρονικές περιόδους. 

Πως υπολογίζεται η αποζημίωση 

Η απώλεια εσόδων για την Hermes από τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου υπολογίζεται με βάση μια περίπλοκη φόρμουλα στην οποία εξετάζεται η επιβατική κίνηση της Τύμπου και η κίνηση των αεροδρομίων της Κυπριακή Δημοκρατίας, ωστόσο δεν υπάρχει ακριβής αριθμός, ειδικά για τους Ελληνοκύπριους. 

Η συμφωνία με την εταιρεία Hermes, η οποία αποτελείται κατά 67% από διεθνείς επενδυτές, υπογράφηκε στις 12 Μαΐου του 2006 και προβλέπει ότι για 25 χρόνια η Hermes θα αναπτύξει και θα διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ενώ από το 2031 τα αεροδρόμια θα περάσουν στη Δημοκρατία. Το κράτος λαμβάνει κάθε χρόνο το 33% των εσόδων από τη λειτουργία των αεροδρομίων και έχει εισπράξει γύρω στα 417 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής

Πόσοι διακινήθηκαν από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου

Περίπου 4 εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και έγιναν συνολικά 24.744 πτήσεις.  

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, 3.519.450 ταξιδιώτες πήγαν στα κατεχόμενα με προγραμματισμένες πτήσεις και 218.972 με ναυλωμένες, ενώ 1.645 επιβάτες μετέβησαν με ιδιωτικές πτήσεις.

Από τις συνολικές πτήσεις, 22.334 ήταν προγραμματισμένα δρομολόγια, 1.715 ναυλωμένες πτήσεις και 695 ιδιωτικές.

Ο συνολικός αριθμός των επιβατών που εξυπηρετήθηκαν από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είναι, όπως αναφέρεται, 3.740.067.  

 

Home