Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κάνουν πρεμιέρα τα γαλλικά στα Δημοτικά - Τα δεδομένα

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 06.09.2019

Κάνουν πρεμιέρα τα γαλλικά στα Δημοτικά - Τα δεδομένα

Thumbnail
Για πρώτη φορά τα γαλλικά και στα Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου

Πρεμιέρα αναμένεται να κάνει η διδασκαλία του μαθήματος της Γαλλικής γλώσσας στην Ε' και Στ' τάξη των Ενιαίων Ολοήμερων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΕΟΣ) την Δευτέρα (09/09) με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Για πρώτη φορά λοιπόν, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλιο, παιδιά της Ε’ και Στ τάξης των δεκατεσσάρων ΕΟΣ θα διδαχθούν την Γαλλική γλώσσα. 

Όπως ανέφερε λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Offsite είναι όλα έτοιμα για την εισαγωγή της νέας ξένης γλώσσας στα σχολεία, έχουν εγκριθεί τα εγχειρίδια του μαθήματος και οργανώνονται και οι πρώτες επιμορφώσεις σε εκπαιδευτικούς. Είμαστε πανέτοιμοι να καλωσορίσουμε την γαλλική γλώσσα στα ΕΟΣ. Αυτή την εβδομάδα ενημερώθηκαν οι διευθυντές, δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Όλες οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει, περιμένουμε να ξεκινήσουμε τις επιμορφώσεις και να μιλήσουμε με τους εκπαιδευτικούς για να τους δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές”.

1

Τα δεκατέσσερα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΕΟΣ) είναι τα ακόλουθα:

Λευκωσία

  • Δημοτικό Σχολείο «Πεύκιος Γεωργιάδης» (Ενιαίο Ολοήμερο) 
  • Δημοτικό Σχολείο Καπέδων
  • Δημοτικό Σχολείο Παλαιχωρίου (Περιφερειακό Ενιαίο Ολοήμερο) 

Λεμεσός

  • Δημοτικό Σχολείο Απεσιάς (Περιφερειακό Ενιαίο Ολοήμερο)
  • Δημοτικό Σχολείο Αψιούς
  • Δημοτικό Σχολείο Ερήμης (Ενιαίο Ολοήμερο)
  • Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική» (Περιφερειακό Ενιαίο Ολοήμερο)
  • Δημοτικό Σχολείο Κυπερούντας (Περιφερειακό Ενιαίο Ολοήμερο)
  • Δημοτικό Σχολείο Πελενδρίου
  • Δημοτικό Σχολείο Τριμίκλινης

Λάρνακα

  • Δημοτικό Σχολείο Ζυγίου
  • Δημοτικό Σχολείο Χοιροκοιτίας 

Αμμόχωστος

  • Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Γ΄(Ενιαίο Ολοήμερο)

Πάφος

  • Δημοτικό Σχολείο Γιόλου (Περιφερειακό Ενιαίο Ολοήμερο)

Οι Εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν τη γαλλική γλώσσα 

Σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Παιδείας έγινε εντοπισμός εκπαιδευτικών που έχουν τα απαραίτητα προσόντα, ενώ σε περίπτωση μη επαρκή αριθμού υπήρχε και η διευκόλυνση αγοράς υπηρεσιών. “Αυτή τη στιγμή τα σχολεία μας έχουν στελεχωθεί με ίσο αριθμό, τα μισά σχολεία έχουν μόνιμους εκπαιδευτικούς της δημοτικής εκπαίδευσης και τα άλλα μισά θα στελεχωθούν από αγορά υπηρεσιών μέσα από διαδικασίες που έγιναν με προκήρυξη βάση της νομοθεσίας” 

Το επίπεδό διδασκαλίας

“Το επίπεδο που θα διδάσκεται θα είναι το A1 γιατί τα παιδία αναμένεται να ξεκινήσουν από το μηδέν και θα είναι η πρώτη τους επαφή με τη γλώσσα. Όπως προαναφέραμε η διδασκαλία της γλώσσας θα εφαρμοστεί στην Ε’ και Στ’ τάξη και θα αποτελείται από δύο διδακτικές περιόδους. Σημειώνεται ότι φέτος θα ξεκινήσουν όλα τα παιδιά για πρώτη φορά την εκμάθηση των γαλλικών, οπότε θα διδαχθούν μόνο ένα επίπεδο, ενώ τη δεύτερη χρονιά θα προχωρήσουμε κανονικά στην συνέχεια της ύλης που υπάρχει για την Στ’ τάξη” 

Ο στόχος της διδασκαλίας των γαλλικών

“Πρώτιστος στόχος της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας είναι η καλλιέργεια της αγάπης προς το μάθημα, η θετική στάση προς την ξένη γλώσσα και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών στο επίπεδο που να μπορούν να μαθαίνουν ξένες γλώσσες και να καταλάβουν τη σημασία τους. Η διαδικασία της μάθησης μιας ξένης γλώσσας παίρνει χρόνια οπότε θέλουμε να θέσουμε γερές βάσεις. Θέλουμε οι μαθητές να αγαπήσουν την γλώσσα και να είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο αλλά και να κρατήσουν το ενδιαφέρον τους”. 

-Η ένταξη της γαλλικής γλώσσας στα ΕΟΣ θα έχει ως συνέχεια την διδασκαλία της σε όλα τα δημοτικά σχολεία;

“Αρχικά θα δούμε την εφαρμογή της στα ΕΟΣ, θα την παρακολουθήσουμε και θα την αξιολογήσουμε. Θέλουμε να πάει καλά και ακολούθως θα μελετηθεί το θέμα. Σίγουρα η γνώση των ξένων γλωσσών είναι οφελος προς όλα τα παιδιά, αλλά κάνουμε μια προοδευτική εφαρμογή για να δούμε την εξέλιξη της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΕΟΣ ήταν και τα πρώτα σχολεία που εφαρμόστηκε η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας από την Α' δημοτικού, ενώ τα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία την μελετούσαν από την τετάρτη τάξη και μετά. Αυτό ήταν κάτι που εφαρμόστηκε στα ΕΟΣ, μελετήθηκε και ακολούθως εφαρμόστηκε και σε όλα τα σχολεία. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε προσεκτικές κινήσεις για να δούμε την εξέλιξη τους”.  

 

Home