Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Kατάργηση του άγραφου νόμου για υπέρβαση ταχύτητας κατά 20km

Του Στέλιου Ξιουρή -
10.01.2020 - 06:40

Kατάργηση του άγραφου νόμου για υπέρβαση ταχύτητας κατά 20km

Thumbnail
Εφάπαξ πρόστιμο για ταχύτητα-Μπαλτάς κατά παρανομούντων θέλει η Αστυνομία

Δίκην ανατολίτικου παζαριού μεταξύ Βουλής και Αστυνομίας, συνεχίζεται η συζήτηση για αναδιάρθρωση του ποινικού κώδικα και της αύξησης των προστίμων για τροχαίες παραβάσεις.

Η offsite παρεισέφρησε στην συζήτηση που διεξαγόταν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων , μέχρις ότου αντιληφθεί την παρουσία μας ο Πρόεδρος της ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ και μας ζητήσει ευγενικά να αποχωρήσουμε ως του μοναδικού δημοσιογράφου που βρισκόταν στην αίθουσα. 

Μέχρις ότου όμως γίνει εμφανής η παρουσία μας συλλέξαμε αρκετές πληροφορίες ως προς τον προσανατολισμό των βουλευτών, οι οποίοι δεν ενστερνίζονται την επιθυμία της Αστυνομίας για αυστηρότατες – κάποιοι τις χαρακτηρίζουν και εξοντωτικές – χρηματικές ποινές, που προωθούνται μέσω των σχετικών νομοθετημάτων. 

Προφανώς η Αστυνομία θορυβημένη από την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και των ανθρώπων που χάνονται στην άσφαλτο και θεωρώντας ότι οι Έλληνες της Κύπρου υπακούουν μόνο αν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη , επιμένει σε ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. 

Μάλιστα δια των εκπροσώπων της, Υπεύθυνου και Βοηθού Υπεύθυνου Τροχαίας Αρχηγείου ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΧΑΡΗ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ , η Αστυνομία επιμένει ότι τουλάχιστον σε αστικές περιοχές, κοινότητες και ύπαιθρο όπου γίνονται τα περισσότερα δυστυχήματα, πρέπει να τείνουν προς το αυστηρότερο οι βαθμοί ποινής που χρεώνονται οι παραβάτες οδηγοί και τα πρόστιμα . 

Ο κ. Γεωργίου εισηγήθηκε δε όπως πληρώνεται εφάπαξ πρόστιμο στην κάθε παράβαση, πέραν των επιπρόσθετων που θα χρεώνονται οι παρανομούντες, ανάλογα με όσα χιλιόμετρα « έτρεχαν» περισσότερο από το όριο ταχύτητας. 

Συγκεκριμένα σε περιοχές που το όριο είναι στα 50 χιλιόμετρα και κάποιος αναπτύσσει ταχύτητα 87 km τότε θα πληρώσει πρόστιμο 187 Ευρώ , πέραν φυσικά και των βαθμών ποινής που θα χρεωθεί…

Πάντως το παζάρι για το ύψος των προστίμων θα συνεχισθεί και όπως είχε δηλώσει και ο Πρόεδρος της Επ. Συγκοινωνιών στόχος είναι τα σχετικά νομοθετήματα να ψηφισθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. 

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η έμμεση αλλά σαφέστατη επισήμανση, δίκην προειδοποίησης, από τον Υπεύθυνο Τροχαίας, ότι ενδεχομένως και αν το ύψος των προστίμων δεν είναι ικανοποιητικό για την Αστυνομία, να καταργηθεί ο ΑΓΡΑΦΟΣ ΝΟΜΟΣ- τουλάχιστο εντός πόλεων – χωριών-  που επιτρέπει στους οδηγούς να υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας κατά 20 km, χωρίς να καταγγέλλονται. 

Στα ερωτήματα βουλευτών αν θα συνεχίσει να ισχύει ο εν λόγω άγραφος νόμος για να διαμορφώσουν και σχετική θέση επί των νομοσχεδίων, ο κ. Γεωργίου δεν μπορούσε να δώσει σαφή απάντηση , αφού επισήμανε ότι πρέπει να διαβουλευθεί με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και τον Αρχηγό Αστυνομίας. 

Home