Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καταρροϊκός πυρετός προβάτων - Τι γίνεται στην Κύπρο;

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 10.10.2019

Καταρροϊκός πυρετός προβάτων - Τι γίνεται στην Κύπρο;

Thumbnail
Τι λέει η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου στην Offsite για το θέμα

Απορίες αναφορικά με τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων (νόσος της κυανής γλώσσας - blue tongue) προκύπτουν μετά από ερώτηση της βουλευτού του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου στη Βουλή και την αρμόδια υπηρεσία.

Συγκεκριμένα η κα Δημητρίου εγείρει το θέμα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων και ζητά ενημέρωση για τον προγραμματισμό της αρμόδιας υπηρεσίας για την έγκαιρη αντιμετώπιση του, ενώ αναφέρεται και στη διάθεση εμβολίων στους κτηνοτρόφους σε περίπτωση που παρουσιαστούν κρούσματα του πυρετού στην Κύπρο. 

Όπως αναφέρει η κα Δημητρίου στην Offsite: "Είναι σοβαρό το θέμα και πρέπει να ενημερωθούμε για το τι γίνεται στο παρόν στάδιο. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να λαμβάνει πρόνοιες το κράτος και να είναι έτοιμο και για την αντιμετώπιση του. Σε περίπτωση που πιστοποιηθεί το οποιοδήποτε περιστατικό χρειάζεται, συγκεκριμένη αντιμετώπιση αλλά και να ακολουθούνται και όλες οι διαδικασίες σχετικά με την καθαριότητα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο περιστατικό, αλλά γιατί υπήρχαν και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι που παίζουν ρόλο είναι καλό να ξέρουμε τι γίνεται και σαν κράτος για να λάβουμε και τα απαιτούμενα μέτρα". 

Τι είναι όμως ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων; 

Η νόσος του καταρροϊκού πυρετού ή αλλιώς η νόσος bluetongue προκαλείται από ιό που ανήκει στο γένος Orbivirus της οικογένειας Reoviridae και υπάρχουν τουλάχιστον 24 ορότυποι του ιού. Σημειώνεται ότι η νόσος δεν εντοπίζεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του.

Ο καταρροϊκός πυρετός προέρχεται μετά τα νύγματα των εντόμων, ενώ παρατηρείται στάδιο επίμονης μόλυνσης και εντόπισης στο στοματικό και σε άλλα επιθήλια, όπως στο χόριο της χηλής. Στο πρόβατο οι αλλοιώσεις αυτές της νόσου είναι ο κανόνας, ενώ στην αίγα η εξαίρεση.

Η νόσος παρατηρείται τη θερμή εποχή του έτους ως τις αρχές του φθινοπώρου. Η νόσος παίρνει διαστάσεις επιζωοτίας ή υπερενζωοτίας τα έτη που συνδυάζουν υψηλούς δείκτες βροχοπτώσεων με υψηλές θερμοκρασίες.

Τα συμπτώματα της νόσου

  • Παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιελόρροια, ρινικό έκκριμα, οίδημα χειλιών, γλώσσας, προσώπου, υπογνάθιας χώρας, υπεραιμικός στοματικός βλεννογόνος, διαβρώσεις στα ούλα, παχύ ρινικό έκκριμα.
  • Σε προχωρημένες καταστάσεις είναι δυνατόν να παρατηρηθούν οφθαλμικό έκκριμα – πνευμονικό οίδημα και πνευμονία – διάρροια – μυϊκές βλάβες – ποδοδερματίτιδα που προκαλεί χωλότητα. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 1% ως 90%.
  • Επιπλέον δυνατό είναι να υπάρχουν αποβολές στα κυοφορούντα ζώα. Στα αρσενικά ζώα εντοπίστηκε η παρουσία του ιού στο σπέρμα.
  • Παθολογοανατομικές αλλοιώσεις αποτελούν η υπεραιμία στο στομάχι και στο έντερο, η κυάνωση, το οίδημα και η διάβρωση στο βλεννογόνο του στόματος.

Τα μέτρα αποφυγής επέκτασης της νόσου χαρακτηρίζονται από απαγόρευση εισαγωγής ζωντανών μηρυκαστικών και σπέρματος από μολυσμένες περιοχές. 

Πρόληψη - Αντιμετώπιση

  • Περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων.
  • Μέτρα καταπολέμησης φορέων κουνουπιών.
  • Κτηνιατρική διερεύνηση ύποπτων εγκαταστάσεων και περιορισμοί που περιλαμβάνουν μετακίνηση ύποπτων ζώων προς, και από τις εγκαταστάσεις.
  • Σε επιβεβαίωση εξάπλωσης της νόσου περιορίζονται οι μετακινήσεις προς και από τη μολυσμένη εγκατάσταση σε ακτίνα 20 Km γύρω από αυτή. Ευρείες ζώνες, όπως ζώνη προστασίας τουλάχιστον ακτίνας 100 Km γύρω από τη μολυσμένη εγκατάσταση και ζώνη επιτήρησης τουλάχιστον ακτίνας 50 Km πέρα από την προηγούμενη ζώνη ή μια ζώνη προστασίας τουλάχιστον ακτίνας 150 Km γύρω από τη μολυσμένη εγκατάσταση. Με εξαίρεση τη μετακίνηση των ζώων για θανάτωση κάτω από ειδικές συνθήκες, απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων προς και από τη μολυσμένη εγκατάσταση στις ζώνες αυτές.
  • Στέγαση ζώων σε κλειστούς χώρους τις ώρες της ημέρας που η δραστηριότητα των κουνουπιών - φορέων της νόσου είναι έντονη.
  • Αποφυγή χρήσης μολυσμένων χειρουργικών εργαλείων και υποδερμικών βελονών.
  • Αλλαγή συνθηκών περιβάλλοντος εκτροφής που ευνοούν την εξάπλωση κουνουπιών - φορέων της νόσου και την αναπαραγωγή τους.
  • Χρήση βιολογικά καλλιεργημένου σκόρδου χωρίς προσθετικά, που το άρωμά του φαίνεται να απωθεί τα κουνούπια φορείς της νόσου.
  • Στο έδαφος βοσκής, προσθήκη ανόργανων ουσιών με ενσωμάτωση σκόρδου.
  • Κάλυψη κοπράνων με προστατευτικά φύλλα και απομάκρυνση των ζώων από εστίες κοπράνων και στάσιμες υδατοσυλλογές που αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον για την ύπαρξη κουνουπιών.

*Πληροφορίες από Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Home