«Κατεβάζουν» το όριο ταχύτητας στις πόλεις / Έρχονται εξελίξεις

«Κατεβάζουν» το όριο ταχύτητας στις πόλεις / Έρχονται εξελίξεις

Πού θα ισχύει - Οι προϋποθέσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Εντός Μαρτίου αναμένεται να προκύψουν εξελίξεις σχετικά με το επαναστατικό μέτρο  καθιέρωσης των 30 χιλιομέτρων έναντι των 50 χιλιομέτρων ως όριο ταχύτητας σε ευαίσθητα σημεία των  πόλεων.

Αρμόδιες πηγές από το αρμόδιο Τμήμα Δημοσίων Έργων ανέφεραν στην Offsite ότι αυτή τη στιγμή «βρισκόμαστε σε επαφές με Δήμους για να θέσουμε σε εφαρμογή τα σχέδιά μας». Ωστόσο, η ίδια πηγή δεν αποκάλυψε με ποιους Δήμους γίνονται συζητήσεις λέγοντας ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή κάποιες μέρες».

Ωστόσο, όπως έγραψε η Offsite, «στόχος είναι η μείωση του ορίου ταχύτητας κυρίως ως πρώτο στάδιο σε εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας και Λεμεσού (η πρόταση αφορά όλους τους Δήμους). Οι δρόμοι που βρίσκονται στο επίκεντρο  είναι αυτοί  με  αυξημένη διακίνηση πεζών. Δύο παραδείγματα είναι η Στασικράτους στη Λευκωσία και η οδός Αγκύρας στη Λεμεσό.  Οι δρόμοι αυτοί περιλαμβάνουν πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο και εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με την πρόταση, βάση του Στρατηγικού Σχεδίου για την οδική ασφάλεια,  το όριο ταχύτητας στις πόλεις θα πρέπει να κατέβει στα 30 χλμ. Το όριο αυτό δεν πρέπει να ισχύει μόνο έξω από σχολεία, αλλά και σε κάποιες οδούς στις οποίες έγινε ανάπλαση της περιοχής και δόθηκε προτεραιότητα στους πεζούς. Με βάση τον προγραμματισμό το όριο δεν θα κατέβει στις λεωφόρους με τέσσερις λωρίδες.

Το Σχέδιο  ενδέχεται να εξαιρέσει  μικρούς  δρόμους και στις γειτονιές που δεν μπορεί να οδηγήσει κάποιος με μεγάλη ταχύτητα. Η μείωση του ορίου ταχύτητας στις πόλεις εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

«Δεν έγινε διαβούλευση»

Η Offsite επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Λάρνακας, πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ανδρέα Βύρα, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν έγινε καμιά διαβούλευση με την Ένωση Δήμων ακόμα για αυτό το θέμα». Ο κ. Βύρας ανέφερε ότι είναι «παράλογο να συζητείται η μείωση του ορίου για δυο πόλεις και κάποιους δρόμους. Αναμένουμε ότι η τελική διαβούλευση θα γίνει με την Ένωση Δήμων».

 

Home