Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατεχόμενα: Εκτιμήσεις για την οικονομία του ψευδοκράτους

Offsite Team
- 30.04.2020

Κατεχόμενα: Εκτιμήσεις για την οικονομία του ψευδοκράτους

Thumbnail
Σχόλια για την στάση της Τουρκίας

Ο Τ/κ οικονομολόγος Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ ανέφερε ότι ακόμη και αν ανοίξουν οι επιχειρήσεις στα κατεχόμενα, θα υπάρξει περίοδος στασιμότητας και έλλειψης ρευστότητας με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός εργαζομένων να έρθει αντιμέτωπος με την ανεργία.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα Γενί Μπακίς, ο κ. Ντενίζ τόνισε την ανάγκη τόσο οι τράπεζες όσο και το «κράτος» να ξεκαθαρίσουν από τώρα τα μέτρα που θα λάβουν όσον αφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων. Ακόμη και αν η «κυβέρνηση» πράξει αυτά που της αναλογούν για τη στήριξη των επιχειρήσεων, θα πρέπει και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να πράξουν αυτά που πρέπει προκειμένου να συνεχίσουν να εργοδοτούν τους εργαζόμενους τους.

Για να υπάρξει ξανά κινητικότητα στην οικονομία, είπε, θα πρέπει το ψευδοκράτος να αυξήσει τις δαπάνες στον επενδυτικό τομέα και να στηρίξει αυτό τον τομέα με μειώσεις σε φόρους.  

«Υπάρχουν και δυσκολίες στο προϋπολογισμό. Είναι για αυτό που η στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική». Το ψευδοκράτος δεν χρειάζεται μόνο 72 εκ. ΤΛ από την Τουρκική Δημοκρατία για να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία του, χρειάζεται πολύ περισσότερα χρήματα», υποστήριξε ο κ. Ντενίζ.  

Στο μεταξύ με τον τίτλο «Η Τουρκία έχει πικρίες», ο αρθρογράφος Ερτσίν Σαχμαράν γράφει στην Κίπρις ότι για διαχείριση της κατάστασης που προκλήθηκε στην οικονομία χρειάζεται να εισρεύσουν χρήματα είτε μέσω εσωτερικού δανεισμού είτε μέσω βοήθειας από την Τουρκία.  

Ο Σαχμαράν σημειώνει ότι επειδή η «κυβέρνηση» δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία, αρχικά δεν προτίμησε τον δρόμο του εσωτερικού δανεισμού και προέβλεψε ότι θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από την Τουρκία.  

Οι αναμενόμενοι πόροι από την Τουρκία δεν ήρθαν, πρόσθεσε ο αρθρογράφος γράφοντας ότι η βασικότερη κριτική που ασκείτο στην προηγούμενη «κυβέρνηση» του τετραμερούς «συνασπισμού» ήταν οι σχέσεις της με την Τουρκία, το οικονομικό πρωτόκολλο και η μη έλευση χρημάτων.  

«Όμως και σήμερα δεν υπάρχει κάποια διαφορετική κατάσταση», αναφέρει ο Σαχμαράν και διερωτάται κατά πόσον η μη έλευση πόρων από την Τουρκία οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, στα πρωτόκολλα που υπογράφηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν και στο γεγονός ότι έθεσαν υποψηφιότητα για τις «προεδρικές εκλογές» τόσο ο Ερσίν Τατάρ όσο και ο Κουτρέτ Όζερσαϊ.  

Ο Σαχμαράν γράφει ότι κατά την διάρκεια εκπομπής του στην KIBRIS TV φιλοξένησε τον δικηγόρο Σεϊχάν Γιλντιρίμ, ο οποίος του ανέφερε για το θέμα ότι ήρθε σημαντικά βοήθεια από την Τουρκία στο ψευδοκράτος αλλά η «κυβέρνηση» προέβλεψε ότι θα ερχόταν μεγαλύτερο κονδύλι. «Όμως δεν ήρθε. Υπάρχει πρόβλημα. […] Λες στην Τουρκία ‘βοήθα με’, αλλά δεν χρησιμοποιείς τις δικές σου δυνατότητες. Δεν προσπαθείς να κλείσεις την ψαλίδα ανάμεσα στις καταθέσεις στις τράπεζες και στα δάνεια».  

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι στην Τουρκία υπάρχουν οργανώσεις που κηρύχθηκαν τρομοκρατικές και πήγαν και στα κατεχόμενα, αλλά οι φάκελοι θάφτηκαν από τις εκάστοτε «κυβερνήσεις», στάλθηκαν πληροφορίες από την τουρκική εθνική υπηρεσία πληροφοριών στην «γενική εισαγγελία» αλλά τίποτα δεν έγινε και πάλι. Μόνο οι ΗΠΑ και το ψευδοκράτος δεν βοήθησαν την Τουρκία πάνω σε αυτό το θέμα αναφέρει.

ΚΥΠΕ

Home