Καθηλωμένο στο αεροδρόμιο Πάφου ύποπτο αεροσκάφος

Καθηλωμένο στο αεροδρόμιο Πάφου ύποπτο αεροσκάφος

Βρίσκεται Κύπρο από το 2019 - Εντοπίστηκε πριν 1 μήνα - Έρχονται εμπειρογνώμονες για να το ανοίξουν

Καθηλωμένο στο αεροδρόμιο Πάφου βρίσκεται αεροσκάφος ξένων συμφερόντων το οποίο εκτιμάται πως είχε εμπλοκή σε επιχειρήσεις στην Λιβύη. Το εν λόγω θέμα ανέδειξε με ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1. 

Οι αρμόδιες αρχές αναμένουν τον Νοέμβριο να αφιχθεί στην Κύπρο ειδικό κλιμάκιο της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θα ερευνήσει το αεροσκάφος το οποίο βρίσκεται στη χώρα μας από το 2019.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας 

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο διευθυντής υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Χάρης Αντωνιάδης ανέφερε πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος σύμφωνα και με τα Ηνωμένα Έθνη, ανήκει σε ιδιωτικό στρατό και βρίσκεται καθηλωμένο υπό αστυνομική φρούρηση. 

«Βρίσκεται εκεί υπό προστασία μέχρι να εξεταστεί από τα Ηνωμένα Έθνη για να διαπιστωθεί εάν τα στοιχεία που γράφει η έκθεση είναι αληθή. Τα αεροσκάφη αυτά είναι τροποποιημένα από αγροτικά αεροσκάφη για να εκτελούν κάποιες στρατιωτικές δραστηριότητες, κυρίως κατασκοπευτικές. Το αεροπλάνο φαίνεται στο διαδίκτυο να έχει πολυβόλα και κάμερες», δήλωσε ο κ. Χάρης Αντωνιάδης. 

Τα στοιχεία που οδήγησαν στον εντοπισμό του

Οι κυπριακές αρχές είχαν λάβει επιστολή από τα Ηνωμένα Έθνη για το εν λόγω αεροσκάφος ωστόσο εξαιτίας ενός κωδικού ο οποίος ήταν λάθος δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί το πού ακριβώς βρισκόταν. 

Αφού εντοπίστηκαν τα σωστά στοιχεία, ακολούθησε ο εντοπισμός του αεροσκάφους στην Πάφο πριν από ένα μήνα. 

Η ιστορία του αεροσκάφους καταγράφεται στην έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Λιβύη, ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2021. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στην σελίδα 320 της έκθεσης παρουσιάζεται φωτογραφία του αεροσκάφους και αναφέρει: 

«Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναγνώρισε ότι αυτό το αεροσκάφος αναπτύχθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας περί τα τέλη του Ιούνη του 2019 έως τις 11 Ιουλίου του 2019, οπότε η Ιορδανία έδωσε εντολή στον ιδιοκτήτη να αφαιρέσει όλο τον εξοπλισμό από το αντικείμενο Opus A».

1

2

Home