Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Καυτή πατάτα» οι 34 στην Αστυνομία - Αποφασίζει ο Γ.Ε.

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
16.07.2020

«Καυτή πατάτα» οι 34 στην Αστυνομία - Αποφασίζει ο Γ.Ε.

Thumbnail
Πληροφορίες και δηλώσεις βουλευτών - Καθοριστική συνεδρία Επ. Νομικών

Το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τις προσλήψεις στην Αστυνομία και το γεγονός ότι κόπηκαν μέσα από τη διαδικασία του τεστ γνωστικών ικανοτήτων (το τεστ προσωπικότητας το πέρασαν όλοι)  συνολικά 34 αστυνομικοί και ειδικοί αστυνομικοί ίσως ξεκαθαρίσει σήμερα. Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης θα παραδώσει στον Αρχηγό Αστυνομίας τη γνωμάτευσή του για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης. Μάλιστα, την Τετάρτη ο κ. Σαββίδης συναντήθηκε με τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου.

‘Οπως πληροφορούμαστε, ο Γενικός Εισαγγελέας θα ζητήσει από την Αστυνομία να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θα γίνονται οι προσλήψεις μέσω των ψυχομετρικών τεστ αφού στο νόμο - προκήρυξη περιλαμβάνονται τρεις επιλογές: Οι αστυνομικοί μπορούν να επιτύχουν εάν περάσουν είτε το τεστ προσωπικότητας, είτε το τεστ γνωστικών ικανοτήτων η και τα δυο.

Το σημείο κλειδί

Το σημείο κλειδί αποτελούν οι ειδικοί αστυνομικοί που κόπηκαν και έχασαν την ευκαιρία να ενταχθούν ως κανονικά μέλη της Αστυνομίας.  Συγκεκριμένα, ένας αριθμός ειδικών αστυνομικών που προσλήφθηκαν το 2016 πέρασαν χωρίς να μπουν στη βάσανο των δυο τεστ. Αυτό έγινε, αφού είχε ληφθεί υπόψη ότι πέτυχαν  και στα δυο  ψυχομετρικά τεστ κατά την πρόσληψή τους ως ειδικών που αποτελεί ξεχωριστή διαδικασία. Αντίθετα, κάποιοι συνάδελφοί τους που προσλήφθηκαν πριν το 2016 ως ειδικοί αστυνομικοί, κόπηκαν αφού δεν πέρασαν το τεστ γνωστικών ικανοτήτων στις τελευταίες εξετάσεις. Σημειώνεται ότι η προκήρυξη προνοεί ότι στα ψυχομετρικά τεστ οι υποψήφιοι μπορούν να περάσουν είτε το τεστ προσωπικότητας, είτε τις γνωστικές ικανότητες ή και τα δυο. Η Επιτροπή που συστάθηκε όμως αποφάσισε ότι οι επιτυχόντες έπρεπε να περάσουν και τα δυο τεστ.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που κόπηκαν είναι αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά εκφράζοντας αμφιβολίες για τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Το «καυτό» θέμα θα συζητηθεί την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών. Τα κόμματα αναμένουν με ανυπομονησία και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου τόνισε ότι «οδηγός μας θα είναι η γνωμάτευση και δεν θέλουμε να παρανομήσουμε».

Το ΑΚΕΛ όμως, μέσω του βουλευτή Άριστου Δαμιανού τόνισε ότι «προειδοποιήσαμε για τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν. Ελπίζουμε να ληφθούν αποφάσεις που δεν θα οδηγήσουν σε δικαστικές διαδικασίες».

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ,, μέλος της Επιτροπής Νομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η προκήρυξη που αναφέρει ότι  οι υποψήφιοι μπορούν να περάσουν είτε το τεστ προσωπικότητας, είτε τις γνωστικές ικανότητες ή και τα δυο.

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου εξέφρασε την άποψη ότι για να προλάβουμε το αδιέξοδο όσοι πέρασαν μια εκ των δυο εξετάσεων ψυχομετρικών τεστ  πρέπει να θεωρούνται επιτυχόντες.  Όπως είπε, η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν δεσμεύει την Βουλή, αλλά την Αστυνομία.  

Home