Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κινδυνεύει ή όχι η ελληνική γλώσσα από τα greeklish;

Offsite Team
- 09.02.2022

Κινδυνεύει ή όχι η ελληνική γλώσσα από τα greeklish;

Παγκόσμια μέρα Ελληνικής γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου - Δηλώσεις του Προέδρου Συνδέσμου Ελλήνων Φιλόλογων Κύπρου

«Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς» Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας)

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το 2017. Είναι μια ευκαιρία για να αναδεικνύεται η σημασία αλλά και η αξία της ελληνικής γλώσσας, ως μορφωτικό εργαλείο και αλλά και εργαλείο επικοινωνίας, αναφέρει σε δηλώσεις του στην Offsite ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων Δημήτρης Ταλιαδώρος.

Επεσήμανε πως η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις αρχαιότερες γλώσσες η οποία ομιλείτε ακόμα, ενώ σίγουρα είναι προσαρμοζόμενη και ακολουθά τις ιστορικές διαδρομές δηλαδή, από την αρχαία ελληνική φτάσαμε στη νέα κοινή ελληνική.

«Στην Κύπρο ιδιαίτερα, όσο και στον ελληνισμό ευρύτερα υπάρχει ένα γνωστικό πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με την επάρκεια των μαθητών αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας να χρησιμοποιούν με ακρίβεια και με σωστό τρόπο την ελληνική γλώσσα».

Σε ερώτηση εάν με την εισβολή των greeklish «κακοποιείται» η ελληνική γλώσσα, απάντησε πως είναι φανερό πως η χρήση τους χρησιμοποιείται πλέον από όλους και κυρίως από τους νέους όχι μόνο στην γραφή αλλά και στον καθημερινό προφορικό μας λόγο. Αυτό όπως μας αναφέρει ο κύριος Ταλιαδώρος είναι ένας τεράστιος κίνδυνος.

Σύμφωνα με τον κύριο Ταλιαδώρο, ένα μέτρο που έχει ληφθεί, έτσι ώστε να μην χαθεί η ελληνική γλώσσα είναι επαναφορά ή και αύξηση κάποιων ωρών της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία, όμως δεν θα λυθεί οριστικό το πρόβλημα. 

Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική γλώσσα

"Υπάρχει και πρόβλημα και με τους ίδιους του εκπαιδευτικούς". Δηλαδή, όπως έχει αναφέρει στην Offsite ο κύριος Ταλιαδώρος, υπάρχουν και εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες σε γραπτό και προφορικό λόγο.

Επίσης, ο κύριος Ταλιαδώρος ανέφερε πως στην ελληνική γλώσσα πολλές φορές ο προφορικός λόγος δεν ταυτίζεται με τον γραπτό λόγο καθώς αυτός είναι πιο γρήγορος πιο συνοπτικός, που εάν το μεταφέρεις σε γραπτό λόγο μπορεί να μην γίνεις κατανοητός. 

Το άλλο που έχει οδηγήσει στην άγνοια του πλούτου της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού λεξιλογίου, κυρίως στην Κύπρο, όπως είπε ο κύριος Ταλιαδώρος, είναι πως τα παιδιά και η κοινωνία ευρύτερα αποφεύγουν να διαβάζουν λογοτεχνία.

Ένας άλλος παράγοντας που θα βοηθήσει να μειωθούν τα greeklish, κατά τον κ. Ταλιαδώρο είναι και μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα ηλεκτρονικά μέσα κάνοντας σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, μιας και τα ηλεκτρονικά μέσα μπαίνουν σε κάθε σπίτι.  

«Η καθιέρωση αυτής της ημέρας είναι δήγμα της εκτίμησης που πρέπει να δείχνουμε στην ελληνική γλώσσα, της οποίας οι λέξεις της κοσμούν και χρησιμοποιούνται από άλλες γλώσσες» κατέληξε ο κύριος Ταλιαδώρος. 

Home