Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κίνημα Ενάντια σε Εκποιήσεις: Ικανοποίηση για αποφάσεις Ανωτάτου

Offsite Team
- 04.06.2020

Κίνημα Ενάντια σε Εκποιήσεις: Ικανοποίηση για αποφάσεις Ανωτάτου

Thumbnail
«Κάθε στοιχείο το οποίο βοηθά τον δανειολήπτη είναι θετικό»

Την ικανοποίηση του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις σε σχέση με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον «περί της Αναστολής των Διαδικασιών Εκποίησης Ενυπόθηκων Ακινήτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμο του 2019» και τον «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμο του 2019», εκφράζει το μέλος του Κινήματος Ευγενία Μωϋσέως.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ η κ. Μωϋσέως είπε ότι «κάθε στοιχείο το οποίο βοηθά τον δανειολήπτη είναι θετικό», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμη".

«Θα πρέπει να αλλάξουν οι νομοθεσίες για να βοηθηθεί ο κόσμος να κρατήσει τις περιουσίες τους», σημείωσε.  

Ειδικότερα, όσον αφορά στην πρόνοια των νομοθεσιών να μην μπορεί η τράπεζα να προχωρήσει σε εκποίηση αν δεν αφαιρεθούν οι καταχρηστικές ρήτρες, η κ. Μωϋσέως είπε ότι αυτό ήταν και πάγια θέση του Κινήματος ότι «δεν μπορεί να εκποιηθεί ένα ακίνητο αν δεν αφαιρεθούν πρώτα τα παράνομα», προσθέτοντας ότι σωστά η Βουλή ψήφισε την συγκεκριμένη πρόνοια έστω και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε το νόμο.

Σε σχέση με την πρόνοια να καταφεύγουν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για να επιβεβαιώνει ότι όντως υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες για να μπορεί ο δανειολήπτης να προσφεύγει στο δικαστήριο, η κ. Μωϋσέως είπε ότι αυτό θα είναι χρονοβόρο, προσθέτοντας ότι σήμερα ο δανειολήπτης προσφεύγει σε ειδικούς οι οποίοι εντοπίζουν τις καταχρηστικές ρήτρες σε ένα δάνειο.  

«Οι καταχρηστικές ρήτρες θα πρέπει να αφαιρούνται όχι μόνο στις εκποιήσεις αλλά και στις αναδιαρθρώσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι τράπεζες δεν έπρεπε καν να είχαν προβεί σε αυτές τις χρεώσεις».  

Όσον αφορά την πρόνοια του νόμου ότι όσοι εμπίπτουν στο Σχέδιο Εστία δικαιούνται αναστολή της εκποίησης, η κ. Μωϋσέως είπε ότι αυτό εφαρμόζεται από τις τράπεζες, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η Βουλή θα πρέπει να εξετάσει και την περίπτωση που υπάρχει αγωγή είτε από την τράπεζα προς τον δανειολήπτη είτε από τον δανειολήπτη προς την τράπεζα και υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία να μην μπορούν οι τράπεζες να προχωρούν σε εκποιήσεις».  

«Θα πρέπει να αναστέλλεται η εκποίηση σε αυτή την περίπτωση. Δεν μπορεί η τράπεζα να προχωρεί σε πώληση της κατοικίας ενός δανειολήπτη, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία, και να περιμένει ο δανειολήπτης να δικαιωθεί μετά από 10 χρόνια από το δικαστήριο, ενώ έχει πωληθεί ήδη η κατοικία του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει πέραν της αναστολής της εκποίησης να οριστούν αρμόδιοι δικαστές για να εξετάζουν γρήγορα αυτές τις περιπτώσεις».  

Ανέφερε ότι τον Ιούλιο του 2018 είχε ψηφιστεί νομοθεσία στην οποία αναφέρετο ότι «και αν ακόμη εκκρεμεί δικαστική απόφαση η τράπεζα δικαιούται να προχωρήσει σε εκποίηση και αν και εφόσον ο δανειολήπτης δικαιωθεί να τον αποζημιώσει η τράπεζα η οποία θεωρείται φερέγγυος οργανισμός».  

«Από το 2018 μέχρι σήμερα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις αναστολής εκποιήσεων από τις τράπεζες», σημείωσε.

ΚΥΠΕ

Home