Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κίπρις: Eξελίξεις στην περίκλειστη Αμμόχωστο το 2023

Offsite Team -
28.12.2022

Κίπρις: Eξελίξεις στην περίκλειστη Αμμόχωστο το 2023

«Είναι μεγάλη η στήριξη στο άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού», ο τίτλο της εφημερίδας

Με τίτλο «Είναι μεγάλη η στήριξη στο άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού», ο νέος διευθυντής της Κίπρις, Οζέρ Κανλί χαρακτηρίζει το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσιού ως μία από τις ορθότερες αποφάσεις που έλαβε μέχρι σήμερα το ψευδοκράτος και υποστηρίζει πως αυτή η απόφαση «είναι ανθρωπιστική, στρατηγική και αλλάζει το παιχνίδι (game changer)».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Κανλί υποστηρίζει ότι η απόφαση είναι ανθρωπιστική διότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από τους άλλους ανθρώπους τη δυνατότητα να επωφελούνται από αυτό το ωραίο μέρος, κρατώντας το εσαεί άδειο και αχρησιμοποίητο. «Δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί περισσότερο στην τύχη της, στη σήψη, μακριά από την ανθρωπότητα και τον κόσμο αυτή η περιοχή, η οποία μπήκε δεκάδες φορές στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όμως στο τέλος δεν μπόρεσε να σωθεί από το να παραμένει κλειστή λόγω των παράλογων απαιτήσεων των Ελληνοκυπρίων. Για τον λόγο αυτό, έγινε αυτό που έπρεπε, ένα μέρος της αφαιρέθηκε από το να είναι στρατιωτική περιοχή». 

Πρώτα ο Θεός, συνεχίζει, «το 2023 θα αφαιρεθεί ολόκληρη από του να είναι στρατιωτική περιοχή στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου πλάνου και θα επιστρέψει εξ ολοκλήρου πίσω στη ζωή σιγά σιγά η πόλη. Το βήμα που έγινε είναι ταυτοχρόνως και στρατηγικό, διότι το Βαρώσι είναι ένα από τα πιο κοντινά σημεία της τδβκ προς τον ελληνοκυπριακό τομέα και είναι πολύ πιο εύκολη η υπεράσπιση ενός μέρους όταν υπάρχουν μέσα άνθρωποι, παρά η υπεράσπιση σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άνθρωποι. Όλοι γνωρίζουν ότι ο πόλεμος σε κατοικημένες περιοχές (σε οικιστικές περιοχές) είναι ο πιο δύσκολος».  

Είναι στρατηγικό, αναφέρει, διότι το Βαρώσι είναι ένα σημείο ανοικτό προς τους θαλάσσιους χώρους που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά του νησιού κι έχει σημασία-κλειδί τόσο στον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του ψευδοκράτους, όσο και στην υπεράσπισή της.

«Αλλάζει το παιχνίδι, διότι μέχρι σήμερα οι Ελληνοκύπριοι πάντοτε θεωρούσαν το Βαρώσι δεδομένο, ενώ τώρα βιώνουν τον φόβο να το χάσουν εντελώς και αυτό προκαλεί σοβαρές συζητήσεις στον ελληνοκυπριακό πολιτικό κόσμο».

Για τους λόγους αυτούς, η ΕΕ, τα ΗΕ και άλλα μεγάλα κράτη άρχισαν μια διαδικασία σοβαρών πιέσεων προς την Τουρκία για να μην αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού μετά την απόφαση για το Βαρώσι, σύμφωνα με τον κ. Κανλί, λήφθηκαν αποφάσεις στην ΕΕ, συμπεριλήφθηκαν προτάσεις στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ κατά του ανοίγματος του Βαρωσιού. «Όμως, τα πλέον αρμόδια στόματα της μητέρας πατρίδας και της τδβκ τονίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή από την πολιτική που καθορίστηκε».

Σημειώνοντας ότι άτομο που γνωρίζει καλά τον Τούρκο Πρόεδρο τού ανέφερε ότι «τέλειωσε η υπόθεση του Βαρωσιού» στο μυαλό του Ταγίπ Ερντογάν και δεν υπάρχει επιστροφή πλέον, ο Οζέρ Κανλί αναφέρει ότι από εδώ και στο εξής θα μπορούν να επιστρέψουν «στο έδαφος της τδβκ, κλειστό Βαρώσι», όσοι επιθυμούν από τους κατοίκους της πόλης την προ του 1974 περίοδο και όσοι επιθυμούν από εκείνους που είχαν επιχειρήσεις και ξενοδοχεία εκεί.

«Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας θα αξιολογηθούν μια μέρα και θα καταλήξουν. Αν γίνει αυτό, που λέγεται ότι θα γίνει, θα καταρρεύσουν πολλοί ισχυρισμοί της ελληνοκυπριακής πλευράς και κυρίως ο ισχυρισμός για μία κυριαρχία. Και αυτό θα αλλάξει πολύ σοβαρά το παιχνίδι στον δρόμο της λύσης του κυπριακού θέματος. Το Βαρώσι έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει οικονομικό πολιορκητικό κριό για άνοιγμα των πυλών της λύσης. Γιατί; Επειδή μια τδβκ που θα πλουτίσει σοβαρά με το άνοιγμα του Βαρωσιού, θα ανοίξει την όρεξη Ελληνοκυπρίων επιχειρηματιών να επωφεληθούν από αυτό και από τις άλλες δυνατότητες της τδβκ και θα σβήσει εντελώς το ελληνοκυπριακό όνειρο προς την κατεύθυνση του ότι οι Τουρκοκύπριοι που έμειναν φτωχοί θα μπορούσαν μια μέρα να πουν ναι σε μια συμφωνία, έστω και αν είναι κακή, απλώς και μόνο για να μπουν στην ΕΕ».

Κατά τον Οζέρ Κανλί ο «λαός» στηρίζει την πολιτική του ανοίγματος του Βαρωσιού και ακόμα και ο υποψήφιος «δήμαρχος» του ΡΤΚ, Σουλεϊμάν Ουλούτσαϊ,» για να μπορέσει να πάρει ψήφους και να εκλεγεί, αποδέχτηκε το άνοιγμα του Βαρωσιού ως προϊόν μιας κρατικής πολιτικής και είπε ότι θα το στηρίξει. Ούτως ή άλλως, αυτό αναμενόταν από τον αγαπητό Γιατρό Σουλεϊμάν Ουλούτσαϊ, ο οποίος είναι έξυπνος, ισορροπημένος και με όραμα. Δεν έμεινε κολλημένος στην πολιτική του ΡΤΚ, πήγε στο ανοικτό Βαρώσι και εξήγησε τα σχέδιά του και παρείχε στήριξη στο άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού».

Εξάλλου, με τίτλο «Θα υπάρξει κινητικότητα στο κλειστό Βαρώσι το 2023» ο αρθρογράφος της Κίπρις, Χασάν Χάστουρερ γράφει στη στήλη του σήμερα ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, η Άγκυρα θα αρχίσει διεθνή κινητοποίηση και είναι πολύ πιθανόν το Κυπριακό να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αυτού του πακέτου κινήσεων.

«Δεν θα είναι εύκολο να γυρίσει την πλάτη σε αυτά τα νέα ανοίγματα ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης. Αν η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν συμβαδίσει με ανοίγματα στα οποία θα παρέχει στήριξη η διεθνή κοινότητα, θα γίνουν ανοίγματα με εκκίνηση τα ανθρώπινα δικαιώματα στις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την διεθνή κοινότητα, έστω και αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή στο στάτους κβο. Εκείνα τα ανοίγματα θα ανησυχήσουν πολιτικά την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μπορεί να προκύψουν θετικά αποτελέσματα από αυτή την ανησυχία. ΤΟ 2023 ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΒΑΡΩΣΙ. Το αντιλαμβάνεστε, έγραψα με κεφαλαία γράμματα ότι θα υπάρξει κινητικότητα».

Σύμφωνα με τον Χάστουρερ, υπάρχουν περισσότεροι από έναν λόγους για να υπάρξει κινητικότητα στο κλειστό Βαρώσι το 2023. Με την συνένωση αυτών των λόγων θα παρακολουθήσουμε την κινητικότητα στο κλειστό Βαρώσι και μάλιστα προτού προχωρήσουμε πολύ στον νέο χρόνο, όπως ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Home