Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κίπρις: Στο χαμηλότερο σημείο η στάθμη νερού στο φράγμα Πάναγρα

Offsite Team -
10.08.2020 - 16:00

Κίπρις: Στο χαμηλότερο σημείο η στάθμη νερού στο φράγμα Πάναγρα

Thumbnail

Η στάθμη του νερού στο φράγμα στα κατεχόμενα Πάναγρα, λόγω της βλάβης του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα που προκλήθηκε τον Ιανουάριο, έπεσε σε χαμηλότερο σημείο από αυτό που μπορούσαν να αντλήσουν οι αντλίες νερού, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις».

 

Το «υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων», με το «τμήμα υδάτων» και την διεύθυνση κρατικής υπηρεσίας υδάτων (DSİ) της Τουρκίας έπρεπε να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των αντλιών νερού και λόγω των εργασιών επιδιόρθωσης, έμεινε για τρεις ημέρες χωρίς νερό ολόκληρη η περιοχή των κατεχομένων.

 

Μετά τις επιδιορθώσεις, το νερό άρχισε να δίνεται τμηματικά από περιοχή σε περιοχή.

 

Ο «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων» Ντουρσούν Ογούζ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ανέφερε ότι το απόθεμα νερού στο οδόφραγμα είναι 3,8 εκ. κυβικά μέτρα και ότι η ημερήσια ανάγκη για νερό είναι 93 χιλ. κυβικά μέτρα. Διευκρίνισε ότι για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες νερού, αντλούν από το φράγμα 73 χιλ. κυβικά μέτρα νερού και από άλλες τοπικές πηγές νερού γύρω στα 20-25 χιλ. κυβικά μέτρα.  

Ο κ. Ογούζ είπε ακόμα ότι οι εργασίες επιδιόρθωσης του θαλάσσιου αγωγού συνεχίζονται κανονικά και ότι το νερό από την Τουρκία θα αρχίσει να ρέει στα κατεχόμενα είτε στο τέλος του Αυγούστου είτε στις αρχές του Σεπτεμβρίου.  

Στη συνέχεια, ο Ογούζ επισήμανε ότι λόγω τεχνικού προβλήματος στον αγωγό μεταφοράς νερού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης νερού.  

Το «τμήμα υδάτων» καθώς και το συνεργείο του DSİ προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα, ανέφερε ο Ογούζ και πρόσθεσε ότι το βασικό πρόβλημα που δεν έχει μεταφερθεί ακόμη το νερό σε κάποιες περιοχές είναι λόγω πίεσης.

ΚΥΠΕ

Home