Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κώδικας για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 14.01.2023

Κώδικας για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία

Οι Εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν τους υπαλλήλους τους

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Όλοι οι εργοδότες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οφείλουν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τον Κώδικα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι εργοδότες  μπορούν  να κριθούν  συνυπεύθυνοι  και να κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις στα Δικαστήρια. 

Για την΄παρακολούθηση  εφαρμογής του Κώδικα, είναι υπεύθυνη πλέον ειδική Επιτροπή αποτελούμενη από την  Επίτροπο Νομοθεσίας, κα Λουιζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου και μέλη της είναι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Από  κυβερνητικής πλευράς συμμετέχουν  ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως. Η Επιτροπή διαθέτει επιστημονικό προσωπικό και υποβοηθείται διοικητικά από το Υπουργείο Εργασίας.

 Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα να υποβοηθά τους εργοδότες στο να συντάξουν και υιοθετήσουν τέτοιο κώδικα, γιατί εάν υπάρξει παρενόχληση στο χώρο εργασίας και αποδειχθεί ότι δεν υπήρχε τέτοιος κώδικας και οι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν πως να καταγγείλουν την εν λόγωωπαρενόχληση, τότε εργοδότης μπορεί να κριθεί συνυπεύθυνος για την αποζημίωση που θα επιδικάσει το Δικαστήριο.

>>>>Διαβαστε επίσης: Βιβλίο Βιολογίας διδάσκει... αγνότητα - Θα διορθωθεί λέει ο ΥΠΑΝ<<<<

Κοινός Κώδικας

Σημειώνεται ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και το ΚΕΒΕ υπέγραψαν το 2019 κοινό Κωδικα που προνοεί ότι οι εργοδότες έχουν ευθύνη για να παρέχουν στους εργαζομένους ασφαλές και υγιές περιβάλλον.

Έχουν επίσης την ευθύνη για το σχεδιασμό πολιτικής που να στοχεύει στην πρόληψη και στην αποτελεσματική εφαρμογή ανεπιτρεπτων συμπεριφορών που δημιουργούν ένα δυσάρεστο εργασιακό περιβάλλον  και ρήξη των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων. 

Η σύνταξη του Κώδικα αποτελεί εργαλείο που συμβάλλει στην πρακτική καθοδήγηση εργοδοτών και εργαζομένων διασφαλίζοντας τις απαραίτητες διαδικασίες για αντιμετώπιση του φαινομένου προληπτικά και κατασταλτικά. 

Μιλώντας στην Offsite News η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουϊζα Χριστοδουλίδου - Ζαννέτου εξήγησε ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι συμβουλευτικός, τόσο προς τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσο και προς τα θύματα διακρίσεων.  Παράλληλα, η Επιτροπή επιλαμβάνεται θεμάτων που εμπίπτουν στους σκοπούς και το πεδίο εφαρμογής του Νόμου. 

ζαννετου

Έτσι λειτουργεί η Επιτροπή

Ειδικότερα, συμβουλεύει τον/την εκάστοτε Υπουργό αναφορικά με τον καθορισμό ή την αναθεώρηση της εθνικής πολιτικής και νομοθεσίας στα θέματα που είναι σχετικά με το πεδίο αρμοδιότητάς της. Η Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή του σχετικού Νόμου,  από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αυτεπάγγελτα υποβάλλει παράπονα ή δέχεται παράπονα τα οποία διαβιβάζει στον Αρχιεπιθεωρητή για κατάλληλο χειρισμό.

Παράλληλα, η Επιτροπή  εγκρίνει αιτήματα για νομική αρωγή των θυμάτων διακρίσεων στη βάση του πιο πάνω νόμου, τα οποία μπορούν να αποταθούν, χωρίς να ανησυχούν για το οικονομικό ζήτημα, στο Δικαστήριο εργατικών διαφορών για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το θύτη για παραβίαση του νόμου. 

«Είναι αρκετές οι φορές» αναφέρει η κα Ζαννέτου που εγκρίθηκε νομική αρωγή από βτην Επιτροπή μας και το θύμα δικαιώθηκε στο Δικαστήριο. Εξού και τώρα η Επιτροπή ενισχύεται στο ρόλο της υποβοήθησης θυμάτων με το νέο νόμο».

Η κα Ζαννέτου μας ανάφερε ότι η Επιτροπή θεωρεί διαχρονικά πολύ σημαντικό το ρόλο της εκπαίδευσης και ειδικά σε νεαρά άτομα. Τα ζητήματα ισότητας πρέπει να γίνονται κατανοητά και αντιληπτά από νεαρής ηλικίας και μόνο έτσι σπάζουν τα στερεότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία μας και οι ρόλοι της ανισότητας που κάποτε καλλιεργούνται . 

«Ο χώρος του σχολείου» τόνισε η Επίτροπος « είναι πολύ σημαντικός για ένα παιδί αφού εκεί περνά πολύ χρόνο, έχει την ευχέρεια να εκφρασθεί αλλά και να παρατηρήσει συμπεριφορές».

Στα πλαίσια επομένως των δράσεών της για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για έμφυλα ζητήματα στην απασχόληση και επαγγελματική εκπαίδευση και ειδικά των νέων, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, έχουν καταστήσει θεσμό τη συνδιοργάνωση διαγωνισμού στη Δημοτική, Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση. 

 

Home