Κόμματα: Ξεκίνησαν με συναίνεση - Κατέληξαν με αντιπαραθέσεις 

Κόμματα: Ξεκίνησαν με συναίνεση - Κατέληξαν με αντιπαραθέσεις 

Ο κορωνοϊός έφερε μερική συναίνεση - Δεν λείπουν οι κόντρες

Διχασμένο παρουσιάζεται το πολιτικό σκηνικό της χώρας τις τελευταίες μέρες, την στιγμή μάλιστα που τα Κοινοβουλευτικά κόμματα καλούνται να ψηφίσουν σημαντικά νομοσχέδια εξαιτίας και της κρίσης του Κορωνοϊού.

Τα πολιτικά κόμματα αν και τις πρώτες ημέρες της κρίσης παρουσιάζονταν με συναίνεση με στόχο να περάσουν τα μέτρα στον συνέχεια το κάθε κόμμα ακολούθησε την δική του πορεία.

Υπενθυμίζεται  ότι στις 27/3 η Ολομέλεια της Βουλής, σε ολιγόλεπτη συνεδρία της ψήφισε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σε νόμους τα δέκα νομοσχέδια με τα οποία ρυθμίζονται τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Υπέρ των νομοσχεδίων που τέθηκαν σε ενιαία ψηφοφορία ψήφισαν οι 20 παρόντες Βουλευτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Εναντίον ψήφισε ο Βουλευτής και Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, με την ολομέλεια εξαιτίας και της συναίνεσης που υπήρχε να πραγματοποιείται με τον ελάχιστο αριθμό Βουλευτών.

Εκτός από την συγκεκριμένη συζήτηση έμειναν τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τις τράπεζες, δηλαδή τα 2 δις. κρατικής εγγύησης και η αναστολή καταβολής δόσεων, έναντι δανείων γεγονός που και συνέχεια διαφάνηκε έφερε αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα.

Την περασμένη Κυριακή 29/3 τελικά με 31 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον, η Ολομέλεια της Βουλής  ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής δόσεων για εξυπηρετούμενα δάνεια. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης. 

Εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, οι Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ και  η Βουλευτής των Ανεξάρτητων.

 Η συγκεκριμένη ψηφοφορία έφερε από την Κυριακή σωρεία αντιδράσεων και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα με τα κόμματα που καταψήφισαν να μιλούν για στήριξη αυτών που υπερψήφισαν στις τράπεζες με τους ίδιους να ανταπαντούν ότι ψήφιση βοηθά τους πολίτες εν καιρώ κρίσης και να τους κατηγορούν για λαϊκισμό.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι αναβλήθηκε η ψήφιση για το νομοσχέδιο που αφορά παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού ύψους μέχρι δύο δισεκατομμυρίων ευρώ (€2.000.000.000) σε Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα , τα οποία έχουν συσταθεί στη Δημοκρατία και κατέχουν άδεια λειτουργίας από εποπτικές αρχές άλλων κρατών μελών για τα οποία η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενεργεί ως αρχή κράτους μέλους υποδοχής, εξαιρουμένων των υποκαταστημάτων ιδρυμάτων τρίτων χωρών.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συνεδρία της που ορίστηκε για τις 3 Απριλίου χωρίς ωστόσο να είναι δεδομένη η ψήφιση του με τα κόμματα να είναι έτοιμα να ζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς να σχηματίζεται πλειοψηφία ψήφισης του.

Home