Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κορωνοϊός: Γιατί δεν αποκλείεται να έχουμε νέο κύμα το φθινόπωρο

Offsite Team -
08.06.2021 - 06:00

Κορωνοϊός: Γιατί δεν αποκλείεται να έχουμε νέο κύμα το φθινόπωρο

Σύντομα θα δούμε και μηδενικά κρούσματα εκτιμά ο δρ Καραγιάννης - Πώς σχολιάζει το ενδεχόμενο έλευσης ενός νέου κύματος - Γιατί μπορεί να έχουμε νέο κύμα αφού θα είμαστε εμβολιασμένοι οι περισσότεροι;

Διανύουμε χρονικά τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού. Ενός καλοκαιριού το οποίο απ’ότι φαίνεται θα είναι παρόμοιο με το περσινό, μακριά από αυστηρούς περιορισμούς.

Ήδη η επιδημιολογική εικόνα της χώρας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις ημέρες πριν από το Πάσχα. Και όπως λένε και οι αρμόδιοι, η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα οφείλεται στους πολίτες και στην πιστή τήρηση των μέτρων αλλά και στο ενδιαφέρον που δείχνουν για εμβολιασμό. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σε καμία περίπτωση όμως ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων και νοσηλευομένων δε θα πρέπει να μας εφησυχάζει γιατί όπως φάνηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πάντα μπορούν να ανατραπούν.

Μιλώντας στην Offsite το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε πως η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου είναι σαφώς βελτιωμένη και δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και μηδενικά κρούσματα. 

«Η εικόνα τη δεδομένη στιγμή βελτιώνεται συνεχώς. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μηδενικά κρούσματα σύντομα, αλλά σε καμιά περίπτωση αυτό δε θα σημαίνει ότι ο ιός έχει φύγει και δε θα πρέπει να εφησυχαζόμαστε».

Νέο κύμα παρά το ότι θα είμαστε εμβολιασμένοι; 

Παρά την καλή εικόνα που έχουν αρκετές χώρες ανά το παγκόσμιο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν την έλευση ενός νέου κύματος το φθινόπωρο. 

Γιατί όμως γίνεται λόγος για νέο κύμα αφού όπως φαίνεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Κύπρου θα είναι θωρακισμένο λόγω των εμβολιασμών;

Απαντώντας το ερώτημα ο δρ Καραγιάννης τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να ξέρει τι θα γίνει σε λίγους μήνες που θα έρθει το φθινόπωρο. 

«Γενικότερα οι επιστήμονες κάνουν ασκήσεις επί χάρτου εν αναμονή του φθινοπώρου που οι συνθήκες θα ευνοούν μετάδοση του ιού»

Ο ίδιος πάντως θεωρεί πως εάν υπάρξει κάποια έξαρση δε θα δημιουργηθεί μεγάλο κύμα και αυτό θα είναι λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης, εκτός κι αν θα εμφανιστεί νέο μεταλλαγμένο στέλεχος το οποίο δε θα αναγνωρίζεται.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Δεν αποκλείεται να δούμε έξαρση το φθινόπωρο αλλά δε θα δούμε τους ψηλούς αριθμούς κρουσμάτων που είχαμε φέτος τον χειμώνα», ανέφερε ο δρ Καραγιάννης. 

Καταληκτικά σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, ο δρ Καραγιάννης δήλωσε πως «επειδή τα εμβόλια προστατεύουν και από την ινδική μετάλλαξη ίσως και να προλάβαμε τυχόν εξάπλωση μετά και τον εντοπισμό κρουσμάτων στην κοινότητα». 

Home