Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κωστρίκης:Το εμβόλιο δεν επηρεάζει το DNA-Επιστημονικά ανυπόστατο

Offsite Team
- 23.11.2020

Κωστρίκης:Το εμβόλιο δεν επηρεάζει το DNA-Επιστημονικά ανυπόστατο

Thumbnail
  • Τι ακριβώς είναι η τεχνολογία mRNA
  • Θα πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι νόσησαν;
  • Γιατί θεωρεί τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer ισχυρότερα από αυτό της AstraZeneca;  Τα πλεονεκτήματα
  • Οι ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν πλέον οι διαδικασίες για αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων για τον κορωνοϊό. 

Ήδη η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer κατέθεσε την Παρασκευή την αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσει από κοινού με την γερμανική BioNTech.

Βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη μια ταχεία ρυθμιστική διαδικασία που θα μπορούσε να επιτρέψει τους πρώτους εμβολιασμούς -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- στα μέσα Δεκεμβρίου ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους να αρχίσουν οι εμβολιασμοί και στην Ευρώπη. 

Όπως ανακοινώθηκε το εμβόλιο είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, αποτρέπει την σοβαρή νόσηση και είναι ασφαλές για τον άνθρωπο.

Σχεδόν 95% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού είναι και το εμβόλιο της Moderna, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία γνωστοποίησε τα στοιχεία των κλινικών ερευνών της, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο προστατεύει από τον κορωνοϊό σε ποσοστό 94,5%.Σύντομα αναμένεται ότι και η Moderna θα καταθέσει αίτηση για έγκριση. 

Και για τα 2 αυτά εμβόλια χρησιμοποιήθηκε τελευταίας γενεάς τεχνολογία για δημιουργία εμβολίων, μια τεχνολογία γνωστή ως messenger RNA (mRNA). Με απλά λόγια, χρησιμοποιούν μικρά κομμάτια από τον γενετικό κώδικα του ιού SARS-CoV-2 για να καταφέρει να παραχθεί ο ιός μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνέχεια αναγνωρίζει τον ιό και αρχίζει να παράγει αντισώματα για να του επιτεθεί. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για κατασκευή εμβολίων. 

Τα δύο εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, παρ’ όλο που βασίζονται στην ίδια καινοτόμα βιοτεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA (mRNA), έχουν διαφορετικές απαιτήσεις θερμοκρασίας και αυτό είναι πολύ σημαντική διαφορά όπως θα δούμε και πιο κάτω. Το πρώτο χρειάζεται βαθιά κατάψυξη στους μείον 70 έως 80 βαθμούς Κελσίου, ενώ το δεύτερο διατηρείται έως έξι μήνες και στους μείον 20 βαθμούς, θερμοκρασία που καλύπτει τις προδιαγραφές των συνήθων ψυκτών σε πολλά νοσοκομεία και φαρμακεία. Επίσης, το εμβόλιο της Moderna έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να διατηρείται σε θερμοκρασία δύο έως οκτώ βαθμών Κελσίου, σε απλό ψυγείο, για διάστημα έως 30 ημερών.

Τι λέει ο Δρ Κωστρίκης για τα εμβόλια

Η offsite επικοινώνησε με τον Καθηγητή Δρ Λεόντιο Κωστρίκκη, μέλος της Επιδημιολογικής ομάδας του Υπ. Υγείας στην προσπάθεια να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τα εμβόλια.

Τι ακριβώς είναι η τεχνολογία mRNA

Το αρχικό του σχόλιο:

''Όταν έχεις ένα οργανισμό, ένα κύτταρο, ή ένα ιό, πριν κατασκευαστούν οι πρωτεΐνες  του ιού παράγεται ένα υλικό που ονομάζεται mRNA. Είναι ένα είδος που μοιάζει με το DNA αλλά δεν είναι DNA. Είναι RNA. Το RNA είναι ευτελές, καταστρέφεται πολύ εύκολα. Άρα για την κατασκευή του εμβολίου πήραν το γονίδιο που δημιουργεί  μία πρωτεΐνη του ιού, την πρωτεΐνη spike, αυτό που δημιουργεί την κορώνα του ιού, και δημιούργησαν αυτό το μόριο το mRNA, που είναι το μόριο του οποίου τα κύτταρα κατασκευάζουν αυτή την πρωτεΐνη. Όταν διοχετευτεί το εμβόλιο με το mRNA, απορροφάται από τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Τα κύτταρα βλέπουν το mRNA και κατασκευάζουν την πρωτεΐνη του ιού. Αυτή η πρωτεΐνη δημιουργεί ανοσοκατασταλτική  ανταπόκριση, δημιουργεί δηλαδή αντισώματα''

2 πλεονεκτήματα με mRNA

Όπως μας δήλωσε ο κ. Κωστρίκης, η τεχνολογία αυτή με το mRNA έχει  2 σημαντικά πλεονεκτήματα 

1/Το mRNA αναγνωρίζεται από τα κύτταρα του ανθρώπου και παράγει την πρωτεΐνη του ιού χωρίς να υπάρχει ιός. 

2/Το mRNA μόλις εκφράσει την πρωτεΐνη του ιού, καταστρέφεται, άρα είναι πολύ ευτελές.

Πώς δρα το εμβόλιο 

‘’Με αυτό τον εμβολιασμό λοιπόν γίνεται μια ταχεία και μεγάλη παραγωγή μιας σημαντικής πρωτεΐνης του ιού, ο οργανισμός νομίζει είναι ότι λοίμωξη δημιουργεί αντισώματα, δημιουργεί κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζουν αυτή την πρωτεΐνη. Μετά γίνεται η 2η δόση του εμβολίου , ενισχύεται αυτό το σύστημα και έχει μεγάλη ανοσοποιητική ανταπόκριση. 

Είναι αυτού του είδους η τεχνολογία είναι τελευταίας γενεάς. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά. Χρησιμοποιήθηκε ξανά το mRNA αλλά όχι σε εμβόλια. Όπως είπα είναι ευτελές το mRNA και καταστρέφεται εύκολα. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ύπαρξης του. Αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία αυτού του γενετικού υλικού''

Διαφορετική τεχνολογία από ΑstraZeneca (εμβόλιο της Οξφόρδης)

Ρωτήσαμε τον κ. Κωστρίκη και για το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca το οποίο αναπτύσσεται με την βοήθεια ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Όπως μας ανέφερε είναι εντελώς διαφορετική η μέθοδος. Δεν είναι δηλαδή με mRNA αλλά είναι με μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ξανά στο παρελθόν για κατασκευή εμβολίου. 

''Χρησιμοποιούν ένα αδενοϊό, που είναι κοινός ιός και είναι ακίνδυνος. Χρησιμοποιούν γενετική μηχανική, πειράζουν το γονιδίωμα του και στο γονιδίωμα βάζουν το γονίδιο της πρωτεΐνης S του κορωνοϊού. 

Όταν χρησιμοποιούν γενετική μηχανική διαφοροποιούν το γονιδίωμα του αδενοϊού ώστε να περιέχει το γονίδιο του κορωνοϊού. Επίσης κατασκευάζουν αυτό τον ιό να μπαίνει στα κύτταρα, και μετά να μπορεί να δημιουργήσει άλλους ιούς και να δημιουργηθεί νέα λοίμωξη. Έχουμε κύκλο ζωής μιας φοράς. Είναι πιο παλιά τεχνολογία. 

Η ΑstraΖeneca χρησιμοποιεί αδενοϊό από χιμπαντζήδες όχι από άνθρωπο και ο λόγος είναι ότι οι αδενοϊοί είναι κοινοί στον άνθρωπο και μπορεί ο άνθρωπος να έχει αντισώματα εναντίον αυτού του ιού και το εμβόλιο να μην ενεργήσει. Άρα είναι γενετική μηχανική αδενοϊού από χιμπαντζήδες''

‘’Πιο ισχυρά εμβόλια των Moderna και Pfizer’’

Με βάση τις διαφορετικές τεχνολογίες ρωτήσαμε τον κ. Κωστρίκη να μας πει την άποψη του για το ποιο θεωρεί ως καλύτερο εμβόλιο. 

‘’Πιστεύω ότι βάσει και των αποτελεσμάτων είναι σαφέστατα πολύ πιο ισχυρά τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer από αυτό της AstraZeneca. Έχουν καλύτερη μέθοδο που είναι τελευταίας γενεάς τεχνολογία. Θα δούμε και τα τελικά αποτελέσματα/ανακοινώσεις της AstraZeneca αλλά θα εκπλαγώ αν έχει καλύτερα αποτελέσματα. Θα μου προκαλέσει τεράστια έκπληξη επιστημονικά. 

Της Moderna έχει ακόμα ένα σοβαρό πλεονέκτημα. Επειδή το mRNA είναι πολύ ευτελές χρειάζεται θερμοκρασίες μείον 80 βαθμών για να διατηρηθεί. Στην Moderna κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο και μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες κανονικού ψυγείου. Της Pfizer δεν το πέτυχαν αυτό και χρειάζεται χώρος αποθήκευσης σε θερμοκρασίες μειον 80 βαθμών. Αυτός είναι πολύ σημαντικός λόγος για να υπερισχύσει το εμβόλιο της Moderna του εμβολίου της Pfizer και των άλλων εμβολίων. Η μεταφορά του είναι πολύ πιο απλή και πιο φθηνή''.

Οι… θεωρίες συνωμοσίας για το DNA

Ρωτήσαμε τον κ. Κωστρίκη και για τις διάφορες θεωρίες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα και αναφέρουν ότι τα εμβόλια με το mRNA επηρεάζουν το DNA του ανθρώπου. Ο κ. Κωστρίκης ήταν κάθετος ότι πρόκειται για εντελώς ανυπόστατο ισχυρισμό. 

‘’Είναι επιστημονικά ανυπόστατο. Το RNA δεν μπορεί να μπορεί να επηρεάσει ποτέ το DNA. Από την βασική μοριακή βιολογία που ξερουμε το RNA δεν μπορεί ποτέ να επηρεάσει το DNA. Γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποιούν το mRNA επειδή είναι ευτελές’’.

Πότε ξεκινά να δρα το εμβόλιο/Πόσο διάστημα μας προστατεύει. 

Το εμβόλιο ξεκινά και δρα άμεσα. Γίνεται σε δύο δόσεις με 21-28 μέρες διαφορά. Από αυτά που έχουν ανακοινωθεί θα κρατήσει για ένα χρόνο σίγουρα η δράση του. Θα δούμε και θα μάθουμε περισσότερα πράγματα στη συνέχεια. Είναι πολύ σημαντικός πάντως ο ένας χρόνος για να σταματήσει την πανδημία.

Θα πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι ήδη  νόσησαν;

‘’Ξέρουμε ότι αυτοί που νόσησαν με φυσική λοίμωξη μπορεί να έχουν ξανά λοίμωξη. Η ανοσία που δημιουργείται από φυσική λοίμωξη δεν είναι ισχυρή. Νομίζω θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι ναι και αυτοι που έχουν νοσήσει’’

Οι παρενέργειες

Τέλος σημειώνουμε και μερικά στοιχεία για τις παρενέργειες των 2 εμβολίων. Η Moderna ανακοίνωσε, ότι η ενδιάμεση ανάλυσή της χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρέχονται από το Συμβούλιο Παρακολούθησης και Ασφάλειας Δεδομένων δεν ανέφερε σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια. "Μια ανασκόπηση των ζητούμενων ανεπιθύμητων παρενεργειών έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν γενικά καλά ανεκτό. Η πλειονότητα των ανεπιθύμητων παρενεργειών ήταν ήπια ή μέτρια σε σοβαρότητα". Μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες περιελάμβαναν κόπωση (9,7%), πονοκέφαλο (4,5%), πόνο (4,1%) και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης (2,0%).

Η Pfizer/BioNTech ανέφερε παρόμοια ευρήματα (κόπωση στο 3,8% και πονοκέφαλος στο 2,0%).

Home