Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κούσιος: Τα κόμματα παραποιούν βάναυσα την αλήθεια

Offsite Team -
05.06.2020 - 14:03

Κούσιος: Τα κόμματα παραποιούν βάναυσα την αλήθεια

Thumbnail
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την GRECO και για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων

Είναι επιβεβλημένο, τα πολιτικά κόμματα, να αναφέρονται στις ανακοινώσεις τους στις πραγματικές καταστάσεις, και όχι, για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους, να παραποιούν βάναυσα την αλήθεια, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «θα ήθελα να αναφερθώ στην τελευταία έκθεση συμμόρφωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου αξιολόγησης της Επιτροπής GRECO και στις ανακοινώσεις αριθμού πολιτικών κομμάτων, για το περιεχόμενο της υπ’ αναφορά έκθεσης και σημειώνω τα εξής:

Είναι επιβεβλημένο, τα πολιτικά κόμματα στις ανακοινώσεις τους να αναφέρονται στα πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις, και όχι, για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους, να παραποιούν βάναυσα την αλήθεια και να επιρρίπτουν ευθύνες αβασάνιστα και προκλητικά στην Κυβέρνηση.

Απλώς και για επιβεβαιώσω των όσων αναφέρω πιο πάνω, θα αναγνώσω μέρος μόνο ανακοίνωσης ενός των πολιτικών κομμάτων:

‘Οι νέες διαπιστώσεις της GRECO, αποκαλύπτουν τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, στη συγκάλυψη της διαφθοράς, στην κατρακύλα της χώρας μας, σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς’, ‘αδιαφανείς διαδικασίες, προσπάθεια, απαξίωσης ανεξάρτητων αρχών, διαπλοκή και σκάνδαλα’.

Οι διαπιστώσεις της GRECO στη συγκεκριμένη έκθεση, όχι μόνο δεν είναι την Κυβέρνηση που αφορούν, αλλά ανεξάρτητες Αρχές και θεσμούς, αλλά και πολιτικά κόμματα μέσω των εκπροσώπων τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα οποία, λυπάμαι να σημειώσω, παραπληροφορώντας επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυβέρνηση.

Επισημαίνω τα ακόλουθα:

1.   Η αξιολόγηση και η Έκθεση της GRECO αφορούσε ανεξάρτητες εξουσίες και θεσμούς, και αφορούσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Δικαστική Εξουσία και τις εισαγγελικές Αρχές, και όχι την Κυβέρνηση.

2.   Η αξιολόγηση αυτή αφορούσε το έτος 2018 και όχι την παρούσα κατάσταση. Έκτοτε έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα βελτίωσης της κατάστασης και οι συγκεκριμένες τρεις εξουσίες και Αρχές έχουν δώσει επιπρόσθετα μέτρα συμμόρφωσης που έχουν υλοποιήσει και οι τρεις Αρχές και αυτά  υποβλήθηκαν το 2019 και αφορούσαν και τις 14 εκκρεμούσες Συστάσεις, κάτι που θα αξιολογηθεί τον Οκτώβριο του 2020.

 

Θα ήθελα να καλέσω λοιπόν τα πολιτικά κόμματα να μην επιχειρούν με ανακοινώσεις παραπλάνηση των πολιτών και δημιουργία διεθνώς στρεβλής εικόνας για την κατάσταση στη χώρα μας.

Την ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει παθογένειες του παρελθόντος συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αναβάθμιση της αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αναζωογόνηση της οικονομίας, τέτοιες παρεμβάσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, πιστεύω ότι, προκαλούν επιπλέον προβλήματα και δεν αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα και δεν αναφέρονται στην Κυβέρνηση, αλλά αναφέρονται σε άλλους θεσμούς».

Ερωτηθείς για το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων την προσεχή Δευτέρα από τις Αρχές της Δημοκρατίας, ενώ από τα κατεχόμενα δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε λάβει την απόφαση του για επαναλειτουργία συγκεκριμένου σημείου διέλευσης για τη διευκόλυνση συγκεκριμένων κατηγοριών συμπολιτών μας, όπως είναι οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές, οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και άτομα που θα έπρεπε να διέλθουν από τα σημεία αυτά για ανθρωπιστικούς σκοπούς ή για λόγους υγείας και σίγουρα αφορούσε και τους εγκλωβισμένους μας.

Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί υπήρξε μια συναντίληψη για επαναλειτουργία όλων των σημείων διέλευσης που χρησιμοποιούσαν τα μηχανοκίνητα, με εξαίρεση φυσικά το σημείο διέλευσης στο Λήδρα Πάλας, από όπου θα μπορούσαν να διέλθουν οι μαθητές για να έχουν διευκόλυνση για μεταφορά τους με λεωφορεία στα σχολεία τους.

Είναι γνωστό σε όλους ότι είμαστε και ήμασταν έτοιμοι για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης. Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχύει εξ ου και σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την διαδικασία που θα ακολουθείται κατά τη διέλευση των προσώπων αυτών και είναι επίσης γνωστό ότι ο ψευδοπρωθυπουργός έχει αναγάγει το θέμα σε πολιτικό και είναι προφανώς μέσα στα πλαίσια των πολιτικών αντιπαραθέσεων ενόψει της διαδικασίας για ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Είμαστε έτοιμοι για τις 8 Ιουνίου να επαναλειτουργήσουν τα σημεία διέλευσης. Δεν μπορούμε σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο να κάνουμε οτιδήποτε και δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις πολιτικές αντιπαραθέσεις στα κατεχόμενα.

Εμείς θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τα σημεία διέλευσης τη Δευτέρα».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος σκέφτεται να πράξει κάτι για το θέμα αυτό με τα οδοφράγματα, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ναι, ο Πρόεδρος προβληματίζεται για το θέμα αυτό, αλλά είναι προτιμότερο να κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ναι, θα αντιδράσει με κάποιους τρόπους. Να περιμένουμε ακόμα δύο μέρες να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη και τότε θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Home