Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπρος: Ελπίζει να λάβει πιστοποίηση για αντιμετώπιση σεισμών

Offsite Team -
18.06.2022 - 12:40

Κύπρος: Ελπίζει να λάβει πιστοποίηση για αντιμετώπιση σεισμών

Thumbnail
Αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα λάβει την πιστοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού OCHA, εξέφρασε η Ο. Μιχαηλίδου

Την αισιοδοξία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταφέρει να λάβει την πιστοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού OCHA, για την αντιμετώπιση σεισμών, εξέφρασε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Αμυνας Ολίβια Μιχαηλίδου.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια άσκησης έρευνας και διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «σήμερα φιλοξενούνται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Λάρνακας της Πολιτικής Αμυνας, εκπρόσωποι από τον Διεθνή Οργανισμό UN OCHA, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων».

>>>Δείτε ακόμη: Κύπρος: Έλαβε την πιστοποίηση για αντιμετώπιση σεισμών

«Οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών επισκέφθηκαν την Κύπρο με στόχο να αξιολογήσουν το εθνικό μας σύστημα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση ενός σεισμού, αλλά και να διαπιστώσουν κατά πόσον ακολουθούμε διαδικασίες οι οποίες συνάδουν με τα πρότυπα που έχει θέσει ο ΟΗΕ», είπε.

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για τις κατευθυντήριες γραμμές, γνωστές ως INSARAG GUIDELINES, για τις οποίες γίνεται επίπονη προσπάθεια εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ώστε να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού UN OCHA».

Σύμφωνα με την ίδια, «στο πλαίσιο της αξιολόγησης  από τους εκπροσώπους του συγκεκριμένου Οργανισμού έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα αντιμετώπισης σεισμού, ενώ σήμερα θα παρακολουθήσουν άσκηση η οποία ξεκίνησε από τις 6.30 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9.30 απόψε».

Σημείωσε ακόμα ότι «εάν και εφόσον τύχουμε θετικής αξιολόγησης τότε η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Δύναμης Πολιτικής Αμυνας του Υπουργείου Εσωτερικών θα λάβει την σχετική πιστοποίηση, γεγονός πολύ σημαντικό για τη χώρα μας γιατί θα σημαίνει ότι κατατάσσεται στις λίγες χώρες στον κόσμο που έχουν εξεταστεί και θα λάβει την πιστοποίηση».

Η κ. Μιχαηλίδου, εξέφρασε αισιοδοξία για την απόκτηση της σχετικής πιστοποίησης και σημείωσε πως «ακόμα και εάν χρειαστεί να προβούμε σε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια».

«Είμαστε σε πολύ κοντινό σημείο και ό,τι χρειαστεί θα το πράξουμε ώστε να ενταχθούμε στην οικογένεια του INSARAG Guidelines» είπε και σημείωσε πως «για μας θα είναι μια μεγάλη απόδειξη των δυνατοτήτων της Κύπρου για αντιμετώπιση του σεισμού». Ωστόσο, σημείωσε, «το σημαντικότερο είναι ότι θα είναι μια αφετηρία για περαιτέρω αναβάθμιση και ισχυροποίηση των  μηχανισμών μας σε σχέση με την διαχείριση ενός σεισμού, πριν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εκδήλωση του».

Αναφερόμενη στην άσκηση η Ολίβια Μιχαηλίδου είπε ότι «σήμερα στο χώρο της Πολιτικής Αμυνας στη Λάρνακα, πραγματοποιείται η άσκηση της ομάδας έρευνας και διάσωσης, μία ομάδα η οποία εκπαιδεύεται εδώ και πολλά χρόνια στο θέμα της αντιμετώπισης του σεισμού. Η συγκεκριμένη ομάδα κάνει επίπονες προσπάθειες και πολύωρες εκπαιδεύσεις από τα μέλη μας για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα».

Όσον αφορά το σενάριο της άσκησης είπε πως «μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκδηλώθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Λάρνακας, έχει γίνει αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο, ιδιαίτερα όμως στην επαρχία Λάρνακας προκαλώντας μεγάλες ζημιές και κατάρρευση κτιρίων. Όλες οι  εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να δράσουν άμεσα ούτως ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Αμυνας ανέφερε ότι «πέραν από τους εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού OCHA, έχουμε και παρατηρητές από διάφορες χώρες, που επιθυμούν να ενταχθούν στην οικογένεια του OCHA, ούτως ώστε και οι ίδιες να πιστοποιηθούν και να εφαρμόζουν τις κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες είναι αποδεκτές και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της να τις ακολουθούν και να τις εφαρμόζουν».

Σημειώνεται ότι την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Διοικήτρια της Πολιτικής Αμυνας Μαρία Παπά, ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας και Βουλευτές Λάρνακας.

ΚΥΠΕ

Home