Κύπρος: Εμφάνιση εντόμου Glycaspis brimblecombei σε ευκαλύπτους

Κύπρος: Εμφάνιση εντόμου Glycaspis brimblecombei σε ευκαλύπτους

Πιο είναι το αρνητικό αντίκτυπο της προσβολής του συγκεκριμένου εντόμου στα δέντρα

Μεγάλη προσβολή από το έντομο Glycaspis brimblecombei (ψύλλα του ευκαλύπτου) έχει παρουσιαστεί αυτή την περίοδο τοπικά σε πολλές περιοχές στην Κύπρο, κυρίως σε κοίτες ποταμών, όπου φύονται ευκάλυπτοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών.

Όπως αναφέρεται, το κύριο σύμπτωμα που προκαλείται από τη δράση του εντόμου είναι ο αποχρωματισμός και η πτώση των φύλλων των ξενιστών του. Δεν προκαλεί νεκρώσεις δέντρων, αλλά επιφέρει μείωση στην ζωτικότητα των δέντρων. Επιπρόσθετα επηρεάζει αρνητικά και την αισθητική εικόνα τους.

Επίσης, προκαλείται μεγάλη οχληρία από τα μελιτώδη εκκρίματα του εντόμου και το Τμήμα Δασών καλεί το κοινό να αποφεύγει να κάθεται ή γενικά να δραστηριοποιείται κάτω ή κοντά σε προσβεβλημένα δέντρα.

Σημειώνεται, ότι το πρόβλημα αναμένεται σταδιακά να αρχίσει να υποχωρεί από τον ερχόμενο μήνα. Το έντομο Glycaspis brimblecombei ενδημεί στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Τασμανία και έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη το 2013, ενώ στην Κύπρο έχει παρατηρηθεί για πρώτη φορά το 2015.

Για την σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος το κοινό καλείται να επικοινωνεί στο αρ. τηλεφώνου 22805571.  

Home