Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπρος: Ετήσια αύξηση 21,8% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Offsite Team -
02.06.2022 - 17:32

Κύπρος: Ετήσια αύξηση 21,8% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Τα στοιχεία της Eurostat

Αύξηση κατά 37,2% στην ευρωζώνη και κατά 37,0% στην ΕΕ σημείωσαν τον Απρίλιο φέτος, σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ στην Κύπρο, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 21,8% τον φετινό Απρίλιο σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο.

Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 σημειώθηκε αύξηση κατά 1,2% στην ευρωζώνη και κατά 1,3% στην ΕΕ. Τον Μάρτιο οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 5,3% στην ευρωζώνη και κατά 5,4% στην ΕΕ.

Στην Κύπρο τον Απρίλιο σημειώθηκε αύξηση κατά 2,2% σε σχέση με τον Μάρτιο. Τον Μάρτιο είχε καταγραφεί αύξηση 3,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο ΕΕ, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σε σχέση με πέρσι αφορούσαν τον τομέα της ενέργειας.

Ανά τομέα σε σύγκριση με πέρσι οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 99,2% στον τομέα της ενέργειας, κατά 25,1% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 11,2% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 8,5% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 7,2% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά. Συνολικά οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, με εξαίρεση την ενέργεια, αυξήθηκαν κατά 15,6%.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 97,2% στον τομέα της ενέργειας, κατά 25,4% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 12,0% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 9,1% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 7,5% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά. Συνολικά οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, με εξαίρεση την ενέργεια, αυξήθηκαν κατά 16,1%.

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη τον περασμένο χρόνο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στη Δανία και την Ιρλανδία (αύξηση κατά 62,3% και στις δύο χώρες), τη Ρουμανία (60,4%) και το Βέλγιο (52,7%).

Ανά τομέα, σε σύγκριση με τον Μάρτιο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 3,8% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 2,7% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 1,0% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ μειώθηκαν κατά 1,2% στην ενέργεια. Συνολικά οι τιμές παραγωγού στην βιομηχανία, με εξαίρεση την ενέργεια, αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 3,9% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 2,8% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 1,0% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ μειώθηκαν κατά 1,1% στον τομέα της ενέργειας. Συνολικά οι τιμές παραγωγού στην βιομηχανία, με εξαίρεση την ενέργεια, αυξήθηκαν κατά 2,7%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (μείωση 16,4%), στη Ρουμανία (3,2%), στην Πορτογαλία (2,2%) και στην Ιταλία (0,3%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Σλοβακία (αύξηση 9,3%), το Λουξεμβούργο (6,0%) και τη Βουλγαρία (4,1%).

ΚΥΠΕ

Home