Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυριακίδου: Μελετώνται εμβόλια που θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις

Offsite Team -
06.07.2022 - 06:10

Κυριακίδου: Μελετώνται εμβόλια που θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις

Προβλέπεται δύσκολο φθινόπωρο - Ίσως χρειαστεί να επανέλθει η μάσκα - Όσα δήλωσε η κ. Κυριακίδου

Αποστολή Digital Tree στο Στρασβούργο - Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επιδημιολογική εικόνα ανά το παγκόσμιο με τα κρούσματα να έχουν πάρει την ανιούσα. 

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου την Τρίτη (5/7) σε συνάντηση που είχε με Κύπριους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, σε αρκετές χώρες η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα έφθασε το 34%.

Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον οι οποίες όπως έδειξαν και μελέτες είναι πιο μεταδοτικές. Την ίδια ώρα πέραν από την αύξηση των κρουσμάτων, καταγράφεται και μεγάλος αριθμός επαναλοιμώξεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως δήλωσε η κ. Κυριακίδου, το ECDC προβλέπει όπως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει αύξηση και σε νοσηλείες αλλά και θανάτους. «Οι νοσηλείες προς το παρόν είναι σταθερές αλλά προβλέπεται ότι θα υπάρξει μια αύξηση».

Η Ευρωπαία Επίτροπος έχει ζητήσει από το ECDC όπως μέχρι τις 18 Ιουλίου να εκδοθούν νέες συστάσεις προς τα κράτη-μέλη. «Θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και παράλληλα να προετοιμαζόμαστε για το επόμενο Φθινόπωρο».

1

Παράλληλα δήλωσε πως ο Σεπτέμβριος θα είναι πιθανόν ο μήνας στον οποίο «θα είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια, που θα στοχεύουν στις νέες μεταλλάξεις». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Κυριακίδου υποστήριξε πως «τη δεδομένη στιγμή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αξιολογεί τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών εμβολίων της Pfizer και Moderna τα οποία θα στοχεύουν στις μεταλλάξεις B.1 B.2, B.4 και B.5».

Σε σχέση με το εάν το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συστάσεις για αυστηροποίηση μέτρων σημείωσε πως «ο ιός δεν έφυγε ποτέ και επιβιώνει με το να μεταλλάσσεται. Τα κράτη-μέλη θα δυσκολευτούν να επαναφέρουν μέτρα για παράδειγμα σε εξωτερικούς χώρους και συναθροίσεις. Ίσως να έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα. Τα μέτρα τότε μπορεί να είναι στοχευμένα. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα θα μπορούν τα κράτη-μέλη να αυστηροποιηθούν κάποια μέτρα όπως η χρήση μάσκας».

Καταληκτικά σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC το ποσοστό των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 σημειώνει αύξηση σε 21 από τις 26 χώρες που δίνουν σχετικά στοιχεία.

Home