Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λ/σία: Ζητούν ειδική σύσκεψη για τα απόβλητα από τον Υπ. Γεωργίας

Offsite Team -
01.08.2019 - 15:07

Λ/σία: Ζητούν ειδική σύσκεψη για τα απόβλητα από τον Υπ. Γεωργίας

Thumbnail
Τι ζητούν Δήμαρχοι Μείζονος Λευκωσίας

Ειδική σύσκεψη ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπάρξει πραγματική πρόοδος στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων και καθαριότητας των πόλεων, ζητούν από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος οι Δήμαρχοι Μείζονος Λευκωσίας.

Σε ανακοίνωσή τους και μετά από σύσκεψή τους για το ζήτημα οι Δήμαρχοι Μείζονος Λευκωσίας προχωρούν σε μια σειρά από εισηγήσεις.

Προτείνουν «να ελεγχθεί με αυστηρότητα εάν οι ιδιωτικές μονάδες που αδειοδοτήθηκαν διαθέτουν την κατάλληλη τεχνική και άλλη υποδομή, προκειμένου να διαχειρίζονται σωστά τα απόβλητα και όχι να τα θάβουν, όπως γινόταν στον Κοτσιάτη».

Θέτουν το ερώτημα τι έγινε στην μονάδα του Μιτσερού; Γιατί εξελισσόταν σε νέο Κοτσιάτη και γιατί δεν ανοίγει μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί;

Εισηγούνται ότι η πλήρης αξιοποίηση των πράσινων σημείων είναι απολύτως αναγκαία, για να δικαιολογείται και το κόστος λειτουργίας που επωμίστηκαν, αναλογικά, οι Δήμοι.

Επιβάλλεται, αναφέρουν, η οικονομική χρηματοδότηση μιας μεγάλης διαφωτιστικής εκστρατείας ώστε το ευρύ κοινό να ενημερωθεί κατάλληλα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία χρηματοδότησης της β’ φάσης πράσινων σημείων σε κοντινές στους δημότες περιοχές, οι οποίες να χρησιμοποιούνται ως προσωρινά διαμετακομιστικά σημεία, ώστε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η άναρχη απόρριψη σε οικόπεδα, πεζοδρόμια και άλλους ανοικτούς χώρους».

Προτείνουν επίσης όπως κατατεθεί στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που να ρυθμίζει την επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον εντός των οικιστικών περιοχών, απορρίπτοντας πάσης φύσεως άχρηστα και κλαδέματα σε ανοικτούς χώρους.

Εν κατακλείδι, σημειώνουν οι Δήμαρχοι Μείζονος Λευκωσίας, «επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε εμφαντικά ότι το κλείσιμο του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη άφησε μόνη  στο χειρισμό των προβλημάτων που προέκυψαν και θυματοποίησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οδηγώντας την σε μεγάλες επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις».

Ταυτόχρονα, προσθέτουν, «οδηγεί τους δημότες σε περαιτέρω επιβαρύνσεις για την αποκομιδή των σκυβάλων τους και δημιουργεί νέους μικρούς ή μεγάλους Κοτσιάτηδες παντού».

Καλούν επίσης τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή «να συγκαλέσει το συντομότερο ειδική σύσκεψη ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπάρξει πραγματική πρόοδος στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων και καθαριότητας των πόλεων».

Καλούν ταυτόχρονα όλους τους δημότες να συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, ότι το διπλανό οικόπεδο δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων. «Οφείλουν να συνεργασθούν με τις Τοπικές Αρχές, για να βελτιωθεί ριζικά η περιβαλλοντική εικόνα των πόλεων μας», καταλήγουν.

Home