Μάχη με τον ιό στα Δημ. Νοσοκομεία - Στα Ιδιωτικά άλλα επείγοντα

Μάχη με τον ιό στα Δημ. Νοσοκομεία - Στα Ιδιωτικά άλλα επείγοντα

Πώς λειτουργούν τα Δημόσια Νοσοκομεία-Παραπέμπονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια άλλα επείγοντα περιστατικά-Δηλώσεις Καδή

Δραματική ήταν για ακόμα μια φορά η έκκληση του Υπουργού Υγείας το βράδυ της Τετάρτης να περιοριστούμε στα σπίτια μας αφού η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Το απόγευμα της Πέμπτης το Υπουργείο ανακοίνωσε ακόμα ένα νεκρό και 58 κρούσματα με τους συνολικούς αριθμούς να είναι στους 9 θανάτους και στα 320 θετικά κρούσματα. 

Ο Υπ. Υγείας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 χαρακτήρισε ως «ανοικτή πληγή» της πανδημίας την πόλη της Πάφου και την Αραδίππου σε ότι έχει να κάνει με την διασπορά του ιού μέχρι σήμερα. Τόνισε παράλληλα ότι οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. 

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία με τους ασθενείς να αυξάνονται συνεχώς ενώ αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές βγαίνουν εκτός μάχης αφού νοσούν με τον ιό. Οι ειδικοί πάντως διαμηνύουν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά τονίζουν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Πλέον είναι ξεκάθαρο για όλους μας ότι επιβάλλεται να μείνουμε σπίτι. 

Δεν είναι μόνο ο κορωνoϊός

Παράλληλα με όλες αυτές τις δυσκολίες φυσικά υπάρχουν και άλλα περιστατικά με άλλες ασθένειες, ατυχήματα κτλ τα οποία κυρίως πλέον παραπέμπονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε όλες τις πόλεις.

Τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων λειτουργών ουσιαστικά μόνο για τα πολύ επείγοντα περιστατικά. Ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, είτε για νοσηλεία είτε για χειρουργείο, παραπέμπεται από τον ΟΚΥπΥ σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια μετά από συμφωνία του Υπ. Υγείας με τον ΠΑΣΙΝ. 

Τονίζουμε ότι σήμερα θα εκδοθεί νέο διάταγμα από τον Υπ. Υγείας το οποίο θα επεκτείνει την οδηγία για αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και εισαγωγών σε ασθενείς και την ακύρωση επισκέψεων για αντιμετώπιση ψυχρών περιστατικών στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, το Υπουργείο Υγείας 

Το Υπ. Υγείας καλεί τα νοσηλευτήρια να μην προγραμματίζουν χειρουργεία και εισαγωγές ασθενών προς αποφυγή ταλαιπωρίας των ασθενών.

Παραπέμπονται στα Ιδιωτικά τα επείγοντα περιστατικά και σοβαρά χειρουργεία

Ως εκ τούτου στα Δημόσια Νοσηλευτήρια όλο το βάρος πέφτει σχεδόν την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού και τα άλλα επείγοντα περιστατικά παραπέμπονται κυρίως σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. 

Η Offsite επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) Δρ. Σάββα Καδή ο οποίος μας ανέφερε ότι εδώ και μέρες πολλά περιστατικά για νοσηλεία ασθενών ή επείγοντα χειρουργεία παραπέμπονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. 

‘’Παραπέμπονται ασθενείς από τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των Δημόσια στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Γνωρίζω ότι υπάρχει καλή συνεργασία και δουλεύει αρκετά καλά. Αν κριθεί δηλαδή από τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων ότι ο ασθενής χρειάζεται μια χειρουργική επέμβαση ή να νοσηλευτεί, και δεν έχουν την δυνατότητα να γίνει στο νοσοκομείο λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, τότε αποστέλλονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Η συμφωνία περιλαμβάνει όλα τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια σε όλες τις πόλεις και αφορά όλα τα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων όλων των πόλεων. 

Επιπλέον γίνεται και παραπομπή ασθενών που είτε βρίσκονται στα δημόσια νοσηλευτήρια και περιμένουν επέμβαση, είτε έχουν ραντεβού και είναι εκτός νοσοκομείου αλλά η επέμβαση τους είναι επείγουσα. Αν ο διευθυντής της κλινικής αποφασίσει ότι το περιστατικό είναι σοβαρό τότε μπορεί να το παραπέμψει σε ιδιωτικό νοσοκομείο όπως και γίνεται. . Π.χ. Μια καρδιοχειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει στα ιδιωτικά''. 

‘’Σημαντική η κεντρική διαχείριση’’ 

Ο κ. Καδής μιλώντας στην Offsite σημειώνει ότι για την όλη διαδικασία είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση:

''Ζητήσαμε από τον ΟΚΥπΥ να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση για όλη αυτή την διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό. Περιμένουμε απάντηση και οδηγίες από τον ΟΚΥπΥ. Δεν ξέρουμε προς το παρόν πώς επιλέγονται τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Επιλέγει ο ασθενής; Επιλέγει ο ΟΚΥπΥ; Δεν γνωρίζουμε ακόμα, δεν ξεκαθαρίστηκε. Αναμένουμε απάντηση. Είναι πολύ σημαντικό για να γίνεται σωστά η διαδικασία και να ξέρει και ο ΟΚΥπΥ πόσες κλίνες υπάρχουν σε κάθε ιδιωτικό νοσοκομείο, ποιες δυνατότητες υπάρχουν κτλ.

Υπάρχει το διάταγμα όπου απαγορεύει άλλα χειρουργεία και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ως εκ τούτου, διενεργούνται μόνο τα πολύ σοβαρά και όσα παραπέμπονται από τα δημόσια νοσηλευτήρια''.

Έτοιμοι για ασθενείς με κορωνοϊό αλλά…

Ρωτήσαμε τον κ. Καδή κατά πόσο είναι έτοιμα τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια να δεχτούν και ασθενείς με κορωνοίό. 

‘’Εμείς είμαστε έτοιμοι. Όταν το Υπουργείο αποφασίσει ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πρέπει να συνεισφέρουν εμείς όμως είμαστε έτοιμοι. Φυσικά αυτό θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα και επιπτώσεις στα υπόλοιπα νοσήλια. Δεν μπορούμε πχ να έχουμε στην εντατική και ασθενείς με κορωνοϊό και ασθενείς χωρίς κορωνοϊό. Κάπου θα υπάρχει πρόβλημα. Παρόλα αυτά, έχουμε κάνει τους σχεδιασμούς μας και θα προσφέρουμε ότι χρειαστεί το Υπουργείο’’. 

Πώς λειτουργούν τα Νοσοκομεία

Θυμίζουμε ότι με το διάταγμα της 19ης Μαρτίου τα Νοσοκομεία Λειτουργούν ως εξής:

Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου

 • Αναστέλλουν τη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων Ειδικοτήτων (Προγραμματισμένα και επείγοντα), καθώς επίσης και όλων των χειρουργικών επεμβάσεων. Οι ασθενείς παραπέμπονται σε Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια για επείγοντα περιστατικά. 
 • Εξαίρεση αποτελούν τα  αιματολογικά και ογκολογικά περιστατικά, αιμοκάθαρση και θαλασσαιμία, όπου θα γίνει ειδική διευθέτηση για εξυπηρέτηση τους, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού. Οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες κλινικές. Στην Πάφο πάντως ήδη ανακοινώθηκε ότι για αιμοκάθαρση οι ασθενείς παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα. 
 •  Απεικονιστικά και κλινικά εργαστήρια θα συνεχίσουν να λειτουργούν, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο προστασίας από τον κορωνοϊό.
 •  Οι Τράπεζες Αίματος θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα για ανάγκες αίματος, όπως και προηγουμένως.

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

 • Αναστολή ψυχρών περιστατικών και διεκπεραίωση επειγόντων περιστατικών (εκεί που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο Ιδιωτικός Τομέας).
 • Το ΤΑΕΠ  θα εξυπηρετεί ΜΟΝΟ  επείγοντα περιστατικά.
 • Αναστολή λειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής και Αγγειοχειρουργικής κλινικής.

Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

 •  Αναστέλλει τη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων Ειδικοτήτων, καθώς επίσης και όλων των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων.
 • Το ΤΑΕΠ  θα εξυπηρετεί ΜΟΝΟ  επείγοντα περιστατικά.

Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου συνεχίζει την λειτουργία του ως νοσοκομείο αναφοράς για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, στο νοσοκομείο λειτουργεί το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και η Μονάδα αιμοκάθαρσης.

Γενικοί κανόνες για όλα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

 • (α) Συνεχίζεται η αυστηρή απαγόρευση επισκεπτηρίου σε όλα τα Νοσηλευτήρια.
 • (β) Οι ειδικές θυρίδες φαρμακείων στα Νοσηλευτήρια  θα λειτουργούν μόνο για χρόνιους ασθενείς.
Home