Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μας έκανε πιο μοναχικούς η πανδημία; Τι απαντά ψυχολόγος

Μικαέλλα Μέσσιου
- 23.01.2022

Μας έκανε πιο μοναχικούς η πανδημία; Τι απαντά ψυχολόγος

Η αποξένωση που έφερε, το bullying στα σχολεία που αυξήθηκε και η συμβουλή

Της Μικαέλλας Μέσσιου

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές των ανθρώπων. Άλλους τους έχει απομακρύνει, άλλους τους έχει φέρει πιο κοντά, άλλους τους έκανε «εχθρικούς» και άλλους του έκανε να κλειστούν – να γίνουν ίσως πιο μοναχικά άτομα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η offsite επικοινώνησε με την ειδική ψυχολόγο Πέρσα Κορφιάτη προκειμένου να δώσει συμβουλές για τις φοβίες και τα ερωτηματικά που πιθανόν να βασανίζουν και να απασχολούν αρκετά άτομα (ακόμα και μαθητές).

Αρχικά η κ. Κορφιάτη μας ανέφερε πως η καχυποψία του κόσμου, όπως δηλαδή να συναναστραφούν με πιο λίγο κόσμο γιατί υπάρχει ο φόβος για μετάδοση του ιού, αλλά και γενικά οι φοβίες γύρω από την πανδημία έχουν αυξηθεί. 

«Ναι κάποιοι έχουν απομονωθεί» 

Αυτό που μας εξήγησε η κ. Κορφιάτη είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που επέλεξαν οι ίδιοι να απομονωθούν, ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν με ποια άτομα θα βρεθούν με τα οποία νιώθουν ασφάλεια ότι τηρούν τα μέτρα, δηλαδή αν και έχουν κάνει συναθροίσεις αυτές ήραν μικρές. 

Σε ερώτηση εάν υπήρχαν άτομα που από μόνοι τους ζήτησαν-προτίμησαν να περνάνε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, η κ. Κορφιάτη απάντησε θετικά, λέγοντας πως αρκετοί ήταν και αυτοί που έχουν ζητήσει από μόνοι τους την κατοίκον εργασία – τηλεργασία. 

tilergasia

Όσον, αφορούσε τις γιορτές και κυρίως την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μας είπε πως αρκετοί είχαν μετανιώσει και δεν πήγαν σε κάποιες συγκεντρώσεις γιατί ένιωθαν άβολα μήπως και μεταδώσουν κάτι μιας και δεν γνώριζαν αν είχαν τον ιό ή όχι ή αν θα κολλήσουν κάτι. 

Η κατάσταση αυτή, επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό, από την άποψη ότι έχουν γεννηθεί και πιο πολλά ποσοστά κατάθλιψης. Δηλαδή, σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρήθηκε ότι η κατάθλιψη έχει αυξηθεί 35% και αυτό έφερε κόσμο που είπε πως δεν θα ήθελε να στολίσει φέτος διότι δεν υπήρχε νόημα λόγω του κορωνοϊού, ανέφερε η κ. Κορφιάτη. 

Ακούγοντας αυτό, η κ. Κορφιάτη μας είπε πως έχει προτρέψει τον κόσμο να στολίσουν λίγο το σπίτι, έτσι ώστε να νιώσουν λίγο την αύρα των Χριστουγέννων κυρίως εάν υπήρχαν μικρά παιδιά στο σπίτι ή εγγόνια, διότι μπορούσε να έχει συνέπειες πάνω στα παιδιά.

Θα αλλάξει στην πορεία αυτό; 

«Αν συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, το γεγονός ότι έχουν διχαστεί παρέες – οικογένειες και φίλοι, παιδιά στο σχολείο που δεν ήξεραν να το χειριστούν ή υπήρχαν παιδιά που έχουν εμβολιαστεί κρυφά από τους γονείς τους, σημαίνει ότι η κατάσταση οδηγείται σε μία άλλη ψυχική κατάσταση την αποξένωση των ανθρώπων». 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με την κ. Κορφιάτη, κάποιοι έγιναν πιο ανεκτικοί με την όλη κατάσταση, δηλαδή περιμένουν την επόμενη δόση εμβολίου και προσέχουν. Από την άλλη πλευρά όμως, είναι και αυτοί που δεν θέλουν να βάλουν την ενισχυτική δόση γιατί έχουν κουραστεί  και στο τέλος δεν προσέχουν. 

Πρόσθεσε πως παρά την μοναχικότητα, η πανδημία μας έκανε και πιο καχύποπτους, ανασφαλείς και φοβικούς. 

Τι γίνεται με τα σχολεία και τους μαθητές 

Η κ. Κορφιάτη αναφέρθηκε και στο κομμάτι των σχολείων, αναφέροντας πως υπάρχουν και μαθητές οι οποίοι είναι θύματα bullying για τον λόγο ότι ήταν κρούσματα και στιγματίζονται. Επίσης, υπάρχει και το αντίθετο φαινόμενο. Για παράδειγμα, φαίνεται η συμπαράσταση της φιλίας που κάποιοι θα δώσουν το safepass στον φίλο τους που δεν είναι εμβολιασμένος για να πάει κάπου ή δεν θα βγουν να πάνε σε χώρο στον οποίο θα αρνηθούν την είσοδο στο μη εμβολιασμένο φίλο τους. 

bullying-school-covid

Όσον αφορά συμβουλές προς τους μαθητές, η κ. Κορφιάτη τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθεί το αίσθημα της ευθύνης. Δηλαδή, εάν θέλει κάποιος να προωθήσει το εμβόλιο δεν πρέπει να προωθηθεί μόνο για την δική τους ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια των ευάλωτων φίλων του ή για την γιαγιά και τον παππού. 

Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν πως εάν δεν τηράνε τα μέτρα προστασίας τα σχολεία θα κλείσουν και θα έχουν να κάνουν με την ψυχική τους υγεία. «Εάν κλείσουν τα σχολεία σημαίνει πως χάνουμε τα σημεία αναφοράς μας. Τα χάσαμε ήδη δύο χρόνια, η σταθερότητα στον ψυχισμό του παιδιού χάνεται». Άρα, καλό θα ήταν να προτρέψουμε τα παιδιά να φοράνε σωστά την μάσκα τους, σημείωσε η κ. Κορφιάτη και να μην φέρουν αντίσταση. 

Συμβουλές προς τον κόσμο

«Σημαντικό είναι ο κόσμος να ευγνωμονεί το γεγονός ότι είναι ακόμα έξω από το νοσοκομείο και δεν είναι διασωληνωμένοι. Άρα, με το να είμαστε έξω από το νοσοκομείο και όχι διασωληνωμένοι σημαίνει ήμαστε τυχεροί, έχουμε την απόφαση τι θέλουμε να κάνουμε με την ζωή μας και όχι οι άλλοι για εμάς, και είναι ένα αίσθημα ελευθερία το γεγονός ότι δεν ήμαστε στο νοσοκομείο» .

Μια άλλη σημαντική συμβουλή που έχει δώσει η κ. Κορφιάτη είναι πως εάν νιώθει ένα άτομο μοναχικό να αναζητά παρέα, η οποία να μην είναι τοξική και να ανακουφίζει. «Οι πολλές ώρες μοναξιάς φέρνουν την κατάθλιψη, άρα να αποφεύγεται όσο το δυνατό τις πολλές ώρες μοναχικότητας».  

Καταληκτικά, η κ. Κορφιάτη προτρέπει τον κόσμο να αντιμετωπίζει τα πράγματα πλέον με θετικότητα και να αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό, μιας και φαίνεται πως ήρθε για να μείνει φτάνει να τηρούνται τα μέτρα. 

 

covid

Home