Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με το ένα πωλούν self test τα φαρμακεία - Εξαφανίστηκαν τα πακέτα

Κυπριάνα Σταύρου -
28.06.2022 - 06:00

Με το ένα πωλούν self test τα φαρμακεία - Εξαφανίστηκαν τα πακέτα

Σκέψεις για πλαφόν στην τιμή ενός self test - Ζητούν λογική τιμή οι φαρμακοποιοί - Τι λέει το Υπ. Υγείας

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Έλλειψη στις συσκευασίες των self test πέντε τεμαχίων φαίνεται να καταγράφεται στα φαρμακεία, με διαθέσιμα στους πολίτες να διατίθενται μόνο ξεχωριστά ένα ένα τεμάχιο.

Μιλώντας στην OffsiteNews, η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, επιβεβαίωσε αυτή την έλλειψη, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν τις συσκευασίες των πέντε τεμαχίων και δεν μπορεί να υπάρξει διαθεσιμότητα από όλα τα φαρμακεία. Αυτή την στιγμή στα φαρμακεία, τα self test διατίθενται ανά τεμάχιο.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να προμηθευτούμε και είναι λυπηρό γιατί ο κόσμος αγοράζει τα self test γιατί θέλει τον αυτοέλεγχο, έγινε κουλτούρα να ελέγχεται», πρόσθεσε.

>>> Διαβάστε επίσης: Εμβόλια covid: Ποιοι μπορούν να πάνε για 4η δόση <<<

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της OffsiteNews, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να υπάρξει παραλαβή αποθεμάτων στην Κύπρο.

Σκέψεις για πλαφόν στο ένα τεμάχιο

Να υπενθυμίσουμε ότι, αν και οι συσκευασίες των πέντε self test είχαν πλαφόν έξι ευρώ, για το κάθε τεμάχιο self test ξεχωριστά δεν καθορίστηκε πλαφόν.

Άρα, όπως ανέφερε η κα. Πιέρα, αυτή την στιγμή οι χονδρικές τιμές του ενός self test ποικίλουν.

«Τα φαρμακεία αυτή την στιγμή πουλούν τα self test σε σχέση με όσα τα αγοράζουν και για αυτό υπάρχουν διάφορες τιμές. Αν κάποια φαρμακεία τα αγοράζουν ακριβά από κάποιο εισαγωγέα, τα πωλούν σε πιο ψηλές τιμές από τα άλλα», εξήγησε, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ισορροπία στην διαθεσιμότητα για να ισορροπηθούν και οι τιμές.

Τα φαρμακεία αυτή την στιγμή αναμένουν να δουν το πλαφόν που θα μπει για την πώληση του ενός  πριν προμηθευτούν, ανέφερε η κα. Πιέρα, ζητώντας όμως να καθοριστεί σωστό πλαφόν, σε σχέση με το τι ισχύει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Να μπει τέτοιο πλαφόν που να είναι λογικό ούτως ώστε να μπορούν να υπάρχουν στην αγορά, να μην μπει παράλογο και να μην στέλνουν τα εργοστάσια. Είναι σημαντικό να γίνει μελέτη για να μην επηρεαστεί η διαθεσιμότητα» επεσήμανε, σημειώνοντας ότι μια απόφαση για πολύ χαμηλό πλαφόν μπορεί να φέρει έλλειψη και στα self test που πωλούνται ένα ένα.

Η θέση του Υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες της OffsiteNews, αυτή την στιγμή το Υπουργείο Υγείας εξετάζει αν μπορεί να βοηθήσει και αν έχει αποθέματα να προμηθεύσει στα φαρμακεία, με το θέμα να αναμένεται να ξεκαθαρίζει σύντομα. 

Όσο αφορά το πλαφόν, το Υπουργείο Υγείας περιμένει τελική εισήγηση από το Υπουργείο Εμπορίου για να μπορεί να καθοριστεί σωστά το πλαφόν, ώστε να είναι δυνατή η προμήθεια και η αγορά των self test. 

Αυξημένη η ζήτηση για rapid test

Από την άλλη αυξημένη ζήτηση φαίνεται να καταγράφεται από τους πολίτες για τα rapid test.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε η κα. Πιέρα υπάρχει απόθεμα καθώς και αυξημένη ζήτηση στα φαρμακεία αυτές τις μέρες, ιδιαίτερα από θετικά άτομα που θέλουν να καταγραφούν επίσημα ως κρούσματα στην πλατφόρμα.

Home