Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με το χέρι στην σκανδάλη 42 χιλιάδες κυνηγοί - Πληροφορίες

Του Στέλιου Στυλιανού -
26.10.2019 - 06:00

Με το χέρι στην σκανδάλη 42 χιλιάδες κυνηγοί - Πληροφορίες

Thumbnail
Επίσημη πρώτη για το κυνήγι αύριο - Αυξήμενα τα επίεδα σε πέρδικες και Φραγκολίνες στα ίδια επίπεδα με πέρσι οι λαγοί

Πανέτοιμοι για την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση για το κυνήγι λαγού και πέρδικας είναι χιλιάδες κυνηγοί οι οποίοι θα εξορμήσου αύριο σε όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου με στόχο τον εντοπισμό θηραμάτων. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ο Πέτρος Αναγιωτός, Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας & Πανίδας κατά την αυριανή πρώτη κυνηγετική εξόρμηση αναμένεται να εξορμήσουν στους αγρούς περίπου 42 χιλιάδες κυνηγοί. Μάλιστα ανάμεσα τους θα υπάρχουν και 900 περίπου νέοι κυνηγοί που προχώρησαν φέτος στην απόκτηση πρώτη άδειας κυνηγίου.

Σύμφωνα με τον κύριο Αναγιωτό οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι όσον αφορά τα περδίκια και τις φραγκολίνες η κατάσταση είναι καλύτερη με πέρσι, ενώ οι λαγοί θα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με την περσινή Κυνηγετική περίοδο.

Η υπηρεσία Θήρας τονίζει ότι οι κυνηγοί θα πρέπει να επιδείξουν την απαραίτητη κυνηγετική συνείδηση, να μην δημιουργούν μεγάλες κυνηγετικές ομάδες με μεγάλο αριθμό κυνηγών και κυνηγετικών σκύλων έτσι ώστε το θήραμα να έχει αυξημένες πιθανότητες διαφυγής.

Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα στους κυνηγούς να μην ανέχονται τη λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς και όσους δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο που διαδραματίζουν οι απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου και το ΚΟΤΑ.

Τσουκτερά πρόστιμα

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιου του 2017, τα συνήθη αδικήματα που παρουσιάζονται κατά την εν λόγω περίοδο κυνηγίου δηλαδή το κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου και κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο που αρχίζει από τα €2.000 και αυξάνεται αναλόγως της έκτασης του αδικήματος καθώς και του συνδυασμού τους με άλλα αδικήματα. Παράλληλα το εξώδικο πρόστιμο για τη λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύκτας, τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο €25.000. 

Από την ημέρα εφαρμογής της πιο πάνω νομοθεσίας (14/7/2017), το συνολικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί ξεπερνά τις €1.180.000. Από το σύνολο των εξώδικων προστίμων, ένα ποσοστό της τάξης του 60% έχει πληρωθεί μέσα στην καθορισμένη από το Νόμο προθεσμία, ένα ποσοστό 10% εκκρεμεί για να πληρωθεί ενώ το 30% δεν πληρώθηκε και παρουσιάστηκε ή θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου. 

Τέλος παρακαλούνται όλοι οι κυνηγοί όπως αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφιών ή βίντεο που προσβάλλουν το άθλημα του κυνηγίου.

Ακόμα στους κυνηγούς επισημαίνονται τα πιο κάτω: 

 • Το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας και της φραγκολίνας θα επιτρέπεται κάθε Κυριακή και Τετάρτη από τις 27/10/2019 μέχρι τις 22/12/2019 δηλ. για 17 εξορμήσεις.
 • Πρέπει να φέρουν πάντοτε μαζί τους την ανανεωμένη άδεια κυνηγίου τους, να έχουν εκδώσει την άδεια χρήσης κυνηγετικών σκύλων όσοι θα κυνηγήσουν με τη συνοδεία σκύλων και να έχουν πάντοτε μαζί τους την άδεια κατοχής του όπλου τους. 
 • Το ΚΟΤΑ για τους λαγούς είναι ένας (1), για τα περδίκια τέσσερα (4) για τις φραγκολίνες μία (1) και απεριόριστο για τα άλλα θηράματα
 • Το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους απαγορεύεται
 • Η μεταφορά κυνηγετικού όπλου μέσα σε αγροτικούς ή μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, απαγορεύεται 60 λεπτά πριν και 60 λεπτά μετά των ωρών όπου επιτρέπεται το κυνήγι
 • Να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου πριν εξορμήσουν και να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414
 1. Λευκωσία  9944569
 2. Λεμεσός 99445728
 3. Λάρνακα / Αμμόχωστος  99634325
 4. Πάφος 99445679 

Η υπηρεσία Θήρας λόγω και του μεγάλου αριθμού κυνηγών που αναμένεται να εξορμήσουν αύριο παραθέτει απλές οδηγίες προς τους κυνηγούς για να μειωθεί η πιθανότητα πρόκλησης «συνηθισμένων» κυνηγετικών ατυχημάτων:

 1.  Να προστατεύουν τα μάτια τους με ειδικά γυαλιά. 
 2. Nα φέρουν καπέλο χρώματος κυνηγετικό πορτοκαλί ή 30% του σώματος τους να είναι καλυμμένο με κυνηγετικό πορτοκαλί όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία.
 3. Να σχεδιάσουν από πριν την πορεία και το χώρο που θα κυνηγήσουν και να δώσουν στον εαυτό τους αρκετό χρόνο για να προσεγγίσουν το χώρο που θα κυνηγήσουν ή να επιστρέψουν πίσω στο αυτοκίνητό τους.
 4. Να αποφεύγουν να κυνηγούν μόνοι και πάντοτε, κάποιο άλλο πρόσωπο, να γνωρίζει το ακριβές σημείο που θα κυνηγήσουν.
 5. Να σχεδιάζουν από πριν πως θα ενεργήσουν ή με ποιους θα επικοινωνήσουν σε περίπτωση ενός δυσάρεστου περιστατικού.  
 6. Να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών διότι μειώνονται οι κυνηγετικές δυνατότητες και τα αντανακλαστικά τους.
 7. Να έχουν πάντοτε μαζί τους νερό. 
 8. Να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους και να κυνηγούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους χωρίς να πιέζουν τον οργανισμό τους. 
 9. Πριν σηκώσουν το όπλο και πατήσουν τη σκανδάλη, να βεβαιώνονται για το ποιος είναι ο στόχος τους και τι βρίσκεται πίσω απ’ αυτόν. 
 10. Ποτέ να μην πυροβολούν χαμηλά και αστραπιαία. 
 11. Να γνωρίζουν πάντα που βρίσκονται τα μέλη της παρέας τους και οι πλησιέστεροι κυνηγοί.
 12. Ποτέ να μην πυροβολούν έχοντας μοναδικό οδηγό το ένστικτο ή την ακοή τους και αν δεν έχουν επιβεβαιώσει οπτικά το στόχο τους και τι βρίσκεται πίσω απ’ αυτόν. 
 13. Να αποφεύγουν να πυροβολούν εάν δεν είναι σίγουροι για την ύπαρξη του θηράματος. Οι καλοί και υπεύθυνοι κυνηγοί πάντα βεβαιώνονται πριν πυροβολήσουν και συνήθως, είναι εύστοχοι, λόγω της ψυχραιμίας που διαθέτουν. 
 14. Ποτέ να μην περπατούν ή να στέκονται έχοντας το δάχτυλο στη σκανδάλη. 
 15. Όταν κυνηγούν σε ανώμαλα εδάφη με παρέα, να ελέγχουν πάντα την κατεύθυνση που είναι στραμμένη η κάννη του όπλου τους. 
 16. Ποτέ να μην τρέχουν από το ένα σημείο στο άλλο με γεμάτο όπλο. Καλό είναι, όταν θα πρέπει να διαβούν κάποιο δύσκολο εμπόδιο, να αδειάσουν το όπλο τους και να το αφήνουν με την κάννη στραμμένη μακριά τους και σε σημείο από το οποίο μπορούν εύκολα να το ξαναπάρουν.
 17. Η μεταφορά των κυνηγετικών όπλων εντός οχημάτων επιτρέπεται μόνο όταν αυτά είναι αποσυναρμολογημένα μέσα σε θήκη.
 18. Να έχουν πάντα υπόψη τους ότι, κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τα σφαιρίδια του φυσιγγίου μετά την εκπυρσοκρότηση. Ένα συνηθισμένο κυνηγετικό όπλο σκοτώνει στα 40 μέτρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατους τραυματισμούς σε απόσταση 100 μέτρων.

Τέλος, η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας καλεί τους κυνηγούς όπως αποφεύγουν να κυνηγούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή μεμονωμένες κατοικίες διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία το κυνήγι απαγορεύεται σε ακτίνα 500μ. από οικιστικές περιοχές, σε ακτίνα 200μ. από μεμονωμένες κατοικίες και σε ακτίνα 300μ. από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Home