Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν την Κύπρο τα τελευταία χρόνια

Offsite Team
- 16.08.2019

Μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν την Κύπρο τα τελευταία χρόνια

Thumbnail
Όταν οι φλόγες σκορπούν τον θάνατο και τον όλεθρο...

Η φωτιά που ξέσπασε την Δευτέρα (12/8) στην Επαρχία Λεμεσού, ξύπνησε μνήμες σε πολλούς από παλαιότερες πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας.

Η Κύπρος δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε αντιμέτωπη με το πύρινο εφιάλτή, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχαμε αρκετά πιο μεγάλες πυρκαγιές. 

Το μαύρο καλοκαίρι του 2016

Σύνολο 18,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Σολέας του Τροόδους, σύμφωνα με την τελική χαρτογράφηση της έκτασης που κάηκε από το Τμήμα Δασών.

Από τα 18,57 km² , τα 17,03 km² είναι κρατικό δάσος και το υπόλοιπο 1,54 km² ιδιωτικές περιουσίες.

Στη μάχη με τις φλόγες χάνουν τη ζωή τους οι δυο δασοπυροσβέστες Ανδρέας Σοφοκλέους και Μάριος Αριστοτέλους.

1

Η μεγάλη πυρκαγιά στο Σαϊττά

Ιούνιος 2007, έκταση 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατέστρεψε η μεγάλη φωτιά στην Επαρχία Λεμεσού. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε εκκενώσει προληπτικά τα χωριά Πελένδρι, Σαϊτάς, Τριμίκλινη, Κάτω Αμίαντος και Δύμες.

Σπίτια, υποστατικά και γεωργικές καλλιέργειες έγιναν στάχτη καταστρέφοντας επίσης ένα μεγάλο μέρος από το φυσικό πνεύμονα της περιοχής το δάσος στον Σαϊττά.

2

Τέλος, άλλες πυρκαγιές που έμεινα στην ιστορία του νησιού μας, ήταν αυτές του 1974, 1956 και 1924. 

Συγκεκριμένα, το 1974 κάηκαν 26.000 εκτάρια, το 1956 7.600  και το 1924 5.600.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, από το 1960 µέχρι σήµερα υπήρξε µια σηµαντική µείωση τόσο στον αριθµό πυρκαγιών, όσο και στην καιγόµενη έκταση. Από το 1980, όµως, ο αριθµός των πυρκαγιών στα κρατικά δάση είναι λίγο ή πολύ σταθερός.

Συμβουλές από το Τμήμα Δασών

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, ενόψει των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου, απευθύνει θερμή έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να συνεργάζεται στενά με το προσωπικό του Τμήματος Δασών και να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.  

Συγκεκριμένα: 

 

Αποφεύγεται το άναμμα φωτιάς και η χρήση εργαλείων κοπής ή κόλλησης μετάλλων (σμιρίλιο ή ηλεκτροκόλληση) σε ανοιχτό χώρο.  

Αν εντοπιστεί άτομο που προβαίνει σε ενέργεια που πιθανόν να προκαλέσει πυρκαγιά, να καταβάλλεται προσπάθεια να μεταπεισθεί ή να ειδοποιείται το Τμήμα Δασών.  

Αν ανατεθεί σε ξένους εργάτες να καθαρίσουν την αυλή εξοχικού από τα χόρτα, να εξηγείται ότι απαγορεύεται να τα κάψουν.  

Να αποφεύγεται το πέταγμα αναμμένων αποτσίγαρων ή καλύτερα και το ίδιο το κάπνισμα μέσα ή κοντά στο δάσος.  

Προσθέτει πως το άναμμα φωτιάς απαγορεύεται παντού, εκτός από τις ψησταριές των εκδρομικών χώρων, ακόμη και στο περιβόλι και στην αυλή του εξοχικού.  

Να σβήνονται σχολαστικά τα κάρβουνα πριν την αναχώρηση από το δάσος ή την ύπαιθρο.  

Σε περίπτωση εντοπισμού φωτιάς ή καπνού να ειδοποιείται το Τμήμα αμέσως στο 1407 ή στο 112. “Αφού τηλεφωνήσετε, προσπαθήστε με ασφάλεια να σβήσετε ή να περιορίσετε τη φωτιά”, καταλήγει το Τμήμα Δασών.

Home