Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεγάλος νικητής η κουμανδαρία στον 13ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου

Offsite Team -
07.05.2022 - 11:19

Μεγάλος νικητής η κουμανδαρία στον 13ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου

Όσα ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας

Σε τρεις κουμανδαρίες απονεμήθηκαν, το βράδυ της Παρασκευής, τα μεγάλα χρυσά μετάλλια του 13ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή να δηλώνει ότι οι σύγχρονοι οίνοι της Κύπρου βρίσκονται σε εξαιρετικό δρόμο ποιότητας και μπορούν να σταθούν επάξια διεθνώς.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή βράβευσης, ο κ. Καδής ανέφερε ότι ο θεσμός διαδραματίζει, από το 2006, σπουδαίο ρόλο στα οινικά δρώμενα του τόπου μας και επιβραβεύει τον κυπριακό οίνο, ως επιστέγασμα του κόπου και της συνεργασίας των αμπελουργών, των οινοπαραγωγών, των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών, που οδήγησε στη μεγάλη οινική πρόοδο που καταγράφει ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια.

Στο φετινό διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, βάσει εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων, συνέχισε, συμμετείχαν 33 οινοποιία με 178 διαφορετικά δείγματα  οίνου, καταχωρισμένα σε δυο κατηγορίες, των ξηρών και ημίξηρων και των γλυκών και ημίγλυκων.

Στη βάση των προτύπων, έχει βραβευθεί το 30% των συμμετοχών από κάθε κατηγορία και συγκεκριμένα, πρόσθεσε ο Κώστας Καδής, 44 οίνοι έχουν λάβει χρυσό μετάλλιο και έξι οίνοι αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία ξηρών και ημίξηρων, ενώ από την κατηγορία γλυκών και ημίγλυκων οίνων, τρείς οίνοι έχουν λάβει το μεγάλο χρυσό και άλλοι τρεις το χρυσό μετάλλιο. Επίσης, υπέδειξε, έχουν αποδοθεί ειδικές διακρίσεις σε περιπτώσεις οίνων που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου, όπως το Μαραθεύτικο, το Γιαννούδι, το Ντόπιο Μαύρο, το Ξυνιστέρι, η Πρωμάρα, η Μωροκανέλα και η Κανέλα.

Σημείωσε πως, μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού, καλλιεργήθηκε ο ευγενής συναγωνισμός για την ποιοτική καταξίωση μεταξύ των οινοπαραγωγών και εμπεδώθηκε η σημασία που πρέπει να αποδίδεται από όλους στη σταθερή ποιότητα, τη διαφορετικότητα, τη αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα των οίνων της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι το κυπριακό κρασί, δεν είναι μόνο το πιο ιστορικό κρασί στον κόσμο, αλλά κατέχει μια αξιοζήλευτη θέση στην παγκόσμια οινοπαραγωγή, «μια θέση η οποία βελτιώνεται συνεχώς, γιατί σήμερα η Κύπρος, πέραν από την παράδοση, διαθέτει και σοβαρούς επαγγελματίες, τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια όσο και την οινοπαραγωγή».

Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι η Λεμεσός τιμά το κυπριακό κρασί και τους Κύπριους οινοπαραγωγούς και μέσα από  τη «Γιορτή του Κρασιού» και ανακοίνωσε ότι η φετινή γιορτή θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα είναι ανανεωμένη και εντυπωσιακή.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Κύπρου, Χαράλαμπος Παναγιώτου, εξέφρασε τη χαρά του για τα αποτελέσματα και το κλίμα που επικράτησε στο διαγωνισμό, «ο οποίος δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε την ποιότητα των Κυπριακών κρασιών και φαίνεται ότι κάθε χρόνο ο διαγωνισμός αναβαθμίζεται».

Ευχαρίστησε το Υπουργείο Γεωργίας και τον Κλάδο Αμπελουργίας και Οινολογίας για την «άψογη διοργάνωση του διαγωνισμού» και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες και βραβευθέντες.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, καθηγητής Valeriu Cotea, ο οποίος εξήρε την ποιότητα των Κυπριακών οίνων, ιδιαίτερα των λευκών και ροζέ, λέγοντας πως ο ίδιος δεν ανέμενε τόση καλή ποιότητα κρασιών.

Σημείωσε, την ίδια ώρα, ότι στις γηγενείς ποικιλίες ερυθρού οίνου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ποιότητα θα βελτιωθεί καθώς, όπως είπε, υπάρχουν έμπειροι αλλά και νέοι οινολόγοι και η αναγκαία τεχνολογία για να γίνει αυτό.

Κάλεσε τέλος τους οινοποιούς, αν θέλουν να γνωρίζουν την αξία του προϊόντος τους, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς οίνου και ευχήθηκε όπως τα Κυπριακά κρασιά ενισχύσουν την ποιότητα τους και την παρουσία τους διεθνώς.

Τα μεγάλα χρυσά μετάλλια απονεμήθηκαν στις Κουμανδαρίες Alasia (ΛΟΕΛ Βιομήχανοι Λτδ), St.John (KEO PLC) και Αγία Μαύρη (Οινοποιείο Αγία Μαύρη Λτδ)

ΚΥΠΕ

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Offsite Team -
03.07.2022 - 15:36

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Thumbnail
Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας τους

Την Αδελφοποίηση μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Αμμοχώστου υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Γιάννης Μώραλης και Σίμος Ιωάννου αντίστοιχα, στο Δημαρχείο Πειραιά, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, τους Δημοτικούς  Συμβούλους Ανδρέα Φλουρέντζου, Μιχάλη Βασιλείου, Γιώργο Τσίσιο και την Δημοτική Γραμματέα Μαριλένα Μανώλη, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Πειραιά για τον συγκεκριμένο σκοπό.

«Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, οι οποίες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητα αν υπάρχει μια παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και παρά το θλιβερό καθεστώς, ο δήμος είναι ζωντανός. Υπάρχουν πολιτιστικά  και αθλητικά  σωματεία, τα οποία λειτουργούν σε άλλες πόλεις. Άρα υπάρχει πεδίο συνεργασίας και μπορούμε να  αναλάβουμε από κοινού πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τις σχέσεις των δύο πόλεων», ανέφερε, κατά την υπογραφή της Αδελφοποίησης ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 

«Σημαντικό  ρόλο σε αυτή την αδελφοποίηση και στην ένωση των δύο πόλεων θα διαδραματίσει και η νέα  ακτοπλοϊκή γραμμή, καθώς μετά από 21 χρόνια συνδέθηκε ξανά η Κύπρος με την Ελλάδα με το λιμάνι του Πειραιά», επισήμανε ο κ. Μώραλης.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο Δήμος Πειραιά θα συμβάλει, με τις δυνάμεις του, στη μεγαλύτερη επικοινωνία του προβλήματος της πόλης της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου επισήμανε ότι η συγκεκριμένη αδελφοποίηση «ήταν μια επιθυμία πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα». 

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή συνεργασία. Έχουμε ανάγκη αυτές οι μεγάλες πόλεις να βοηθήσουν στο ζήτημα της Αμμοχώστου και να κάνουμε έναν μεγάλο, διπλό αγώνα: αφενός να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου σε όλα τα διεθνή fora - και ο Πειραιάς που έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με άλλες πόλεις σίγουρα θα βοηθήσει - αφετέρου να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, όπως είναι τα σωματεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα, το ΕΒΕΑ», επισήμανε ο κ. Ιωάννου.

Στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Πειραιά η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας,  η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης και  Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζηλάκου Χαραλαμπία και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Χαρουτιούν Μαρκαριάν.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Πειραιά, «η αδελφοποίηση των δύο Δήμων αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων, με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού, καθώς και στην διεύρυνση των ιστορικών δεσμών Πειραιά και Αμμοχώστου».

«Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Μώραλης στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πειραιά, επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου υπέγραψε με τον κ. Ιωάννου Πρωτόκολλο Συνεργασίας», προσθέτει ο Δήμος Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Πειραιά, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου ξεναγήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Θέατρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, από την Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη.

Ο Δήμος Πειραιά είναι αδελφοποιημένη πόλη και με τον Δήμο Λάρνακας από το 1995.

ΚΥΠΕ

Home