Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μενδώνη: Ελλάδα/Κύπρος έχουν δυνατότητες για πολιτιστικό προφίλ

Offsite Team
- 19.10.2022

Μενδώνη: Ελλάδα/Κύπρος έχουν δυνατότητες για πολιτιστικό προφίλ

Η κα. Μενδώνη προέβη σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν όλες τις δυνατότητες και όλες τις προϋποθέσεις να δημιουργήσουν ένα πολιτιστικό προφίλ, το οποίο να αναδεικνύει την κοινή πολιτιστική ταυτότητα και να δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί να γίνει πραγματικότητα αυτό που αναγνωρίζεται διεθνώς για τον πολιτισμό, δηλαδή πως είναι ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα (19/10) η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη.

Η κα. Μενδώνη προέβη σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζή καλωσόρισε, ανάμεσα την κ. Μενδώνη «σε αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης που ανήκουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου» και την ευχαρίστησε για την επίσκεψή της στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι «είναι η πρώτη Υπουργός Πολιτισμού που επισκέπτεται το νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Αυτές τις δύο μέρες είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού και με τους συνεργάτες της, ενεργοποιώντας μια δυναμική ανταλλαγή μεταξύ των Υπουργείων μας».

Όπως είπε ο κ. Τουμαζής, «η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου είναι αυτονόητη, έχουμε θέσει πάρα πολλούς στόχους, πάρα πολλά σχέδια ώστε και η Κύπρος και η Ελλάδα να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν στον δύσκολο αυτό χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου τόσο η πολιτιστική κληρονομιά αλλά και ο σύγχρονος πολιτισμός, θεωρούμε ότι πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο, ώστε να μπορέσει η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και η ανάπτυξη και η προώθηση του σύγχρονου μας πολιτισμού, να είναι ένα εφαλτήριο για την περαιτέρω ενεργή παρουσία των χωρών μας, τόσο στη γύρω περιοχή αλλά και στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη εξέφρασε «ιδιαίτερη χαρά, που επισκεπτόμαστε σε ένα εξαιρετικά εποικοδομητικό διήμερο την Κύπρο, μετά από πρόσκληση του φίλου Υφυπουργού Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Γιάννη Τουμαζή».

Πρόσθεσε ότι «η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να συστήσει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, είναι από μόνη της μια εξαιρετικά σημαντική πολιτική κίνηση καθώς αναγνωρίζει απολύτως την πολύ μεγάλη συμβολή του πολιτισμού για την βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο. Είναι προφανές ότι η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζονται απολύτως και στον τομέα του πολιτισμού».

Ανέφερε ακόμα ότι «χθες είχαμε μια ευρεία σύσκεψη στην παρουσία των συνεργατών μας, όπου δημιουργήσαμε ένα οδικό χάρτη για να δούμε τις αμέσως προσεχείς ενέργειες μας, τόσο στο σκέλος που αφορά την πολιτιστική κληρονομιά όσο και σε αυτό που αφορά τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία».

Σύμφωνα με την κα. Μενδώνη, «η Ελλάδα και η Κύπρος στην μετά covid  εποχή, έχουν όλες τις δυνατότητες και όλες τις προϋποθέσεις να δημιουργήσουν ένα πολιτιστικό προφίλ το οποίο, αφενός να αναδεικνύει την κοινή μας πολιτιστική ταυτότητα και από την άλλη, να δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε αυτό το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς για τον πολιτισμό, ότι είναι ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης, να μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας επισκέφθηκε, επίσης, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια όπου ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης Σίμο Ιωάννου για τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το θέμα της κατεχόμενης πόλης και τις συνεχιζόμενες και τουρκικές απειλές για διάνοιξη της περίκλειστης πόλης.

Προηγουμένως η κα. Μενδώνη και η συνοδεία της επισκέφθηκαν την Αχνα, όπου γίνεται αυτές τις μέρες αναβίωση του προσφυγικού οικισμού και ενημερώθηκε για το θέμα από τον Κοινοτάρχη Νίκο Βάσιλα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Υπουργός είπε ότι «κατ’ αρχήν, ο οποιοσδήποτε συνειδητοποιημένος πολίτης και σε κάθε περίπτωση ο κάθε ένας Έλληνας, δεν μπορεί παρά να νοιώθει συγκλονισμένος όταν βρίσκεται μπροστά στο θέαμα της Αμμοχώστου και βιώνοντας στην ουσία μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον προσφυγικό συνοικισμό της Αχνας, αυτά τα οποία συνέβησαν εδώ 50 περίπου χρόνια πριν».

Είμαστε, συνέχισε, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και περίπου μισό αιώνα από τη μεγάλη εισβολή στην Κύπρο. «Επομένως οφείλουμε να θυμόμαστε, οφείλουμε να μην ξεχνάμε γιατί όποιος λησμονεί το παρελθόν του στην ουσία απορρίπτει τις ρίζες του άρα δεν μπορεί να έχει ένα στέρεο μέλλον», σημείωσε.

ΚΥΠΕ

Home