Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μετά τις ειδικές ομάδες, πάμε όλοι για 3η δόση; Τα δεδομένα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
08.09.2021

Μετά τις ειδικές ομάδες, πάμε όλοι για 3η δόση; Τα δεδομένα

Από τι θα εξαρτηθεί εάν θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός με 3η δόση

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Την περασμένη Πέμπτη άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό Συμβούλιο για έναρξη χορήγησης 3ης δόσης και την αμέσως επόμενη ημέρα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στους οίκους ευγηρίας. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το Υπουργικό, οι ομάδες του πληθυσμού που θα μπορούν να λάβουν κατά προτεραιότητα και 3η δόση στο παρόν στάδιο, είναι:

i. Διαμένοντες και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας

ii. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

iii. Επαγγελματίες υγείας

iv. Άτομα σε ανοσοκαταστολή / με ανοσοανεπάρκεια

Το Υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του την Δευτέρα για την κάθε ειδική ομάδα, θα ισχύει συγκεκριμένη διαδικασία χορήγησης της 3ης δόσης. Για παράδειγμα οι άνω των 65 ετών θα μπορούν να διευθετήσουν ραντεβού για την 3η δόση μέσω της Πύλης Εμβολιασμού.

>>> Δείτε εδώ αναλυτικά ποια είναι η διαδικασία για χορήγηση 3ης δόσης 

Έρχεται 3η δόση για όλους;

Μιλώντας στην Offsite το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Πέτρος Καραγιάννης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε μεταγενέστερο στάδιο να γίνει χορήγηση 3ης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Όπως δήλωσε «για άτομα ηλικίας 65 ετών και κάτω θα εξαρτηθεί και από την επιδημιολογική μας εικόνα εάν θα χρειαστεί χορήγηση της 3ης δόσης». Πρόσθεσε πως «θα πρέπει να παρατηρήσουμε εάν θα επηρεαστούν οι μικρότερες ηλικίες, αφού πρώτα θωρακιστούν οι μεγαλύτεροι». 

Τόνισε πως σε περίπτωση που παρατηρηθούν μολύνσεις και σε εμβολιασμένους κάτω των 65 ετών και κάποιοι από αυτούς χρειαστούν και νοσηλεία τότε θα πρέπει να χορηγηθεί η 3η δόση.  

Την ίδια ώρα πρόσθεσε πως η Κύπρος θα παρακολουθεί και τα δεδομένα του Ισραήλ το οποίο έχει θωρακίσει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού με την 3η δόση. Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής, από τα 9,3 εκατομμύρια των Ισραηλινών, τα 5,5 εκατομμύρια πολιτών έχουν εμβολιαστεί πλήρως και άλλα 2,5 εκατομμύρια έχουν κάνει ήδη μια 3η δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Ο δρ Καραγιάννης υποστήριξε πως «τα αντισώματα που έχουν οι νεαρότερες ηλικίες, δεν μην εξασθενούν τόσο σύντομα όπως γίνεται στις μεγαλύτερες, αντιθέτως ίσως να διαρκούν περισσότερο από τους 6 μήνες».

Καταληκτικά σημείωσε πως «εφόσον και τα παιδιά 12 ετών και άνω τώρα εμβολιάζονται, είναι πολύ νωρίς να τους χορηγηθεί 3η δόση. Θα πρέπει να δοθεί περιθώριο τουλάχιστον ένα 6μηνο».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

3η δόση με Pfizer για ηλικίες 16 & άνω μελετά ο EMA

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) άρχισε να αξιολογεί αίτηση για χρήση ενισχυτικής δόσης Comirnaty (Pfizer/BioNTech) που θα χορηγηθεί έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. 

Παράλληλα, ο EMA αξιολογεί επίσης δεδομένα από τη βιβλιογραφία σχετικά με τη χρήση ενισχυτικής, 3ης δόσης εμβολίου mRNA (Comirnaty ή SpikeVax) σε σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα (άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα). Τα άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν επιτυγχάνουν επαρκές επίπεδο προστασίας από τον αρχικό εμβολιασμό τους μπορεί να χρειαστούν μια «ενισχυτική» δόση ως μέρος του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Home