Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κ.Δ. στον Γ. Μπαμπινιώτη

Offsite Team
- 10.02.2020

Το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κ.Δ. στον Γ. Μπαμπινιώτη

Thumbnail
Απονεμήθηκε από τον ΠτΔ

Ως ελάχιστο δείγμα της υψηλής εκτίμησης και αναγνώρισης της πολύχρονης, πολυσήμαντης και πολύπλευρης προσφοράς του  στη διαφύλαξη και την προαγωγή της ελληνικής γλώσσας, της παιδείας και του πολιτισμού,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Ανααστασιάδης παρέδωσε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στον καθηγητή γλωσσολογίας δρα Γιώργο Μπαμπινιώτη.

Σε ειδική τελετή, ο ΠτΔ τόνισε: « Συνεπεία της ξεχωριστής αγάπης και του ιδιαίτερου σεβασμού που τρέφει για την ελληνική γλώσσα, ο διαπρεπής και διεθνούς καταξίωσης Καθηγητής Μπαμπινιώτης αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα, τη μελέτη, και την επιστημονική αποτύπωσή της, αναδεικνύοντας ως μίας των σημαντικότερων την επιστήμη της γλωσσολογίας στην Ελλάδα, και όχι μόνο, μέσα από τα 40 χρόνια διδακτικής και ερευνητικής δραστηριότητάς του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό, πέτυχε να αναδείξει με ουσιαστικό και επιστημονικό τρόπο, την ιστορική εξελικτική της πορεία, ως επίσης τον πλούτο, την ποιότητα και, κυρίως, τη συνέχεια, την οικουμενικότητα και τη μοναδική καλλιέργεια που την χαρακτηρίζει».

Εννέα λςξικά

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «Αναπτύσσοντας ποικίλη επιστημονική και ερευνητική δράση έχει κατορθώσει να καταστήσει κοινό κτήμα και δεξαμενή γνώσης ένα ογκώδη και σπουδαίο λεξιλογικό θησαυρό, ο οποίος συνοψίζεται μέχρι στιγμής σε εννέα λεξικά που καταλαμβάνουν συνολικά 12.500 σελίδες». 

Ως εκ τούτου, η σπάνια και ανεκτίμητης αξίας σχετική με τη λεξικογραφία δημιουργία του, καθώς και το υπόλοιπο εκτεταμένο διδακτικό και συγγραφικό του έργο συνέβαλαν τα μέγιστα, αφενός στη διάσωση, τη διατήρηση, την εξέλιξη και τη θωράκιση της ελληνικής γλώσσας από παγιοποιημένα γλωσσικά λάθη και δάνειες απειλές και, αφετέρου, στον εκσυγχρονισμό της επιστήμης της γλωσσολογίας.

Η μακρά και ευδόκιμος, παράλληλα, θητεία του σε διάφορες εξέχουσες θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε το εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη και προβολή σε διεθνές επίπεδο των ιδεωδών, των αρχών και των αξιών που πρεσβεύουν το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, η Ελληνική Παιδεία και ο Πολιτισμός.

Προς επιβεβαίωση τούτων, χάρη υπενθύμισης, θα ήθελα να αναφέρω ότι η μακρά ενεργός σχέση του με την Παιδεία, η επί 30 και πλέον έτη και μέχρι σήμερα Προεδρία του στη Διοίκηση των ιστορικών μη κερδοσκοπικών Αρσακείων Σχολείων στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Τίρανα Αλβανίας καθώς και η θητεία του ως Προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Ελλάδος, συνετέλεσαν να του εμπιστευθεί η Ελληνική Πολιτεία τον «Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία» το 2009 και αργότερα το αξίωμα του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ως εξωκοινοβουλευτικού μέλους στην Κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε τα εξής: «Πέραν τούτων, αναφέρω ότι ο καθηγητής Μπαμπινιώτης είναι Τακτικό μέλος τής “European Academy of Sciences and Arts”, με έδρα στο Salzburg, και για την πολυσχιδή αυτή δράση του έχει τιμηθεί με την ύψιστη τιμή που απονέμει η Σύγκλητος τού Πανεπιστημίου Αθηνών σε διακεκριμένους Καθηγητές, με τον τίτλο του «Επίτιμου Καθηγητή».

Έχει επίσης εκλεγεί επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίων, όπως του Μοντρεάλ του Καναδά, του “LaTrobe” της Μελβούρνης και του Πανεπιστημίου Frederick Κύπρου. Έχει, επίσης, τιμηθεί με εξαίρετες διακρίσεις από το Γαλλικό Κράτος, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Ρωσίας και το Ισπανικό Κράτος, ενώ του έχει απονεμηθεί το γνωστό ευρωπαϊκό βραβείο Herder. Επίσης, έχει τιμηθεί με τον «Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου» από την Εκκλησία της Ελλάδος και έχει ανακηρυχθεί «Άρχων Διδάσκαλος τού Γένους» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως».

Αναφερόμενος στον Κυπριακό Ελληνισμό δεν θα μπορούσα,  ο Πρόεδρος είπε, «παρά να εξάρω την ειλικρινή και ανιδιοτελή του αγάπη για την πατρίδα μας, αλλά και την αγαστή συνεργασία που ανέπτυξε διαχρονικά με τους πολιτειακούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες, αναλαμβάνοντας πληθώρα υποδειγματικών δράσεων και πρωτοβουλιών επ’ ωφελεία της προστασίας της κυπριακής διαλέκτου και της προόδου του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος.

Σημαίνουσας ιστορικής αξίας είναι η εισήγησή του για την ίδρυση στη Λευκωσία, Αρχείου Ηλεκτρονικής Καταγραφής του «Θησαυρού της Κυπριακής Ελληνικής Γλώσσας». Το εν λόγω αρχείο, το οποίο λειτούργησε με χρηματοδότηση από την Ιερά Μονή Κύκκου και υπό την επίβλεψη για πολλά έτη του Καθηγητή, πέραν της ηλεκτρονικής καταγραφής του συνόλου της ελληνικής γραμματείας της Κύπρου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, καθώς και του αντίστοιχου γλωσσικού υλικού, αποσκοπεί στη σύνταξη Ιστορικού, Τοπωνυμικού και Ονομαστικού λεξικού της ελληνικής γλώσσας της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέγραψε και παρουσίασε την Κυπριακή Ελληνική γλώσσα ως ενότητα, η οποία συμπεριλαμβάνει την αρχαία, μεσαιωνική, νέα, λόγια και λαϊκή, αποδεικνύοντας και αναδεικνύοντας την Ελληνική Ιστορία και παράδοση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Άξια μνείας είναι η συστηματική παρουσία και συνεισφορά του αναφορικά με την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού δυναμικού και των μαθητών μας, αλλά και ευρύτερα των πολιτών στη βάση εξειδικευμένων σεμιναρίων, διαλέξεων και ομιλιών σχετικών με την παιδεία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Τιμώντας την παρουσία και την πολλαπλή δραστηριότητά του στην Κύπρο, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου δια τού τότε Προέδρου της κ. Γιαννάκη Ομήρου τού απένειμε το αργυρό μετάλλιο με το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το «Ίδρυμα Φώτoς Φωτιάδης», ζώντος τού αειμνήστου Φώτου Φωτιάδη, του απένειμε το βραβείο του Ιδρύματος και τον ανακήρυξε Επίτιμο δια βίου Πρόεδρό του. Αναντίλεκτα, ο εμπνευσμένος και ενεργός πολίτης Γεώργιος Μπαμπινιώτης συνιστά ένα μοναδικό κεφάλαιο της ευρύτερης ελληνικής πνευματικής ζωής, το οποίο, δικαιολογώντας απόλυτα τον εύστοχο χαρακτηρισμό που του αποδίδεται ως του εθνικού μας γλωσσολόγου, τον κατατάσσει ανάμεσα στους ταγούς του χώρου και τον καθιστά πρότυπο για τους συνεχιστές του.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει καθιερώσει την 9η Φεβρουαρίου κάθε έτους, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με στόχο ως μαρτυρείται και από το σκεπτικό, την ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Αρκεί και μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι η ελληνική, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως, με 4.000 χρόνια προφορικής παράδοσης και 3.500 γραπτής, κατέστη διαχρονικά φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων, αλλά και ως καθοριστικό μέσο αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού».  

 

Home