Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταλυκειακά Ινστιτούτα: Τι είναι & ποια προγράμματα προσφέρουν

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα  -
05.06.2022 - 06:15

Μεταλυκειακά Ινστιτούτα: Τι είναι & ποια προγράμματα προσφέρουν

Θέλεις να γίνεις μηχανικός αυτοκινήτων, ψυκτικός, ξυλουργός, αρτοποιός και να βρεις εύκολα δουλειά; Από αύριο αιτήσεις

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα 

Από το 2012 ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν την λειτουργία τους τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).

Η OffsiteNews συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες που αφορούν τα ΜΙΕΕΚ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνέντευξη Προδρόμου OffsiteNews: Αλλαγές, Αξιολόγηση & Τετράμηνα

Η δωρεάν φοίτηση, οι ώρες των μαθημάτων & η πρακτική άσκηση

Μιλώντας στην OffsiteNews ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Ηλίας Μαρκάτζιης, δήλωσε αρχικά πως τα ΜΙΕΕΚ είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα προσφέρουν υψηλής ποιότητας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στα Ινστιτούτα μπορούν να φοιτήσουν άτομα τα οποία είναι απόφοιτοι Τεχνικών Σχολών και Λυκείων. 

Τα προγράμματα σπουδών είναι διετούς διάρκειας (τέσσερα εξάμηνα) και προσφέρονται στις εγκαταστάσεις των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου.

Μάλιστα εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να είναι έτοιμο το κεντρικό οίκημα των ΜΙΕΕΚ στην Λεμεσό. «Τα μαθήματα στη Λεμεσό θα προσφέρονται και στο νέο οίκημα -θα έχουμε σύγχρονα εργαστήρια, σύγχρονους χώρους διδασκαλίας- αλλά θα αξιοποιείται και η Τεχνική Σχολή. Για παράδειγμα η γεωπονία έχουμε σπουδαία θερμοκήπια στην Τεχνική άρα θα αξιοποιείται εκεί ο χώρος». 

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μαρκάτζιης γίνονται προσπάθειες όπως ξεκινήσουν μαθήματα ΜΙΕΕΚ και στην επαρχία Αμμοχώστου.

Η φοίτηση στα ΜΙΕΕΚ είναι δωρεάν και διαρκεί 14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο. Περιλαμβάνει τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα, καθώς και πρακτική εξάσκηση στη βιομηχανία διάρκειας 6 εβδομάδων για κάθε έτος σπουδών. Στο τέλος κάθε εξαμήνου, διεξάγονται γραπτές και πρακτικές εξετάσεις για διακρίβωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των σπουδαστών/σπουδαστριών και κατοχύρωση των αντίστοιχων προσόντων.

Τα μαθήματα διεξάγονται σε απογευματινό και βραδινό χρόνο (πέντε μέρες την εβδομάδα, Δευτέρα-Παρασκευή), 17:00-21:00.

Τονίζεται ότι σύμφωνα και με τον κ. Μαρκάτζιη, όσοι επιλέξουν να σπουδάσουν στα ΜΙΕΚΚ, είναι δικαιούχοι κρατικής χορηγίας. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέλεις να γίνεις μηχανικός αυτοκινήτων; Τώρα και σε δημόσια σχολή

Τα προγράμματα σπουδών που θα λειτουργήσουν το 2022-23 ανά επαρχία

1

Αναγνωρισμένο το δίπλωμα των ΜΙΕΕΚ

Τα ΜΙΕΕΚ λειτουργούν ως Δημόσια Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και έχουν πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ).

«Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στα ΜΙΕΕΚ ένας σπουδαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 120 ECTS που είχε ώστε να εγγραφεί σε Πανεπιστήμιο για συνέχιση των σπουδών του εάν το επιθυμεί». 

Μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας

Παράλληλα τα ΜΙΕΕΚ διαθέτουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και συνεργάζονται με τις εργοδοτικές οργανώσεις και διάφορους επαγγελματικούς συνδέσμους, ώστε οι σπουδαστές και σπουδάστριες να έρχονται σε επαφή με τις σύγχρονες μεθόδους που ακολουθεί η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις. 

Ως αποτέλεσμα, τα ΜΙΕΕΚ εφοδιάζουν την αγορά εργασίας με άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι/οποίες εξασφαλίζουν άμεση εργοδότηση στο επάγγελμα που έχουν επιλέξει.

«Προτεραιότητά μας είναι οι σπουδαστές των ΜΙΕΕΚ είναι να μπουν στην αγορά εργασίας. Η αγορά εργασίας τους ζητά απεγνωσμένα γιατί είναι εκεί ακριβώς που πάσχουμε», τόνισε ο κ. Μαρκάτζιης. 

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι οι περισσότεροι σπουδαστές των ΜΙΕΕΚ έχουν εξασφαλισμένη εργασία προτού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Ξεκινούν οι αιτήσεις

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2022, αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για εισδοχή στα Προγράμματα Σπουδών ΜΙΕΕΚ. Οι ενδιαφερόμενοι/-ες καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.mieek.ac.cy 

Οι αιτήσεις εισδοχής μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι και την Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, ενώ η προσκόμιση του φακέλου με τα απαραίτητα έγγραφα θα γίνεται στις Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης μέχρι τις 13:30 της ίδιας ημέρας. 

Home