Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταναστευτικό: Φόβοι για μεγάλες Ροές προσφύγων λόγω Συρίας

Του Στέλιου Στυλιανού
- 16.10.2019

Μεταναστευτικό: Φόβοι για μεγάλες Ροές προσφύγων λόγω Συρίας

Thumbnail
Σε αναμμένα κάρβουνα η Κύπρος και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης 

Μεγάλη είναι η ανησυχία που επικρατεί στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για μεγάλες ροές μεταναστών εξαιτίας και του πολέμου στην Συρία. Μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι πρόσφυγες έχουν φτάσει τις 275.000, μεταξύ των οποίων 70.000 παιδιά.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών στην ιστοσελίδα μας τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα και η Βουλγαρία κατέθεσαν από την προηγούμενη εβδομάδα κοινές προτάσεις για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών ως χώρες πρώτης γραμμης, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση μαζικών ροών λόγω και του πολεμου στην Συρία, η κατάσταση θα βγει εκτος ελέγχου.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές επισήμαν ότι τυχόν μαζική άφιξη μεταναστών από μια περιοχή θα αυξήσει τα φαινόμενα γκετοποίησης, κάτι που η Κύπρος θέλει να αποφύγει αφού όπως τονίζεται καμία χώρα στο παρελθόν δεν κατάφερε να διαχειριστεί τέτοια φαινόμενα. 

Στο μεταξύ σε επιφυλακή σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται και η αστυνομία, με τα αρμόδια τμήματα να πραγματοποιούν στην πράσινη γραμμή λόγω της αναμενόμενης αύξησης μεταναστευτικών ροών με την μετακίνηση αμάχων από την Συρία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι έγγραφο με κοινές θέσεις και εισηγήσεις σχετικά με τις μεταναστευτικές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, οι Υπουργοί Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, από κοινού με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην οδό της ανατολικής Μεσογείου.

Κύπρος, Ελλάδα και Βουλγαρία ζητούν τη θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τις επιστροφές εφόσον έχει αποδειχθεί ότι, ως κράτη μέλη μόνα τους, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά ενόσω το ζήτημα αντιμετωπίζεται μονομερώς, ένα αποτελεσματικού μηχανισμού μετεγκατάστασης από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και παροχή επαρκούς στήριξης και διάθεσης πόρων στις πληγείσες χώρες που επηρεάζονται.

Home