Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μητσοτάκης: Καμία αλλαγή συνόρων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Offsite Team -
23.02.2022 - 16:34

Μητσοτάκης: Καμία αλλαγή συνόρων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Καμία βίαιη αλλαγή συνόρων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, είπε για το Ουκρανικό ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Στην κατάσταση στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στη Ρουμανία, τονίζοντας ότι καμία αλλαγή συνόρων, η οποία επιβάλλεται με τη βία, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με το Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, αντάλλαξαν απόψεις για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Επιπλέον, συζητήθηκε η κοινή βούληση των δυο πλευρών για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία  και στην ενέργεια. Οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν ακόμα τη συναντίληψή τους σε μείζονα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα.

Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Διμερούς Ελληνο-ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στη Ρουμανία, κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής γεωπολιτικής συγκυρίας, σηματοδοτεί μια ευκαιρία να συζητήσει με την ηγεσία της Ρουμανίας τον τρόπο κοινής αντίδρασης απέναντι στις ρωσικές προκλήσεις στην Ουκρανία. 

Όπως είπε, το ουκρανικό ζήτημα αφορά όλη τη διεθνή κοινότητα, «διότι καμία αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή πόσο μάλλον από μια χώρα η οποία έχει θέσει το διεθνές δίκαιο στο επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής».

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς αφορά όλους μας, αφορά ιδιαίτερα και τη Ρουμανία, μια χώρα η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία. Αφορά ιδιαίτερα και την πατρίδα μας στο βαθμό που έχουμε πάρα πολλούς ελληνικής καταγωγής συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή, ειδικά στη ζώνη της Μαριούπολης», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συζήτηση που είχε με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στους τρόπους ενίσχυσης και διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Ρουμανία, αλλά και της προώθησης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τα μέλη του Επιμελητηρίου για την αμέριστη στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε όλες τις προσπάθειες εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι η Ρουμανία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του  Ελληνο-Ρουμανικού  Εμπορικού Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Σεφέρης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές των ελληνο-ρουμανικών οικονομικών σχέσεων. 

Πριν από τη συνάντησή του με τους Έλληνες επιχειρηματίες στο Βουκουρέστι, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που αποτελεί το παρεκκλήσιο της Ελληνικής Πρεσβείας. Το εκκλησάκι χρονολογείται από το 1899 και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο της πόλης του Βουκουρεστίου. 

Στην  επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

ΚΥΠΕ

Home