Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μνημόνιο συνεργασία με 9 Δήμους υπέγραψε ο Υπ. Υγείας

Offsite Team -
05.12.2022 - 15:05

Μνημόνιο συνεργασία με 9 Δήμους υπέγραψε ο Υπ. Υγείας

Τι προνοεί

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε τη Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας με εννέα Δήμους της ελεύθερης Κύπρου, για υλοποίηση του Προγράμματος Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας «ΕΞΕΛΙΞΙΣ», με απώτερο στόχο την πρόληψη επιβλαβών συμπεριφορών, την προαγωγή και τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας στην Κοινότητα.

Συγκεκριμένα, το  μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των Δήμων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Στροβόλου, Λακατάμιας, Παραλιμνίου, Ύψωνα και Γεροσκήπου. 

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας υποστηρίζει και συμμετέχει σε προληπτικές δράσεις στην κοινότητα, όπως για ευάλωτες ομάδες νεανικού πληθυσμού, προγραμματισμένες δράσεις σε κατασκηνώσεις, καλοκαιρινά σχολεία, και πολυσύχναστους από νεολαία χώρους, με στόχο την πρόληψη επιβλαβών συμπεριφορών.

Λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας στεγάζονται στα Δημαρχεία και σε συνεργασία με λειτουργούς των Δήμων εφαρμόζουν βιωματικά εργαστήρια, δράσεις πρόληψης και εκστρατείες διαφώτισης, με στόχο την προαγωγή της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν στον γενικό πληθυσμό.

Σε χαιρετισμό του, στην τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, είπε ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο «ανοίγει το δρόμο για δομημένη και μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κάθε συμμετέχοντα, στην υλοποίηση πρακτικών και πρωτοβουλιών, με σκοπό την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας».

Όπως πρόσθεσε, «η στρατηγική σύμπραξη της δημόσιας υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμπίπτει στην ευρύτερη πολιτική της βέλτιστης διακυβέρνησης,  για ενδυνάμωση της Κοινότητας», για να συμπληρώσει πως το Υπουργείο του αναμένει ότι σύντομα θα υπογραφούν και άλλα τέτοια μνημόνια και με άλλους Δήμους και Κοινότητες.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι η υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου αποτελεί έμπρακτη εκδήλωση του ενδιαφέροντος  των τοπικών αρχών, για τη διασφάλιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

«Στο πλαίσιο του Μνημονίου, αναμένεται ανάμεσα σε άλλα, η συνδιοργάνωση κοινών επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης σχετικά με προκλήσεις που απειλούν σήμερα την ψυχική υγεία στην Κοινότητα, μέσω της ουσιαστικής υποστήριξης σε ανθρώπινο δυναμικό από μέρους του Υπουργείου Υγείας και της παροχής υλικοτεχνικής υποδομής από μέρους των Δήμων», είπε.

Αναφερόμενος στην Προληπτική Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας, είπε ότι υποστηρίζεται από εγγεγραμμένους Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε ισχύ, εκπαίδευση και πείρα στον τομέα της συμβουλευτικής, της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Σημείωσε ακόμα ότι η παροχή Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας παρέχεται και στο σχολικό σύστημα, απευθυνόμενο  τόσο σε Δημόσια όσο και Ιδιωτικά σχολεία Μέσης και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, για να συμπληρώσει πως το Προληπτικό Πρόγραμμα στο σχολικό σύστημα έλαβε έγκριση και αδειοδότηση για την υλοποίηση του από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το Μνημόνιο θα σφραγίσει και θα βελτιώσει περαιτέρω τη συνεργασία που έχει καθιερωθεί μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των Δήμων και Κοινοτήτων για την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του θα καταβάλει  κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξει έμπρακτα τη συνεργασία τους.

ΚΥΠΕ

Home