Μόνο μία χαλάρωση Μεγάλο Σάββατο - Τίποτα το Πάσχα (Οι σκέψεις)

Μόνο μία χαλάρωση Μεγάλο Σάββατο - Τίποτα το Πάσχα (Οι σκέψεις)

Κρέμεται από μια κλωστή η επιδημιολογική εικόνα της χώρας - Οι σκέψεις για τις ημέρες του Πάσχα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι ημέρες που διανύουμε αλλά και οι επόμενες που θα έρθουν, αφού οι επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας έχουν πάρει την ανιούσα.

Το Υπουργείο Υγείας χθες (19/4) ανακοίνωσε άλλους τρεις θανάτους και 822 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων έφερε και αύξηση στους νοσηλευόμενους, με τα δημόσια νοσηλευτήρια να ασφυκτιούν. 

Συγκεκριμένα, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 284 ασθενείς, εκ των οποίων οι 68 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ

1

Πάντως, το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των νοσηλευομένων τις επόμενες ημέρες είναι ανοιχτό καθώς αυτή την στιγμή βλέπουμε τα περιστατικά με χρονοκαθυστέρηση δέκα περίπου ημερών ημερών.

Μονοήμερη χαλάρωση το Μεγάλο Σάββατο

Οι οποιεσδήποτε σκέψεις υπήρχαν για χαλαρώσεις, έσβησαν μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Με την κατάσταση να κρέμεται πλέον από μια κλωστή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πάντως σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε πως έχει ήδη αποφασιστεί η παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι και τα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως εάν η κατάσταση ξεφύγει, δεν αποκλείεται η λήψη περαιτέρω μέτρων.

Λόγω όμως του ότι πλησιάζει το Πάσχα και δεδομένου ότι ο εκκλησιασμός το Μεγάλο Σάββατο αρχίζει αργά το βράδυ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθεί η ώρα του κέρφιου.

Όπως τόνισε στην Offsite ο επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, δεν υπάρχει τελική εισήγηση από τα μέλη της ομάδας αλλά «είναι λογικό λόγω της αλλαγής της ημέρας να χρειαστεί μία μικρή παράταση στο κέρφιου, όμως τίποτα δεν είναι τελικό μέχρι να συζητηθεί εντός της ΣΕΕ και αναλόγως των απόψεων να κατατεθεί εισήγηση στον Υπουργό Υγείας».

Απ’ότι φαίνεται όμως, εάν υπάρξει τελικά εισήγηση για παράταση του κέρφιου το Μεγάλο Σάββατο και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα είναι η μοναδική χαλάρωση που θα δοθεί για τις γιορτινές ημέρες. Θυμίζουμε ότι με βάση τα όσα ισχύουν τώρα οι επισκέψεις στα σπίτια είναι έως 4 άτομα συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων τέκνων

Ο δρ Τσιούτης, λόγω και της κρισιμότητας της κατάστασης, επανέλαβε πως ο καθένας μας πρέπει να προσέχει καθώς οι μεταδόσεις συμβαίνουν κυρίως σε κλειστό περιβάλλον, σε μικρές ομάδες, στα σπίτια και σε μικρές συναντήσεις

«Είναι προτιμότερο στη φάση αυτή να έχουμε όσο γίνεται μικρό αριθμό στενών επαφών, να βρισκόμαστε με κόσμο μόνο για τα απολύτως αναγκαία, να βρισκόμαστε με τα άτομα που βρισκόμαστε έτσι και αλλιώς συχνά», ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως «επειδή θα είναι εορτές, να μην επιδιώξουμε να βρισκόμαστε με πολλά διαφορετικά άτομα ή σε μεγάλες ομάδες».

Καταληκτικά ο Επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας, έφερε ως παράδειγμα την περίοδο των Χριστουγέννων όπου η μετάδοση του ιού περιορίστηκε αφού «μειώσαμε τις συναθροίσεις στα σπίτια, επιλέγαμε τις επαφές μας, κάναμε τεστ πριν βρεθούμε με τον κόσμο, και όσοι είχαν συμπτώματα περιορίζονταν στο σπίτι. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και τώρα, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε να εκτεθούμε, να κολλήσουμε και να αναγκαστούμε να περάσουμε τις ημέρες μας περιορισμένοι».

Home