«Να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για μεγάλο σεισμό στην Κύπρο»

«Να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για μεγάλο σεισμό στην Κύπρο»

Όσα δήλωσε στα Digital News ο Αν. Δ/ντης του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης/1-2 μικροί σεισμοί καθημερινά στην Κύπρο

Τη θέση ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχουμε ένα καταστροφικό σεισμό στην Κύπρο καθώς είμαστε σε σεισμογενή περιοχή εξέφρασε ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης κ. Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ήταν καλεσμένος το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεως της Digital Tv και μεταξύ άλλων τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς θα γίνει ένας σεισμός. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Με αφορμή τον νέο σεισμό των 6,3 ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη στην Κρήτη ο κ. Χατζηγεωργίου εξήγησε πως «ο σεισμός οφείλεται στην καταβύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική πλάκα. Ο σεισμός έγινε στο ελληνικό τόξο ενώ υπάρχει και το κυπριακό το οποίο είναι αντίστοιχος μηχανισμός». 

Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ανέφερε πως το σεισμολογικό κέντρο του τμήματος παρακολουθεί τη σεισμικότητα της περιοχής. «Το δίκτυο περιλαμβάνει 13 σεισμογράφους, 11 στο χερσαίο χώρο και 2 υποθαλάσσιους σταθμούς».

Πρόσθεσε πως καθημερινά καταγράφονται 1-2 μικροί σεισμοί 2-3 ρίχτερ στην Κύπρο. 

«Η σεισμικότητα είναι στην περιοχή μας, παρακολουθείται συνεχώς και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μικρούς σεισμούς κυρίως μη αισθητούς για να απελευθερώνεται η ενέργεια». 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Καταληκτικά ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως «η αφρικανική πλάκα περιλαμβάνει όλη την ήπειρο της Αφρικής. Υπάρχει κίνηση προς την ευρωασιατική πλάκα. Εμείς βρισκόμαστε στο ανατολικό τμήμα το οποίο ενδεχομένως να μην έχει τόση κίνηση όσον έχει το κεντρικό και δυτικό μέρος της πλάκας. Γι’αυτό και δεν έχουμε τη συχνότητα των σεισμών που έχει η Ελλάδα». 

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε 

Home