Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέα υπηρεσία ΓεΣΥ: Κατ' οίκον εξέταση

Offsite Team -
31.05.2022 - 06:00

Νέα υπηρεσία ΓεΣΥ: Κατ' οίκον εξέταση

Αλλάζει ο τρόπος που θα πληρώνονται οι γιατροί - Πώς επηρεάζονται οι πολίτες

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

Με την ανανέωση των συμβολαίων των προσωπικών γιατρών και των παιδιάτρων από 1η Ιουνίου 2022, αλλάζει και ο τρόπος αποζημίωσης τους, σημείωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση στην εκπομπή Offsite On Air. 

Aνάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στη νέα υπηρεσία της κατ' οίκον επίσκεψης σε συγκεκριμένη ομάδα ασθενών από προσωπικούς γιατρούς και παιδιάτρους, στο πως σκέφτονται να εφαρμοστεί η εφημέρευση γιατρών σε ανεξάρτητα κέντρα ανά επαρχία και από ποιοι θα μπορούν να τα επισκεφθούν. Επίσης, έκανε αναφορά στο πως θα ασκήσουν πίεση στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών και άλλων ιδιωτικών κλινικών που είναι ήδη εντεταγμένες στο ΓεΣΥ χωρίς το ΤΑΕΠ τους.

Οι αλλαγές στην αποζημίωση των γιατρών επηρεάζει τους πολίτες

Με στόχο την εφαρμογή νέων υπηρεσιών, ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης σε προσωπικούς γιατρούς και παιδιάτρους ο ΟΑΥ προχωρά σε αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης τους από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022. «Δεν θα πληρώνονται άρα μόνο κατά κεφαλή αλλά και με άλλους τρόπους, όπως ήταν και στον αρχικό μας στόχο αλλά δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί στο αρχικό στάδιο του ΓεΣΥ», σημείωσε. Όπως ανέφερε η κα. Καμμίτση αυτή είναι η αρχή. «Μαζί με τις συμβουλές από εμπειρογνώμονες και για άλλα ποιοτικά κριτήρια και δείκτες, σταδιακά θα προστεθούν  περισσότεροι, και θα αμείβονται και με βάση αυτά. Το κομμάτι αμοιβή με βάση δεικτών ποιότητας θα αναπροσαρμόζεται με νέα στοιχεία που θα μπορούν να αντικατοπτρίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι γιατροί εντός του ΓεΣΥ», σημείωσε.

Κατοίκων επίσκεψης σε συγκεκριμένη ομάδα ασθενών

Μια νέα υπηρεσία που θα προσφέρεται από 1η Ιουνίου από τους προσωπικούς γιατρούς και παιδιάτρους, είναι η κατ' οίκον επίσκεψη σε μόνιμα κατακεκλιμένους ασθενείς στο σπίτι.

Επίσης, θα αμείβονται και για την συμπεριφορά τους σε σχέση με τα παραπεμπτικά προς ειδικούς γιατρούς ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις. Την ίδια ώρα, τόνισε πως το ίδιο ισχύει και για τους παιδιάτρους που θα αμείβονται για επίσκεψη σε μόνιμα κατακεκλιμένα παιδιά στο σπίτι ή όταν συνοδεύουν κάποιο παιδί δικαιούχο στο ασθενοφόρο ή στο νοσηλευτήριο. Επίσης, θα αμείβονται και για την συμπεριφορά τους σε σχέση με τα παραπεμπτικά. 

Περιορισμός καταχρήσεων

Το θέμα της αμοιβής των γιατρών με βάση ποιοτικών κριτηρίων συνδέεται και με τις καταχρήσεις, σημείωσε η κα. Καμμίτση, αναφέροντας πως για ποιο σωστή λειτουργία των προσωπικών γιατρών θα μειωθούν και οι καταχρήσεις. Αφορά, σημείωσε και το κομμάτι των πιέσεων και καταχρήσεων από τους δικαιούχους.

Πώς επηρεάζονται οι πολίτες

Κληθείσα να σχολιάσει αν επηρεάζονται οι πολίτες από αυτή την αλλαγή, σημείωσε πως αυτό δεν γίνεται άμεσα. Για παράδειγμα θα του παρέχονται νέες υπηρεσίες, όπως οι κατ' οίκον επισκέψεις σε μόνιμα κατακεκλιμένους που αναφέρθηκαν πριν. Επίσης, η εφαρμογή του ποιοτικού δείκτη επηρεάζει τον τρόπο που λαμβάνουν υπηρεσίες από γιατρούς και τρίτο, σε σχέση με τα παραπεμπτικά, σημείωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να απαιτεί παραπεμπτικά με τον ΟΑΥ να μπορεί να εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις. 

 «Ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται τον προσωπικό του γιατρό, να τον ακούει και να συνειδητοποιήσει ότι ο προσωπικός γιατρός δεν είναι εκεί για να εκδίδει παραπεμπτικά, αλλά για να δώσει ιατρικές υπηρεσίας και να συμβουλεύσει.

Εφημέρευση γιατρών σε ανεξάρτητα κέντρα ανά επαρχία

Πρόκειται για μια μεγάλη υπηρεσία που μελετάται εδώ και καιρό με αρχικό στόχο να εφαρμοστεί από 1η Ιουνίου. Στην αρχή το σκεπτικό ήταν να λειτουργήσει στα πρωτοβάθμια κέντρα του ΟΚΥΠΥ που διαθέτει τους χώρους, την υποδομή και οργάνωση και ο καθένας να κάνει την βάρδια που του αναλογεί, ξεκινώντας πρώτα από τα Σαββατοκύριακα και τις Δημόσιες Αργίες. Υπήρξαν κάποια θέματα με τον ΟΚΥΠΥ και ζητήθηκε και από τον Υπουργό Υγείας να δοθούν ακόμη 15 ημέρες ώστε να ετοιμάσει και ο ΟΚΥΠΥ τις δικές του θέσεις, σημείωσε η κα. Καμμίτση.

Ταυτόχρονα η κα. Καμμίτση σημείωσε ότι ο ΟΑΥ συνεχίζει την διεργασία γύρω από τις δικές τους προτάσεις ώστε να είναι σε ετοιμότητα. Γίνονται σκέψεις για την ύπαρξη σταθερών σημείων, κέντρων ή νοσηλευτηρίων που ο ασθενής κλείνοντας ένα ραντεβού θα μπορεί να επισκεφθεί το κέντρο με όποιον γιατρό είναι μέσα. «Οι εφημερίες είναι για να διευκολύνουν τον κόσμο ωράριο πέραν των ωρών εργασίας», τόνισε.

Με τις πρώτες βοήθειες τους οι εντεταγμένες κλινικές στο ΓεΣΥ αλλιώς 

Περισσότερες από 50 ιδιωτικές κλινικές έιναι εντεταγμένες στο ΓΕΣΥ με μόνο μια από αυτές να διατηρούν Τμήμα Πρώτων Βοηθειών που να είναι συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ.

Σημείωσε πως υπάρχει ένα μορατόριουμ και κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Υγείας να πάρει ο ΟΑΥ το πράσινο φως για να κάνουν την διερεύνηση, να προχωρήσουν σε διαβούλευση με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αυτά που είναι στο ΓΕΣΥ για να μπορούν και τα ΤΑΕΠ τους να ενταχθούν στο σύστημα. «Στόχος είναι να υπάρχει τουλάχιστον 1 ΤΑΕΠ σε κάθε επαρχία για καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου», τόνισε. Oι κλινικές και τα νοσηλευτήρια που σήμερα λειτουργούν τα ΤΑΕΠ εκτός ΓεΣΥ ενώ τα υπόλοιπα τμήματα τους είναι εντός του ΓεΣΥ θα πρέπει να επιλέξουν αν θα τα κλείσουν  εντελώς τα ΤΑΕΠ τους.

Παρακολουθήστε την παρέμβαση της κας. Καμμίτση:

Home