Νέες ειδικότητες στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση

Νέες ειδικότητες στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση

Αν αγάπησες και πόνεσες...
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠ, δημιουργούνται τέσσερις νέες ειδικότητες

Την ανάπτυξη και ενίσχυση της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων αποφάσισε σε σημερινή συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, δημιουργούνται τέσσερις νέες ειδικότητες: 1) της Αισθητικής, 2) των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, 3) της Οινοποιίας και 4) της Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας, ενώ θα ενισχυθεί και η ειδικότητα της Κομμωτικής.

 

«Με την απόφαση αυτή επιδιώκεται η καλύτερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις υφιστάμενες, αλλά και τις μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας της Κύπρου, δίνοντας στους απόφοιτους και απόφοιτες της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης, αλλά και περισσότερες δυνατότητες συνέχισης των σπουδών τους σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», αναφέρεται.

 

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων για τις νέες ειδικότητες βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται ότι οι ειδικότητες αυτές θα προσφέρονται στους μαθητές και μαθήτριες της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από τη νέα σχολική χρονιά.  

Παράλληλα, το Υπουργικό αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας τη μετονομασία του Γυμνασίου Ομόδους σε Γυμνάσιο και Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ομόδους, όπως και την εισαγωγή και λειτουργία των ειδικοτήτων της «Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας» και «Οινοποιίας» στο πρόγραμμα του Γυμνασίου.  

Η απόφαση αυτή, αναφέρεται, εμπίπτει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης που στόχο έχει τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τη στήριξη των μη αστικών περιοχών, μέσα από τη δημιουργία συνθηκών για αύξηση της πρόσβασης στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και για παραμονή των νέων στην περιοχή καταγωγής τους.  

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ειδικότητες της «Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας» και «Οινοποιίας» θα λειτουργήσουν από τη σχολική χρονιά 2019-2020, στις εγκαταστάσεις του εξατάξιου Γυμνασίου Ομόδους, το οποίο θα αποτελεί πλέον μεικτό σχολείο, προσφέροντας προγράμματα Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. 

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι, μέσα από ειδικό πρόγραμμα, θα αξιοποιηθούν και τα οινοποιεία και τυροκομεία που βρίσκονται στην περιοχή Ομόδους, για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των προγραμμάτων Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Home