Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέες σχέσεις μετά το διαζύγιο – Τι λέμε στα παιδιά μας(Συμβουλές)

Της Μικαέλλας Μέσσιου
- 24.01.2021

Νέες σχέσεις μετά το διαζύγιο – Τι λέμε στα παιδιά μας(Συμβουλές)

Thumbnail
Η ψυχολόγος, Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνιδου δίνει τις απαραίτητες συμβουλές

Της Μικαέλλας Μέσσιου

Στις μέρες βλέπουμε αρκετούς γονείς οι οποίοι μετά από ένα διαζύγιο είναι μόνοι και αποφεύγουν να κάνουν μία νέα σχέση, είτε γιατί φοβούνται για το τι θα πουν  οι άλλοι, είτε επειδή σκέφτονται το παιδί τους.

>>>>>Διαβάστε επίσης: Εφηβεία, ερωτική απογοήτευση & κατάθλιψη - Συμβουλές από Ψυχολόγο

Προκειμένου να βοηθηθούν οι γονείς και να προχωρήσουν στην ζωή τους η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με την Ψυχολόγο Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνιδου, η οποία δίνει συμβουλές και απαντήσεις σε όσα βασανίζουν τους χωρισμένους γονείς.

Σε ερώτηση για το πως μπορεί κάποιος να πει στο νέο σύντροφο ότι έχει παιδί από προηγούμενο γάμο/σχέση, η Δρ Θεοδοσίου-Τρυφωνιδου μας ανέφερε πως μετά από ένα διαζύγιο ο κάθε άνθρωπος ανασυγκροτείται περνώντας μέσα από μια σειρά φάσεων.  Δηλαδή, ο καθένας έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και μπορεί να ανακάμπτει αργά ή γρήγορα. Ιδιαίτερα όσοι αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη μπορούν να δουν και να αντιληφθούν την αλλαγή τους.

Αφού λοιπόν ξεπερασθεί ο χωρισμός, όπως είπε η Δρ Θεοδοσίου-Τρυφωνιδου, μπορεί κανείς να νιώσει έτοιμος να γνωρίσει κάποιο άλλο πρόσωπο και να προχωρήσει τη ζωή του. 

>>> Όλη η σημερινή επικαιρότητα <<<

«Η διαδικασία γνωριμίας με ένα νέο πρόσωπο περνάει κι αυτή μέσα από στάδια, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να περνάει»

Άρα, σύμφωνα με την Δρ Θεοδοσίου-Τρυφωνιδου, εναπόκειται στον καθένα ανάλογα με τον προσωπικό του κώδικα αξιών, την ιδιοσυγκρασία του, τα βιώματα του πώς θα κάνει την επιλογή του. 

kid

Σημαντική η γνώση για την ύπαρξη παιδιού

Σύμφωνα με την Δρ Θεοδοσίου-Τρυφωνιδου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο νέος/νέα σύντροφος το αν έχει ο/η σύντροφος παιδιά, διότι η απόκρυψη προσωπικών πληροφοριών δεν είναι μια πρακτική που βοηθά καταρχήν στη δόμηση μιας υγιούς σχέσης και χρειάζεται να γνωρίζει ο νέος/α σύντροφος από την αρχή της γνωριμίας για την ύπαρξη παιδιών.

Πως συστήνω το παιδί μου στο νέο σύντροφο

Σημαντικό προτού μπει κανείς στην διαδικασία να συστήσει τον/την νέο/α σύντροφο στα παιδιά του να αναλογιστεί την φάση της σχέσης. Χρειάζεται δηλαδή η σχέση να είναι σε μια ώριμη φάση. Από εκει και πέρα είναι πολύ σημαντικό να συνυπολογίσει κανείς και την ψυχολογική ετοιμότητα του παιδιού, την ηλικία του και την τρέχουσα κατάσταση στη ζωή του. 

>>> Ροή Ειδήσεων Offsite <<<

Όπως είπε στην ιστοσελίδα μας η Δρ Θεοδοσίου-Τρυφωνιδου, ο γονιός μπορεί να πει στο παιδί πως έχει  γνωρίσει κάποιον πολύ σημαντικό για εκείνον άνθρωπο, χωρίς όμως να προχωρήσει αμέσως σε πολλές λεπτομέρειες. 

«Τα παιδιά δεν υπάρχει λόγος να έχουν ανοιχτό παράθυρο στην ιδιωτική ζωή των γονιών τους. Τα βάζουμε μόνο σε εκείνο το κομμάτι που τα περιλαμβάνει και τα αφορά»

Όταν θα υπάρξει ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί συναισθηματική άνεση και ασφάλεια, είναι ο σωστότερος χρόνος για να ειπωθούν περισσότερα, δήλωσε η Δρ Θεοδοσίου-Τρυφωνιδου. 

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Βέβαια, όπως είπε η σχέση μεταξύ γονιού και παιδιού είναι μια σχέση ζωντανή, που αλλάζει και βελτιώνεται με τον καιρό και δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης, οπότε δεν μπορούμε να πούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε αλλαγή που προκύπτει στη ζωή των γονιών πρέπει να συζητιέται, να προετοιμάζεται και να είναι σταδιακή. Όσον αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να το πούμε, επίσης δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης. Το ιδανικότερο θα ήταν να συμβουλευθείτε έναν Συμβουλευτικό ψυχολόγο για να σας δώσει κατευθύνσεις με βάση τα δικά σας δεδομένα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

arnitikes-simperifores

Αρνητικές συμπεριφορές

Αρνούμενα να δουν και να αναγνωρίσουν τον καινούργιο ή την καινούργια σύντροφο, τα παιδιά έχουν πολλές φορές μια συμπεριφορά επιθετική ή μελαγχολική. Συνήθως οι αρνητικές συμπεριφορές, όπως μας εξήγησε είναι μέσο για να δείξουν πως έχουν θέση στην οικογένεια και πως δεν θα αφήσουν κανέναν να τους πάρει αυτό το ρόλο. Επιπλέον σημαντικό ρόλο στο πώς θα αντιμετωπίσει την σχέση σας, παίζει και η ηλικία του παιδιού. 

«Τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο δεκτικά, αντίθετα με τους εφήβους, που μέσα από τη θέση της παντοδυναμίας τους νιώθουν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και αντιδρούν πολύ πιο απόλυτα και επιθετικά»

Καταληκτικά, ανέφερε πως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η ποιοτική σχέση γονιού παιδιού σε οτιδήποτε, εκεί χρειάζεται να επενδύσουν οι γονείς. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η ενσυνειδήτοτητα των συντρόφων και η ωριμότητα τους να αντιμετωπίσουν ισορροπημένα και υπεύθυνα την κατάσταση.

>>>> DigitalTv – Τώρα και σε app για Android & iOS  <<<<

Συμβουλές προς αυτούς τους γονείς που θέλουν να φτιάξουν ξανά τις ζωές τους αλλά φοβούνται:

  1. Δώστε χρόνο
  2. Λάβετε υπόψη τα συναισθήματα του παιδιού
  3. Εξετάστε τις ανάγκες του παιδιού σας για ασφάλεια και διαβεβαίωση
  4. Συζητήστε μαζί του
  5. Βεβαιωθείτε για τα δικά σας συναισθήματα απέναντι σε ενδεχόμενο νέο/νεα σύντροφο
Home