Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νουρής: Θέλει Frontex στην Τουρκία για να σταματήσει μετανάστες

Offsite Team -
05.04.2022 - 13:55

Νουρής: Θέλει Frontex στην Τουρκία για να σταματήσει μετανάστες

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών για το μεταναστευτικό

Η Κύπρος είναι μια χώρα που διακρίνεται για τη φιλοξενία της και οι έχοντες ανάγκη, ανεξαρτήτως εθνικότητας, μπορούν να τη βρουν στη δική μας χώρα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής. Σημείωσε δε ότι η μικρή Κύπρος δεν μπορεί να σηκώσει τους μεγάλους αυτούς αριθμούς, και όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται, θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες τους για να μπορέσουμε, όπως είπε, «να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτούς τους έχοντες πραγματικά ανάγκη».

 Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και αντιπροσωπεία του κόμματος, στο πλαίσιο κύκλου επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για ενημέρωση σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Νουρής είπε ότι έχει επεξηγήσει «σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τη διάσταση του προβλήματος και κυρίως τη μεγάλη επιδείνωση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας με τη ραγδαία αύξηση και τη συνεχή και συστηματική διέλευση από την πράσινη γραμμή μεγάλου αριθμού μεταναστών, όλων προερχόμενων από την Τουρκία και στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλων προερχόμενων σχεδόν από την υποσαχάρια Αφρική».

Είναι γνωστές οι ενέργειες, είπε και ενημέρωσε ότι «έχουν γίνει και τα ανάλογα διαβήματα και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πρόσθεσε ότι έχουν αναλύσει και συζητήσει κατά τη συνάντηση «τις διαδικασίες που το Υπουργείο Εσωτερικών ακολουθεί και οι άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, εστιάζοντας στα άλλα μεγάλα θέματα, που είναι και οι μεγάλοι μας στόχοι, για τον περιορισμό του αριθμού των παράτυπων μεταναστών».

Αναφερόμενος στους στόχους είπε ότι πρώτον είναι το θέμα της μεγιστοποίησης των επιστροφών σε μια σειρά από χώρες και δεύτερο το θέμα της επιτήρησης της πράσινης γραμμής, κάτι που, όπως τόνισε, «για το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση είναι επάναγκες να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να σταματήσει αυτή η τεράστια αύξηση του αριθμού».

Τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν στα θέματα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, πρόσθεσε ο κ. Νουρής, «τις αποδίδουμε στον μεγάλο όγκο των μεταναστών, αφού δυστυχώς συνεχίζουμε να καταγράφουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε για 5ο συνεχή χρόνο, η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών κατ΄ αναλογία πληθυσμού».

«Είναι κάτι το οποίο θέλουμε σύντομα να το περιορίσουμε», υπογράμμισε ο Υπουργός, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία πέτυχε να μειώσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές μέσα σε μόλις μία χρονιά.

Κάτι αντίστοιχο, υποστήριξε, «θα θέλαμε να συμβαίνει και στη δική μας χώρα για να μπορούμε να διαχειριστούμε αυτούς τους ανθρώπους, τους πραγματικά έχοντες ανάγκη, με τον ενδεδειγμένο τρόπο, με τον τρόπο που εμείς ξέρουμε, όπως για παράδειγμα πράττουμε αυτή τη στιγμή με τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας».

Μιλώντας για τους Ουκρανούς είπε ότι «αποτελούν μεν ένα πρόσθετο θέμα όσον αφορά τη διαχείριση εξαιτίας του γεγονότος ότι ήδη έχουμε ένα μεγάλο μεταναστευτικό βάρος, αλλά υπάρχει σαφής διάκριση από την άποψη ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες, έχουν εκδιωχθεί με τη βία από την χώρα τους εξαιτίας της ρωσικής εισβολής». Πρόσθεσε ότι είναι διαφορετικός ο τρόπος αντιμετώπισης των προσφύγων γενικά σε σχέση με τους οικονομικούς μετανάστες.

«Έχουμε πει ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που διακρίνεται για τη φιλοξενία της», είπε.  Διευκρίνισε ότι «οι έχοντες ανάγκη, ανεξαρτήτως εθνικότητας, μπορούν να τη βρουν στη δική μας χώρα, αλλά εκείνοι οι οποίο έρχονται στη χώρα μας απλά για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον, δυστυχώς η μικρή αυτή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει αυτούς τους αριθμούς και όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται θα  πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες τους για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτούς τους έχοντες πραγματικά ανάγκη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο αριθμός των νέων αιτήσεων ασύλου είναι 5000 από τον Ιανουάριο του 2022 και κατά πόσο ελπίζουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) να συμβάλει στην επιτήρηση της πράσινης γραμμής, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι αριθμοί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους  είναι όντος εξαιρετικά επιβαρυντικοί, λέγοντας ότι έχουν υποβάλει αίτηση 5000 σχεδόν άτομα, που είναι οι νεοαφιχθέντες.

«Δεν διεκδικούμε καν ο FRONTEX να είναι παρόν στην πράσινη γραμμή» τόνισε και εξήγησε ότι δεν είναι στους όρους εντολής του να επιτηρεί γραμμή κατάπαυσης του πυρός, αλλά τα εξωτερικά σύνορα.

Σημείωσε ότι είναι συγκεκριμένο το αίτημα προς την FRONTEX. «Τη θέλουμε για να επιτηρεί τα νότια τουρκικά παράλια, κυρίως το λιμάνι Μερσίνας και Αττάλειας, από όπου εκπορεύονται οι παράτυπες ροές και βεβαίως το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που έχουμε διεκδικήσει την παρουσία λειτουργών του FRONTEX, ώστε να ελέγχουν τις πτήσεις προς τα κατεχόμενα».

Επανέλαβε ότι και μέσω του εγγράφου που απεστάλη την περασμένη βδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεικνύεται περίτρανα ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αφιχθέντων από την Αφρική, μέσω Κωνσταντινούπολης, φτάνει στο αεροδρόμιο της Τύμπου». «Επομένως ζητούμε από την ΕΕ να διεκδικήσει από την Τρουκία παρουσία του FRONTEX για να ελέγχονται οι πτήσεις προς τα κατεχόμενα, ώστε να σταματήσει αυτή η ροή των παράτυπων μεταναστών προς τα κατεχόμενα και στη συνέχεια προς τις ελεύθερες περιοχές», συμπλήρωσε.

Στις δικές του δηλώσεις ο Προέδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Θεοπέμπτου, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την εκτενή ενημέρωση σε ό,τι αφορά στο θέμα των μεταναστών, είπε ότι δόθηκαν κατά τη συνάντηση αριθμοί και στοιχεία, ενώ επεξηγήθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τη δυσκολία υλοποίησης των επιστροφών των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους.

Συζητήθηκαν είπε τα σημεία εισόδου των μεταναστών και το πρόβλημα της διαχείρισης του μεγάλου αριθμού, υποστηρίζοντας πως η ΕΕ πρέπει να επέμβει να βοηθήσει, ιδιαίτερα όσον αφορά στις επιστροφές.

Σημείωσε δε ότι υπάρχει και η ηθική υποχρέωση να συμπεριφερόμαστε σωστά στους ανθρώπους αυτούς και να δείχνουμε την ευαισθησία μας. 

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Offsite Team -
28.06.2022 - 15:40

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Δόθηκαν στοιχεία για 2021 και 2022 στην Βουλή - Σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες

Τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εντοπιστεί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς και ο κίνδυνος τους για μετάδοση των ασθενειών αυτών στην κυπριακή κοινωνία, ήταν το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό. Σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όπως το AIDS, η Ηπατίτιδα Β΄και Γ΄ καθώς και η σύφιλη έχουν εντοπιστεί σε κέντρα μεταναστών με τους Βουλευτές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι ασθένειες αυτές μεταδοθούν στον γηγενή πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Καίγονται χωράφια έξω από το Πουρνάρα (ΦΩΤΟ) 

Στην Επιτροπή ακούστηκαν επίσης και άλλες καταγγελίες για την περιοχή της Σολιάς, η οποία όπως τονίζουν οι αρμόδιοι της περιοχής, έχει κατακλυστεί από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν εντός της Επιτροπής από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, το 2021 εξετάστηκαν 11.181 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 109 περιστατικά AIDS, 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 53 περιστατικά σύφιλης και 11 περιστατικά με ενεργό φυματίωση.

Όπως ανέφερε επίσης, το 2022 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 9 χιλιάδες μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 76 περιστατικά με AIDS, 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 31 περιστατικά σύφιλης και 20 με ενεργό φυματίωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως το πρώτο που έχει διαπιστωθεί είναι πως δεν υπάρχει η σωστή συνεννόηση στο θέμα του μεταναστευτικού από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι έξι, και πρόσθεσε πως ζήτησε από τους αρμόδιους να αντιληφθούν ότι σε μια Κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική γραμμή. «Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει σε πρωτοφανή επίπεδα ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει να είναι κανονική εισβολή, καθώς η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το μεταναστευτικό και ακόμη ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνίες», είπε.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόβλημα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στην κοινότητα και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της υγείας στο μεταναστευτικό, «έχουμε ξεπεράσει σε εμβόλια και εξετάσεις το 1 εκατομμύριο ευρώ σε λιγότερο από 12 μήνες και αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσό και τις όποιες έκτακτες περιπτώσεις είτε από το Πουρνάρα είτε με τα καθημερινά περιστατικά στα νοσοκομεία, τα ποσά είναι τρομακτικά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει πως τα όσα αναφέρουν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που «υποτίθεται», όπως είπε, «θα έπρεπε να ήταν αντιπολίτευση», η γραμμή και το πρόβλημα ξεκινά από τη διαχείριση της Ευρώπης και τα όσα μεταφέρονται εντέχνως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τον τρόπο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσα χρόνια το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν είναι ξεχωριστή οντότητα το Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών. «Εκπροσωπούν μια Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Διαβάστε επίσης: Έφυγαν από Πουρνάρα και ζούσαν στην αποβάθρα στον Μόλο Λεμεσού

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως σήμερα διαφάνηκε το σημαντικό θέμα σε σχέση με τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως το AIDS, ηπατίτιδα Β΄, Γ΄, σύφιλη και η φυματίωση. «Είμαστε στα προεόρτια καθώς αυτές οι ασθένειες σε βάθος χρόνου θα έχουν αποτύπωση στο γηγενή πληθυσμό και ήδη έχει καταγγελθεί στην Επιτροπή ότι γίνεται σωματεμπόριο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ασθενειών είναι άμεσος και καταφανής», είπε.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες εργάζονται σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητών (delivery), και συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει να λάβει πρόνοια πως όσοι εργάζονται σε αυτό το τομέα θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας. Ανέφερε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πολλοί από τους αλλοδαπούς αυτούς δεν είναι συνεργάσιμοι και όταν διαγνωστούν με ασθένειες δεν επανέρχονται για επανεξέταση και παρά το ότι είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Ο κ. Κουλίας χαιρέτισε τη στάση του Υπουργείου Υγείας και του κράτους, που φροντίζουν παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο από γονείς μετανάστες, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέχοντας την ίδια περίθαλψη με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εκτός από το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών που μεταφέρονται στην κοινότητα, προέβη σε καταγγελίες που έχουν ακουστεί εντός της Επιτροπής για τους μετανάστες στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Σολιάς, είπε πως αυτό το διάστημα η περιοχή «βουλιάζει» από την παρουσία των άτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου. Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες πως αιτητές ασύλου, ενοικιάζουν σπίτι 3 άτομα και διαμένουν σε αυτό 20 και 30 άτομα.

Ο κ. Τρυφωνίδης μετέφερε καταγγελία του Κοινοτάρχη Κακοπετριάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης νόμιμου Πρακτορείου Στοιχημάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Κοινοτάρχης σε απόδειξη Τράπεζας ενός αιτητή ασύλου, διαπίστωσε πως ο αιτητής αυτός είχε στον λογαριασμό του 65 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μελετιές: Αύξηση κοκαΐνης 5.700% στην περιοχή λόγω Πουρνάρα

Η πιο σοβαρή καταγγελία που μετέφερε ο κ. Τρυφωνίδης αφορούσε άνδρα, ο οποίος ευρισκόμενος σε υπεραγορά στην περιοχή Σολιάς, φέρεται να έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε μαθήτριες. «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σολιάς δεν μπορούν τα παιδιά και οι μαθήτριες να κυκλοφορήσουν και να βγουν μια βόλτα, και δεν μπορούν χρησιμοποιοήσουν τα γήπεδα και άλλους χώρους γιατί χρησιμοποιούνται από τους αιτητές ασύλου που έχουν κατακλύσει την περιοχή», είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη στην αστυνομική διεύθυνση Μόρφου για ενίσχυση ώστε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας να αναλαμβάνει δέσμευση να μεταφέρει το μήνυμα για άμεση ενίσχυση.

ΚΥΠΕ

Home