Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο απολογισμός της πανδημίας στην Κύπρο το 2020

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 02.01.2021

Ο απολογισμός της πανδημίας στην Κύπρο το 2020

Thumbnail

 

Από τα πρώτα κρούσματα και το γενικό lockdown, στα τριψήφια νούμερα Δεκεμβρίου - Όλα όσα συνέβησαν τη χρονιά που μας πέρασε 

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

2020 … Η χρονιά της πανδημίας! Η χρονιά που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες όλων μας. Κανείς δεν φανταζόταν στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, τι θα επιφύλασσε το 2020 σε όλο τον κόσμο. 

Τέλη Δεκεμβρίου του 2019, εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, μιας ιογενούς πνευμονίας, που κανείς δε γνώριζε τι ήταν, ούτε και από πού προήλθε. Οι ειδήσεις που έφθαναν τότε στον υπόλοιπο κόσμο, δεν προμήνυαν το τι θα ακολουθούσε και πόσο θα άλλαζε η καθημερινότητα ολόκληρης της ανθρωπότητας σε διάστημα μερικών μηνών.

Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν στην Κύπρο 22,651 κρούσματα ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο covid-19 ανέρχεται σε 125, εκ των οποίων οι 83 είναι άντρες (67%) και οι 42 γυναίκες (37%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 80 έτη.

Στην Κύπρο ο κορωνοϊός

Δευτέρα, 9 Μαρτίου ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, τα οποία αφορούσαν δύο άνδρες, 25 ετών και 64 ετών οι οποίοι αφίχθησαν από το εξωτερικό. Ο 25χρονος έφθασε στο νησί από το Μιλάνο στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ ο 64χρονος, γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ήρθε από την Αγγλία στις 3 Μαρτίου. 

Από τις πρώτες ημέρες, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου αποφασίστηκε όπως οριστεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, στο οποίο θα νοσηλεύονταν ασθενείς με κορωνοϊό. 

1

Μετά και τον εντοπισμό των στενών επαφών των δύο κρουσμάτων, ο κορωνοϊός ξεκίνησε να εξαπλώνεται στο νησί.

Στις 11 Μαρτίου ο Υπουργός Υγείας εξέδωσε το πρώτο διάταγμα, με το οποίο απαγόρευε μέχρι και την 31η Μαρτίου τη συγκέντρωση πέραν των 75 ατόμων σε θέατρα, σινεμά, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παγωταρίες και αίθουσες εκδηλώσεων. 

Μετά τον Υπουργό Υγείας, ακολούθησε διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 13 Μαρτίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα τα οποία αφορούσαν τα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αναστάληκε και η λειτουργία των σχολείων με τους μαθητές να συνεχίζουν εξ’αποστάσεως την εκπαίδευσή τους. 

Η επιβολή αυστηρότερων μέτρων ήταν μονόδρομος. 21 Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών με το οποίο απαγορεύονταν οι πτήσεις στα αεροδρόμια για 14 ημέρες. 

Πρώτος θάνατος και lockdown

Την 21η Μαρτίου ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Και ενώ τα μέτρα βρίσκονταν σε ισχύ, ξεκίνησαν να φθάνουν στα αεροδρόμια της Κύπρου πτήσεις, για επαναπατρισμό όσων είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό. 

Δευτέρα 23 Μαρτίου. Με διάγγελμά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε γενικό lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας. 

2

Λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν αυστηρότερα μέτρα. Οι πολίτες μπορούσαν να διακινούνται μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή SMS, ενώ απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις σε οικίες. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ίσχυε από τις 21:00 μέχρι και τις 06:00. 

Τα αυστηρά μέτρα που βρίσκονταν σε ισχύ, έπαιρναν παράταση.

Το ξεκλείδωμα 

Στις 4 Μαΐου, η Κύπρος εισέρχεται στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, με τους πολίτες δειλά δειλά να προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα που είχαν πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού.

21η Μαΐου. Η Κύπρος ξεκλειδώνει. Την συγκεκριμένη ημέρα, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας, μόνο 1 κρούσμα κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 21 Μαΐου είχαν διαγνωστεί 923 άτομα με την νόσο COVID-19, 24 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους, τα 17 εκ των οποίων από την νόσο.

Και μετά … ύφεση

Η καλή επιδημιολογική εικόνα που ακολούθησε τους καλοκαιρινούς μήνες, έφερε την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. 

Ακολούθησε ένα καλοκαίρι όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μηδαμινός ή μικρός. 

Αναζωπύρωση και δεύτερο κύμα

Αρχές Οκτωβρίου η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως εφαρμοστούν μέτρα στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που εντοπίστηκαν.

Η καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, χάθηκε. Οι δείκτες «κτύπησαν» κόκκινο. 12 Οκτωβρίου αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. 

Δέκα ημέρες αργότερα, ενισχύθηκαν τα μέτρα, με την Λεμεσό και την Πάφο να «κλειδώνονται». Το τοπικό lockdown στις δύο επαρχίες, έφερε αντιδράσεις καθώς εκτός από τους χώρους εστίασης που ήταν κλειστοί και την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, απαγορεύτηκε επίσης η διεύλευση από και προς τις δυο επαρχίες με την Αστυνομία να στήνει μπλόκα. 

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, μετά από σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε όπως απαγορευτεί η κυκλοφορία από τις 21:00 μέχρι και τις 5 το πρωί ενώ παράλληλα οι χώροι εστίασης λειτουργούσαν μέχρι τις 19:00. 

Όλα τα δεδομένα οδηγούσαν σε αυστηροποίηση των μέτρων. Ο Υπουργός Υγείας στις 9 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε νέα μέτρα τα οποία θα ίσχυαν μέχρι και την τελευταία ημέρα του 2020. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, των χώρων εστίασης, ενώ οι μαθητές των Λυκείων θα συνέχιζαν την εκπαίδευση εξ αποστάσεως. 

Παράταση πήραν τα μέτρα που αφορούσαν την απαγόρευση διακίνησης ενώ ο αριθμός των συναθροίσεων παρέμεινε στα 10 άτομα ανά οικία. 

Τελευταίες ημέρες του χρόνου, και ενώ ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε ότι είναι ο χειρότερος, μέχρι στιγμής, μήνας της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας αυστηροποίησε τα μέτρα, με εξαίρεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

3

Δεκέμβριος, ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τον Δεκέμβριο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. 

Ο αριθμός των θανάτων κατά τον μήνα Δεκέμβριο είναι κατά 117% μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων για ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο (ν=35, 24%).

Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν συνολικά 84 θάνατοι. 

26η Δεκεμβρίου - ημέρα ορόσημο

Ως η σπουδαιότερη ημέρα από την αρχή της πανδημίας στην Κύπρο χαρακτηρίστηκε η 26η Δεκεμβρίου καθώς έφθασαν οι πρώτες δόσεις των εμβολίων της Pfizer.

Συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου παρέλαβαν 9750 δόσεις εμβολιών. Την επόμενη ημέρα, ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Αναφοράς και σε οίκους ευγηρίας

4

Ακολούθησε ο εμβολιασμός του Προέδρου της Δημοκρατίας την Δευτέρα, ενώ την Τρίτη εμβολιάστηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. 

Την Τρίτη η Κύπρος παρέλαβε και την δεύτερη παρτίδα των εμβολίων. Συνολικά έφθασαν στο νησί άλλες 6825 δόσεις, με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται βάσει πλάνου που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Υγείας. 

Η ευχή για το 2021

Η νέα χρονιά είναι ήδη εδώ και όλοι κάναμε την ίδια ευχή. Να έχουμε πρώτα από όλα υγεία, και σύντομα να είμαστε «ελεύθεροι» και να επιστρέψουμε στην προ-κορωνοϊού καθημερινότητά μας. Να ζήσουμε χωρίς περιορισμούς, χωρίς την υποχρεωτική χρήση μάσκας, να αγκαλιάσουμε και να φιλήσουμε ξανά τα οικεία μας πρόσωπα... 

Home