Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Μάης «έκαψε» την Κύπρο - Η μεγάλη απειλή πυρκαγιών (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 31.05.2020

Ο Μάης «έκαψε» την Κύπρο - Η μεγάλη απειλή πυρκαγιών (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Thumbnail
Ο ρόλος Πυροσβεστικής και Τμήματος Δασών - Δηλώσεις

Kαμπανάκι κινδύνου ηχεί για τις πυρκαγιές. Πολύ δύσκολο προμηνύεται το φετινό καλοκαίρι αφού τα μηνύματα που στάλησαν τον Μάϊο δεν είναι καθόλου μα καθόλου ικανοποιητικά. Από την 1η Μαϊου, ημερομηνία που άρχισε η «καυτή» περίοδος για τις πυρκαγιές μέχρι την 26η Μαϊου που εξασφαλίστηκε καταμέτρηση, καταγράφηκαν 476 πυρκαγιές εκ των οποίων οι 450 είναι πυρκαγιές υπαίθρου. Ωστόσο, εάν συνυπολογίσουμε όλες τις μορφές εκδήλωσης φωτιάς, τον Μάϊο είχαμε 590 πυρκαγιές εκ των οποίων οι 390 εκδηλώθηκαν στην ύπαιθρο.

Τι φταίει

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής αναλύοντας τα δεδομένα τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο κ. Κεττής τόνισε ότι υπάρχουν δύο είδη ανθρώπινης δραστηριότητας όπως είναι: Πρώτο: Oι κινήσεις αμέλειας και απερισκεψίας. Δεύτερο: Kακόβουλες και εμπρηστικές ενέργειες.

Ο κ. Κεττής ανέφερε ακόμα ότι για την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν «τυχαίες πυρκαγιές» επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες πυρκαγιές οφείλονταν στον ανθρώπινο παράγοντα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Υπηρεσίας, για να επισυμβεί μια «τυχαία» πυρκαγιά θα πρέπει να υπάρξουν ένα σωρό ιδιάζουσες συνθήκες. Επίσης, τα δεδομένα πρέπει να είναι ευνοϊκά για τέτοια πυρκαγιά. Χαρακτηριστικά, ο κ. Κεττής τόνισε: «ούτε οι σφοδροί άνεμοι δημιουργούν τις πυρκαγιές απλά τις ευνοούν, ούτε οι θερμοκρασίες δημιουργούν τις πυρκαγιές απλά τις ευνοούν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «χρειάζεται η σπίθα, για να δημιουργηθεί μια πυρκαγιά, και από εκεί και πέρα βοηθούν και οι παράγοντες του ανέμου και της θερμοκρασίας». «Για να δημιουργηθεί η σπίθα σημαίνει ότι υπάρχει μια ανθρώπινη δραστηριότητα. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι 

  • Ένα αποτσίγαρο.
  • Σκόπιμη καύση, 
  • Σκουπίδια, 
  • Χρήση εργαλείων κοπής μετάλλων ή 
  • Παρασκευή φαγητού σε εκδρομικούς χώρους ή 
  • Μηχανές καύσης που ήταν στην ύπαιθρο και 
  • Το σύστημα καυσαερίων εκπέμπει προς ξηρά χόρτα

Aύξηση περιπολιών 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με το Αρχηγείο Αστυνομίας και χαρακτηριστικά οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη με τον διευθυντή της Πυροσβεστικής Πολύβιο Χατζηβασιλείου είναι καθημερινές. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Αρχηγός ζήτησε την αύξηση περιπολιών για πάταξη των πυρκαγιών. 

ΦΩΤΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, «γίνεται σχεδιασμός σε συνεργασία και συντονισμό με όλες τις υπηρεσίες καταστολής, όπως το Τμήμα Δασών, το Ταμείο θήρας, την Πολιτική Άμυνα, την Αστυνομία, οργανωμένα εθελοντικά σύνολα, τα οποία μπορεί να συνεργαστούν μαζί μας».

«Έχουμε», είπε, «επανδρώσει εδώ και αρκετό καιρό όλους τους σταθμούς υπαίθρου, έχουμε στελεχώσει τα παρατηρητήρια, έχουμε αναπροσαρμόσει τα παρατηρητήρια μαζί με το Τμήμα Δασών και καλύπτουμε μια ολική έκταση οπτική και στην ύπαιθρο και στα δάση». Παράλληλα, ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά περιπολίες σε ώρες αιχμής, ενώ υπάρχει και πρόγραμμα από τα έμφορτα αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, ώστε να γίνονται και εναέριες περιπολίες. 

Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα στη διάθεση της Πυροσβεστικής, βρίσκονται και τα δυο ρωσικά ελικόπτερα Kamov τα οποία αποκτήθηκαν με σύμβαση ενός συν ενός έτους και ήδη άρχισαν πτήσεις.

Ο Μάϊος του 2019 έκλεισε  με ένα σύνολο 693 πυρκαγιών, αγροτικών και αστικών. Οι αγροτικές πυρκαγιές ανέρχονταν συνολικά στα 461 και οι αστικές πυρκαγιές στις 232 για τον Μάιο του 2019.  

Ο ρόλος του Τμήματος Δασών

Δραστικός είναι ο ρόλος του Τμήματος Δασών αφού ξεσπούν πολλές δασικές πυρκαγιές. Τον φετινό Μάϊο εκδηλώθηκαν 13 πυρκαγιές εν σύγκριση με 19 που είναι ο Μέσος Όρος της πενταετίας 2015-2019. Πέρσι σημειώθηκαν 07 δασικές πυρκαγιές.

Παράλληλα, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στη Ζώνη του Τμήματος Δασών που χαρακτηρίζονται ως γεωργικές (δηλαδή δεν εκδηλώθηκαν σε δάση). Ο Μέσος Όρος των πυρκαγιών αυτών την πενταετία 2015-2019 ηταν 19. Μέχρι σήμερα το 2020 είχαμε 23 και την περσινή σεζόν 20.

Αναλύοντας τα νούμερα, ο διευθυντής του Τμήματος Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι παρατηρούμε δράση και έξαρση των πυρκαγιών αλλά κοιτάζοντας τον Μέσο Όρο βλέπουμε ότι είμαστε σε καλά επίπεδα. Ο κ. Αλεξάνδρου εξήγησε ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται συνήθως στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες,π.χ. στις 06 Μαϊου είχαμε 44 βαθμούς  και όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι π.χ. στις 13 Μαϊου υπήρχαν δυνατοί άνεμοι. Όπως είδατε, χθες Σάββατο με τη θερμοκρασία κοντά στους 30 βαθμούς δεν υπήρχε έξαρση πυρκαγιών.

 

Αεροπλάνα: «Η γροθιά στις πυρκαγιές»

Ο κ. Αλεξάνδρου ρωτηθηκε για την ενίσχυση του Τμήματος Δασών με τα δυο ρωσικά Kamov και τα δυο ισπανικά αεροπλάνα AirTractor που επιχειρούν από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Αλεξάνδρου τόνισε ότι τα αεροπλάνα αποτελούν το «δεξί χέρι» των πυροσβεστών και τη «γροθιά» απέναντι στις πυρκαγιές. Ο κ. Αλεξάνδρου τόνισε ότι τα αεροπλάνα δεν επιχειρούν το βράδυ, ωστόσο τις νυχτερινές ώρες οι πυρκαγιές είναι σε ύφεση εκτός εάν πρόκειται για πολύ μεγάλες πυρκαγιές που ξεφεύγουν.

ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

 

Σύσκεψη Διατμηματικής

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε η Διατμηματική Επιτροπή που έγινε την Τρίτη 26 Μαϊου 2020 στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων. Η Διατμηματική που γίνεται και στη βάση Υπεπιτροπών συζητά όλα τα καυτά θέματα για τις πυρκαγιές και ενημερώνει τη Διυπουργική Επιτροπή.

Ο κ. Αλεξάνδρου αποκάλυψε ότι στις 09 Ιουνίου προγραμματίστηκε η Άσκηση «Ίκαρος» που αποτελεί τεστ όλων των πτητικών μέσων. Ακόμα, συζητήθηκε το θέμα των εκκενώσεων και των οδηγιών που έδωσε στην ευρεία σύσκεψη της 18ης Μαϊου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

Home