Ο Πτηνολογικός ζητά μεταφορά της συναυλίας από το Lady’s Mile

Ο Πτηνολογικός ζητά μεταφορά της συναυλίας από το Lady’s Mile

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος ζητά μεταφορά της συναυλίας που διοργανώνεται στο Lady’s Mile

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για τη συναυλία που προγραμματίζεται, "χωρίς καμία περιβαλλοντική άδεια", για τις 23 Ιουνίου στο Lady’s Mile και η οποία θα έχει επιπτώσεις σε ευάλωτα είδη πουλιών, για τα οποία η περιοχή προστατεύεται και ζητά από τους διοργανωτές να σεβαστούν την άγρια ζωή της περιοχής και να μεταφέρουν την εκδήλωση σε εναλλακτικό χώρο, σε μη-περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή.  

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος αναφέρει ότι στις 23 Ιουνίου προγραμματίζεται "χωρίς περιβαλλοντική άδεια" συναυλία τύπου beach party στο Lady`s Mile με καλλιτέχνες από τον ελληνικό χώρο, σημειώνοντας πως το Lady’s Mile βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής της Χερσονήσου Ακρωτηρίου, μία από τις σημαντικότερες περιοχές για τη βιοποικιλότητα στην Κύπρο.

«Βάσει νομοθεσίας, εκδηλώσεις που εμπίπτουν εντός ή πλησίον προστατευόμενων περιοχών, μπορούν να διεξαχθούν μόνο μετά την εξασφάλιση σχετικής άδειας, η οποία εκδίδεται αφού πρώτα διασφαλιστεί μέσω ειδικής μελέτης ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην πολύτιμη και συχνά ευάλωτη άγρια ζωή της περιοχής. Παρά την επικοινωνία που είχε ο Πτηνολογικός με τους διοργανωτές εκφράζοντας τις ανησυχίες του, οι τελευταίοι προχωρούν με τη διοργάνωση της συναυλίας, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια», προσθέτει.

Επιπτώσεις στο Νανοπλουμίδι

Σημειώνει ότι η συναυλία στο Lady’s Mile, για την οποία τα εισιτήρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί, θα έχει επιπτώσεις στο Νανοπλουμίδι, ένα χαρακτηριστικό και ευάλωτο είδος πουλιού, το οποίο αυτή την εποχή φωλιάζει στην περιοχή, για να προσθέσει ότι το Lady’s Mile αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές αναπαραγωγής των Νανοπλουμιδιών, αφού οι φωλιές τους βρίσκονται στο έδαφος κοντά στο νερό και είναι εντελώς εκτεθειμένες και σχεδόν αόρατες στο γυμνό μάτι.

«Αυτά τα μικρά και ευαίσθητα πουλιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε διαταραχές και ήδη υποφέρουν αρκετά, αφού η φυσική αυτή περιοχή είναι ήδη υποβαθμισμένη. Η περιοχή του Lady’s Mile δέχεται ήδη πολλές πιέσεις: υψηλή επισκεψιμότητα που οδηγεί σε αυξημένη ροή οχημάτων και ενόχληση, είσοδος οχημάτων στην αλυκή, παράνομη επέκταση χώρων στάθμευσης, παράνομη στάθμευση φορτηγών (trailers). Η διεξαγωγή μιας τέτοιας συναυλίας αποτελεί επιπρόσθετη πίεση σε αυτό τον πολύτιμο αλλά ταλαιπωρημένο βιότοπο», αναφέρει.

Home