Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

"Ο σεισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωκίνδυνους"

Offsite Team
- 06.12.2019

"Ο σεισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωκίνδυνους"

Thumbnail
Τι ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας

Ο σεισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωκίνδυνους και διαχρονικά απασχόλησε την ανθρωπότητα τόσο ως φυσικό φαινόμενο όσο και λόγω των καταστροφών που προκαλεί στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και στον ίδιο τον άνθρωπο, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό του σε Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Μικροζωνικής Μελέτης της Επαρχίας Αμμοχώστου, τον οποίο εκφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Λουκά.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και το Πανεπιστήμιο Frederick, με τη στήριξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου.

 

Ο κ. Καδής ανέφερε, επίσης, ότι η σεισμικότητα δεν κατανέμεται με ισομερή τρόπο στον πλανήτη μας, αλλά επικεντρώνεται κυρίως σε συγκεκριμένες ζώνες, όπου οι λιθοσφαιρικές πλάκες βρίσκονται σε δυναμική επαφή μεταξύ τους.

 

«Μια τέτοια περιοχή είναι και η Ανατολική Μεσόγειος, από την Κύπρο έως και την Ιταλία, που αποτελεί την πλέον ενεργή σεισμοτεκτονική ζώνη στην Ευρώπη λόγω της σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών στην περιοχή μας. Η σύγκλιση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον πιο πρόσφατο παγκόσμιο ορογενετικό κύκλο, από τον οποίο δημιουργήθηκαν οι οροσειρές από τις Άλπεις ως τα Ιμαλάια», πρόσθεσε.  

Σημείωσε ότι ο ορθολογικός και ασφαλής σχεδιασμός της ανάπτυξης των αστικών κέντρων λαμβάνει υπόψη τις οποιεσδήποτε πιθανές επιπτώσεις από τους σεισμούς και αποτελεί κύρια και διαχρονική επιδίωξη της Πολιτείας.  

«Η ευθύνη του Κράτους είναι μεγάλη σε σχέση με τον σχεδιασμό και κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής, όπως αυτοκινητόδρομων, αεροδρομίων, λιμανιών, ηλεκτροπαραγωγών σταθμών και πολυώροφων κτηρίων. Τα αποτελέσματα των μικροσεισμικών μελετών αξιοποιούνται για τον καλύτερο δυνατό πολεοδομικό σχεδιασμό. Η συγκεκριμένη μικροζωνική μελέτη καλύπτει την περιοχή εντός των διοικητικών ορίων των δήμων Αγίας Νάπας, Δερύνειας, Παραλιμνίου και Σωτήρας καθώς και της κοινότητας Φρενάρους και η υλοποίησή της στηρίχθηκε ένθερμα από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος», συμπλήρωσε.  

Ο κ. Καδής είπε πως αναμένουν ότι τα αποτελέσματά της μελέτης θα διαχυθούν στις πολεοδομικές αρχές και στους εμπλεκόμενους επιστήμονες, όπως πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, πολεοδόμους και γεωλόγους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, καθώς και στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης

 

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως τα αποτελέσματα της μικροζωνικής μελέτης Αμμοχώστου, καθώς επίσης αυτά ανάλογων μελετών που έγιναν στο παρελθόν στις άλλες επαρχίες, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για την Πολιτεία, ώστε και με την ενεργή συμβολή της επιστημονικής κοινότητας της Κύπρου, να προχωρήσει στην προσαρμογή και ενδυνάμωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την καλύτερη δυνατή αντισεισμική θωράκιση της πατρίδας μας.

ΚΥΠΕ

Home