Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο ΥΠΠΑΝ μίλησε για την συμμετοχή της Κύπρου στην Επανάσταση 1821

Offsite Team -
29.08.2021 - 14:54

Ο ΥΠΠΑΝ μίλησε για την συμμετοχή της Κύπρου στην Επανάσταση 1821

Βρέθηκε στο στο Μουσείο Ύδρας

Σε άγνωστες πτυχές της συμμετοχής της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ιδιαίτερα στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ιερομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, που βρήκε φρικτό θάνατο στις 9 Ιουλίου 1821 από τους Τούρκους, αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας με θέμα «Η συμμετοχή της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821 και η πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού έκτοτε».

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση έγινε στην Ύδρα την Πέμπτη, 26 Αυγούστου και ήταν η πρώτη φορά που Υπουργός της Κυπριακής Κυβέρνησης πήγε στο Μουσείο Ύδρας για να συμμετάσχει σε εκδήλωση.

 

Ο κ. Προδρόμου, όπως αναφέρεται, ευχαρίστησε τη Διευθύντρια του Μουσείου, Ντίνα Αδαμοπούλου για την πρόσκληση, της παρέδωσε πιστό αντίγραφο της Σημαίας της Κύπρου του 1821 και της πρόσφερε ως προσωπικό δώρο πιστό αντίγραφο ενός Σταυρού από την Κύπρο.

 

Από την πλευρά της η κ. Αδαμοπούλου πρόσφερε στον Υπουργό Παιδείας πίνακα με γκραβούρα της Ύδρας των αρχών του 19ου αι. (έργο του Barkley) και τη μονογραφία για τον Ανδρέα Μιαούλη.  

Στη, εκδήλωση μίλησε επίσης η απόγονος της ιστορικής οικογένειας του Ναυάρχου Αντωνίου Κριεζή, Ελένη Κριεζή, η οποία αναφέρθηκε σε μνήμες και γεγονότα από τη γνωριμία του πατέρα της, Στρατηγού Κωνσταντίνου Κριεζή, με τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή καθώς και σε προσωπικά της βιώματα.  

Ακολούθησε η ομιλία του γνωστού σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου, με εμπεριστατωμένη αναφορά στην πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού από το 1974 και εξής.  

Η ποιήτρια Αντρέα Δημητρίου διάβασε ποιήματα Κυπρίων ποιητών, ενώ οι μουσικοί Θανάσης Δασκαλάκης και Στέφανος Καμπανέλης συνόδευσαν μουσικά.

Home