Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οδηγείς σκούτερ; Θα «καίγεσαι» σε 21 παραβάσεις (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
26.02.2022 - 06:00

Οδηγείς σκούτερ; Θα «καίγεσαι» σε 21 παραβάσεις (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Που θα μπορείς να οδηγήσεις σκούτερ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οι σκέψεις που γίνονταν για να αλλάξουν τα πάντα γύρω από τη χρήση των συσκευών προσωπικής κινητικότητας σκούτερ ή πατίνια προχωρούν προς υλοποίηση. Από την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 βρίσκεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής.

Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε αρχικά στην εξέταση του θέματος, αφού αυτό κρίθηκε αναγκαίο λόγω του μεγάλου αριθμού σκούτερς που κυκλοφορούν στην Κύπρο.

Σύμφωνα και με το νομοθετικό πακέτο τα σκούτερς θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε ποδηλατόδρομος, ποδηλατολωρίδα ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου (χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες και πεζούς). Θα κινούνται επίσης σε πλατεία ή πεζόδρομο, μόνο μετά από απόφαση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.

Η χρήση των σκούτερς θα εναπόκειται σε ποινές στη βάση και των βασικών  παράμετρων  και επιλογών  σε σχέση με την κυκλοφορία των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας.

Τι προνοεί το Νομοσχέδιο

Το Νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων και άλλων Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021» καθορίζει τι είναι Συσκευή Προσωπικής Κινητικότητας και ποιος θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος εξοπλισμός τέτοιων Συσκευών. Καθορίζεται το πλαίσιο διακίνησης, με ειδικές ρυθμίσεις για τις ενοικιαζόμενες Συσκευές Προσωπικής κινητικότητας, οι χώροι που μπορεί να διακινούνται νόμιμα και καθορίζονται γενικοί κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Πέραν των υποχρεώσεων των χρηστών των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας, όπως η χρήση στερεά προσδεδεμένου στην κεφαλή τους προστατευτικού κράνους του τύπου που εγκρίνεται από τον Έφορο Μηχανοκινήτων Οχημάτων, αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου, στο Νομοσχέδιο καθορίζονται: Yποχρεώσεις για πρόσωπα που κατασκευάζουν, συναρμολογούν, εισάγουν, πωλούν ή ενοικιάζουν τέτοιες Συσκευές. Τέλος καθορίζονται αδικήματα και σχετικές ποινές.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τα δύο προτεινόμενα Νομοσχέδια και το Προσχέδιο Κανονισμών έτυχαν νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και έχουν ετοιμαστεί και υπογραφεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας οι απαραίτητες Αιτιολογικές Εκθέσεις των δύο Νομοσχεδίων. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 15.11.2021, ενέκρινε τα Προσχέδια Νομοσχεδίων με τίτλους «ο περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων και άλλων Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021» και «ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021», καθώς και το Προσχέδιο Κανονισμών με τίτλο «οι περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικοί)  Κανονισμοί του 2021»

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Οι ποινές  αφορούν τα πιο πάνω:

  • Πρόστιμο 85 ευρώ για όσους θα  οδηγούν σκούτερ και δεν θα έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
  • Πρόστιμο 85 ευρώ για τη μη χρήση κράνους ασφαλείας.
  • Πρόστιμο 85 ευρώ για όσους χρήστες σκούτερ δεν θα  έχουν καθολική ασφάλεια έναντι τρίτου για ενοικιαζόμενα σκούερ.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ για όσους χρήστες δεν διαθέτουν τον ελάχιστο εξοπλισμό συσκευής όπως σύστημα φρένων, φώτα πορείας (μπροστά και πίσω) καμπανάκι και ελαστικά.
  • Πρόστιμο 85 ευρώ για όσους θα αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου των 15 χιλιομέτρων άνα ώρα.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ για όσους δεν θα χρησιμοποιούν το σκούτερ στους προκαθορισμένους χώρους : Ποδηλατόδρομος, ποδηλατολωρίδα ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου (χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες και πεζούς). Σε πλατεία ή πεζόδρομο, μόνο μετά από απόφαση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Το ίδιο πρόστιμο θα ισχύει και για όσους αμελούν να σταματήσουν σε σήμα αστυνομικού.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ στους χρήστες οι οποίοι δεν παραχωρούν προτεραιότητα στη διέλευση πεζών όταν διασταυρώνουν ποδηλατόδρομο η ποδηλατολωρίδα.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ σε χρήστες σκούτερ ή βρίσκονται σε πατίνι και μεταφέρουν άλλο πρόσωπο ως επιβάτη.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ σε χρήστες που εγκαταλείπουν το σκούτερ ή το πατίνι τους σε ποδηλατολωρίδα,ποδηλατόδρομο, η οδόστρωμα δρόμου.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ σε χρήστες σκούτερ που ρυμουλκούν άλλο αντικείμενο που είναι τοποθετημένο ή κρεμασμένο στο σκούτερ.

Εδώ είναι αναλυτικά οι ποινές:

ΦΩΤΟΓΡΑφια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ4

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 3

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΑ5

Μιλώντας στην Offsite ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα μελετηθεί στην Επιτροπή και ίσως προκύψουν τροποποιήσεις, αφού έχει πολύ δρόμο ακόμα η εξέταση.

Home