Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι Βουλευτές κάνουν προσβάσιμες όλες τις Παραλίες σε ΑμεΑ

Του Στέλιου Στυλιανού
- 22.04.2019

Οι Βουλευτές κάνουν προσβάσιμες όλες τις Παραλίες σε ΑμεΑ

Thumbnail
Οδηγείται στην ολομέλεια πριν από το Καλοκαίρι πρόταση νόμου

Τέρμα στην ταλαιπωρία ατόμων με ειδικές ανάγκες κατα την πρόσβαση τους στις παραλίες της Κύπρου, έρχεται να βάλει η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής μέσα από πρόταση νόμου της βουλευτού του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.

Τα μέλη της επιτροπής κατάφεραν μέσα σε λίγες εβδομάδες να ολοκληρώσουν την συζήτηση της εν λόγω πρότασης με αποτέλεσμα στην σημερινή συνεδρίαση αφού υπάρξει τοποθέτηση των Βουλευτών να προωθηθεί στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση πριν από την καλοκαιρινή περίοδο.

Συγκεκριμένα η πρόταση νόμου προνοεί την υποχρέωση των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης να κάνουν τις παραλίες στα δημοτικά τους όρια προσβάσιμες και χρησιμοποιήσιμες από άτομα με αναπηρίες. 

Μάλιστα θα απαιτούνται από τις τοπικές αρχές υποδομές που θα κάνουν προσβάσιμους στα άτομα αυτά τους χώρους στάθμευσης των παραλιών και την σύνδεση τους με τις παραλίες μέσω ειδικών διαδρόμων, που θα επιτρέπουν πρόσβαση στα τροχοκαθίσματα. Επίσης θα επιτρέπεται στις παραλίες η παρουσία σκύλων-συνοδών ατόμων με αναπηρίες. 

Παραλίες για ΑμεΑ

Σημειώνεται ότι σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν 160 παραλίες εκ των οποίων οι 50 είναι προσβάσιμες για άτομα ΑμεΑ. Από τις 50 αυτές παραλίες οι 29 είναι με πλήρη προσβασιμότητα και 21 με μερική προσβασιμότητα.

Συγκεκριμένα οι 29 παραλίες διαθέτουν θαλάσσιες προσβάσεις (ξύλινες ράμπες ή πλαστικούς διαδρόμους) που επιτρέπουν στο χρήστη τροχοκαθίσματος να κινηθεί μέχρι τη θάλασσα για να κολυμπήσει, καθώς και χώρους υγιεινής και στάθμευσης για χρήση από άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 4 από τις παραλίες διαθέτουν πρωτοποριακό αυτόνομο σύστημα θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ (Seatrac), ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το προσεχές καλοκαίρι θα ενισχυθούν ακόμα 5 παραλίες με το σύστημα αυτό. 

Το σύστημα αποτελείται από φωτοβολταϊκό πύργο που θέτει σε κίνηση ειδικό κάθισμα εφαρμοσμένο πάνω σε σιδηροτροχιά, μεταφέροντας το χρήστη σε βάθος 60 εκ. περίπου μέσα στο νερό. 

Παράλληλα υπάρχουν ακόμα 21 παραλίες οι οποίες είναι μερικώς προσβάσιμες, δηλαδή παρέχουν προσβασιμότητα μέσω ράμπων ή διαδρόμων που επιτρέπουν στο χρήστη τροχοκαθίσματος να κινηθεί μέχρι ενός σημείου στην παραλία αλλά όχι μέχρι και το νερό.

Εισηγήσεις από οργάνωση Παραπληγικών

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου(ΟΠΑΚ) Δημήτρης Λαμπριανίδης, τόνισε ότι οι Δήμοι εισπράττουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έσοδα από ενοικίαση κρεβατιών και ομπρελών στις παραλίες, και θα πρέπει να έχουν την υποχρέωση να επενδύουν περισσότερα για την αναβάθμιση τους τόσο για ΑμεΑ αλλά και γενικά για υπηρεσίες για τους λουόμενους.

Μάλιστα ο κύριος Λαμπριανίδης τόνισε ότι οι ίδιοι επισήμαναν στην επιτροπή Εσωτερικών την ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσία ναυαγοσωστών στις παραλίες περισσότερη διάρκεια του χρόνου, επισημαίνοντας ότι οι ναυαγοσώστες είναι τα άτομα που συνήθως διαχειρίζονται τη διάθεση των ειδικών τροχοκαθισμάτων και βοηθούν τα ΑμεΑ για είσοδο/έξοδο στη θάλασσα.

Τέλος, ο κύριος Λαμπριανίδης σημείωσε ότι οι υποδομές που αγοράζουν οι ίδιοι ως ΟΠΑΚ και διαθέτουν σε δήμους παγκύπρια για αναβάθμιση της προσβασιμότητας στις παραλίες επιχορηγείται από τα Διασυνοριακά ταμεία interreg Ελλάδα-Κύπρος και χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τόσες μεγάλες δράσεις αναβάθμισης με τόσο ακριβό εξοπλισμό. 

Παράλληλα εξέφρασε και τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ο εξοπλισμός παραχωρείται δωρεάν σε πολλούς Δήμους, δεν προχωρούν στην συντήρηση του με αποτέλεσμα να καταστρέφεται.

Home