Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι βουλευτές ζητούν την νομοθετική κατοχύρωση Σχεδίου «ΣΑΛΑΜΙΣ»

Offsite Team
- 04.03.2019

Οι βουλευτές ζητούν την νομοθετική κατοχύρωση Σχεδίου «ΣΑΛΑΜΙΣ»

Thumbnail
Κατοχύρωση Εθνικού Σχεδίου Ναυαγοσωστικής και Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ» για τους ναυαγοσώστες

Τη νομοθετική κατοχύρωση του Εθνικού Σχεδίου Ναυαγοσωστικής και Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ», που λειτούργησε πιλοτικά πέρυσι το καλοκαίρι, ζητούν βουλευτές, αναμένοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

 

Στην Επιτροπή Εσωτερικών συζητήθηκαν σήμερα δύο προτάσεις νόμου που αφορούν τους ναυαγοσώστες. Συγκεκριμένα, μία πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη το 2015, ενώ η άλλη κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες, την 1η Μαρτίου, από την βουλευτή Ευανθία Σάββα εκ μέρους του ΑΚΕΛ και τον βουλευτή Πανίκο Λεωνίδου εκ μέρους του ΔΗΚΟ.

 

Όπως ανέφεραν βουλευτές σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής, οι προτάσεις νόμου παραμένουν στο τραπέζι, όμως η συζήτησή τους αναβάλλεται προς το παρόν, εν αναμονή της κατάθεσης συγκεκριμένου νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση, ούτως ώστε να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

 

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο «ΣΑΛΑΜΙΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την ασφάλεια των λουομένων στις παραλίες, λέγοντας ότι χρειάζεται να συμπληρωθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις. Κάλεσε παράλληλα την εκτελεστική εξουσία «να κινηθεί εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, προκειμένου ενώπιον της η Βουλή να έχει τη νομοθετική αυτή ρύθμιση».  

Η διαχείριση της ασφάλειας στις παραλίες είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία, είπε ο κ. Χατζηγιάννης.  

Σύμφωνα με τον βουλευτή Αμμοχώστου, βάσει των προνοιών του Σχεδίου δημιουργείται κεντρική εποπτική αρχή, θεσπίζεται σχέδιο διαχείρισης των παραλιών που θα ζητούν οι τοπικές αρχές, διασφαλίζεται η επιμόρφωση των ναυαγοσωστών, αλλά και η οικονομική διάσταση μέσω της επιβολής τέλους.  

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι οι τοπικές αρχές και οι εμπλεκόμενοι είναι ικανοποιημένοι με την εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου και θα πρέπει να μελετηθεί η επέκταση του και στους Δήμους της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, όπου μέχρι σήμερα οι ναυαγοσώστες υπάγονται στις τοπικές αρχές.  

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ έκανε τέλος έκκληση να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το καλοκαίρι ενώ είπε ότι έχουν ήδη αυξηθεί οι ναυαγοσώστες παγκύπρια, από 154 σε 260.  

«Πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο. Θα περιμένουμε από την Κυβέρνηση να καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ούτως ώστε να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση», ανέφερε από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα .  

Είπε εξάλλου ότι οι προτάσεις νόμου προέκυψαν διότι η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να φέρει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει τους ναυαγοσώστες.  

Η οικονομία της Κύπρου βασίζεται στον τουρισμό και εκατομμύρια κόσμου χρησιμοποιούν τις παραλίες, συνέχισε, προσθέτοντας ότι μια πτυχή είναι και η ασφάλεια που πρέπει να παρέχεται.  

Αναφερόμενη στο Εθνικό Σχέδιο «ΣΑΛΑΜΙΣ», η κ. Σάββα είπε ότι κατά τη συζήτηση εντός της Επιτροπής διαφάνηκε ότι όλοι συμφωνούν με αυτό το σχέδιο, καθώς η πιλοτική εφαρμογή ήταν καλή.  

Είπε ωστόσο ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση των ναυαγοσωστών.  

Η απόφαση είναι να αναβληθεί η συζήτηση των προτάσεων νόμου εν αναμονή της κατάθεσης από την Κυβέρνηση του νομοσχεδίου, ανέφερε η κ. Σάββα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.  

Home